× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Μαθήματα προσβολής γενετήσιας πράξης» στο Εφετείο

Σε κλάματα ξέσπασαν μαθήτριες καταθέτοντας εναντίον καθηγητή τους στη Λέσβο- Τι είπαν και τι ρωτήθηκαν την πρώτη μέρα της εκδίκασης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 24/10/2023

«Μαθήματα προσβολής γενετήσιας πράξης» στο Εφετείο

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Τρίτης 24/10 ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα εκδίκασης του Εφετείου στη Μυτιλήνη που αφορά στην υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης μαθητριών από τον καθηγητή τους την περίοδο 2016 έως 2018. Συνολικά το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου έχει ενώπιόν του 36 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, εκ των οποίων την πρώτη μέρα κατέθεσαν οκτώ γυναίκες, μάρτυρες κατηγορίας που την περίοδο εκείνη ήταν μαθήτριες. Σχεδόν όλες ξέσπασαν σε κλάματα κατά την κατάθεσή τους, κάτι που σχολίασε έντονα και σε επανάληψη η Εισαγγελέας έδρας, θέτοντας σκληρές ερωτήσεις και προβληματισμούς που προκάλεσαν αίσθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τους 36 μάρτυρες που έχουν δηλωθεί παρουσιάστηκαν σήμερα οι 22, με τη διαδικασία να ξεκινά στις 10 αντί για τις 9 λόγω καθυστέρησης της πτήσης του συνηγόρου του κατηγορουμένου από τη Θεσσαλονίκη, και να συνεχίζεται την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, με τους δικαστές να έχουν θέσει στόχο την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου για να ολοκληρωθεί η υπόθεση που εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό.

Θυμίζουμε ότι ο καθηγητής δικάζεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για την περίοδο 2016 έως 2018 για «κατάχρηση ανηλίκων δια χειρονομιών, προτάσεων και απεικόνισης πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα σε ανηλίκους από πρόσωπο στο οποίο τους έχουν εμπιστευθεί για να τους επιβλέπει και να φυλάσσει αυτούς, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, και προσβολή γενετήσιας πράξης».

Ο εκπαιδευτικός άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση που προέβλεπε ποινή 28 μηνών φυλάκισης, ενώ έφεση άσκησε και η Εισαγγελέας Εφετών ζητώντας την καταδίκη του και για υπόλοιπες εννιά ακόμα περιπτώσεις που είχε απαλλαγεί καθώς και να μην ισχύσει κανένα ελαφρυντικό στην ποινή του. Ο συνήγορος υπεράσπισής του αρχικά κατέθεσε ένσταση την Τρίτη στην έφεση της Εισαγγελέα Εφετών, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο και με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέα έδρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 8 γυναίκες, μάρτυρες κατηγορίας που κατέθεσαν την Τρίτη ήταν μαθήτριες Α ή και Β Γυμνασίου όταν συνέβησαν τα όσα κατήγγειλαν: Ότι ο καθηγητής έπιανε το χέρι τους για να τους δείξει κάτι με το ποντίκι του υπολογιστή πέφτοντας πάνω τους, μέσα στο μάθημα, ότι σήκωσε μία τουλάχιστον φορά κάθεμιά τους εν ώρα μαθήματος και επιχειρώντας να τους δείξει πώς να προφυλάσσονται από το να υποκλέψουν φωτογραφία τους στο διαδίκτυο, ότι προχωρούσε σε άσεμνες χειρονομίες, με χάιδεμα στο στήθος τους και πίσω στην πλάτη έως τα οπίσθια, και τέλος ότι κατά τη διάρκεια «θεματικής εβδομάδας» του σχολείου, εθεάθη, σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα να χαϊδεύει το γεννητικό του όργανο κάτω από το παντελόνι του.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα για πρώτη φορά κατέθεσαν κάποιες από αυτές γιατί στο πρωτόδικο δικαστήριο ήταν ακόμα ανήλικες. Οι περισσότερες είναι φοιτήτριες Πανεπιστημίων εκτός Λέσβου που ήρθαν ειδικά για να καταθέσουν, όπως είχαν κάνει και στις 19 Σεπτεμβρίου όταν τυπικά ξεκίνησε το Εφετείο και εν τέλει διεκόπη λόγω παρέλευσης ωραρίου και της πληθώρας των μαρτύρων για τις τρεις ημέρες του Οκτωβρίου.

Μητέρες, πατέρες και κάποια αδέρφια τους πέραν των λοιπών μαρτύρων κατηγορίας βρίσκονταν στο πλευρό τους προμηθεύοντάς τους νερό ή χαρτομάντηλα όταν κατέθεταν, ενώ από την πλευρά του κατηγορουμένου, όπως σε κάθε δικάσιμο, στο πλευρό του ήταν η σύζυγός του, ο αδερφός του και η σύζυγος του αδερφού του. Ας σημειωθεί ότι η σύζυγος του κατηγορουμένου αναφέρθηκε και γιατί ήταν εκπαιδευτικός στο Λύκειο διδάσκοντας σε κάποιες μαθήτριες, ενώ καθηγήτριά τους ήταν και η σύζυγος του αδερφού του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντύπωση προκάλεσαν οι συνεχείς ερωτήσεις της Εισαγγελέα στα φερόμενα ως θύματα γιατί δεν κατήγγειλαν αμέσως τα περιστατικά παρενόχλησης στους γονείς τους, αλλά κάποιους… μήνες αργότερα. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια βρίθουν οι έρευνες που επιχειρούν να απαντήσουν γιατί τα θύματα κακοποίησης ή παρενόχλησης σιωπούν ή μιλούν πολύ αργότερα, όπως στην ελληνική περίπτωση του #metoo και της Σοφίας Μπεκατώρου, όπου η χρυσή ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας «άργησε» δύο… δεκαετίες. Ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, Γιάννης Πετρέλλης επιχείρησε με τις ερωτήσεις στις μάρτυρες να δείξει ότι οι καταγγέλλουσες μεγάλωσαν στην περιφέρεια της Λέσβου και ότι η άμεση καταγγελία στους γονείς ή η κρυφή φωτογράφηση με το κινητό τους την ώρα που ο καθηγητής φέρεται να προβαίνει σε άσεμνες πράξεις ή χειρονομίες, που διερωτήθηκε η Εισαγγελέας γιατί δεν έγινε, δεν νοούνταν καν ως σκέψη στα μυαλά των μαθητριών τότε.

Εντύπωση προκάλεσε από την άλλη το γεγονός ότι μία εκ των μαθητριών την περίοδο 2016-2018, σήμερα ενήλικη, ενώ τόνισε ότι ήταν μικρόσωμη κατήγγειλε ότι ένιωσε το μόριο του καθηγητή της στα οπίσθιά της. Όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τον κατηγορούμενο να σταθεί όρθιος, φάνηκε ότι το ύψος του μορίου του ήταν στη μέση της.

Τέλος, «αποκάλυψη» ή «μέγα λάθος» από την πλευρά των καταγγελλουσών; Η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει: Πρόκειται για τη μαρτυρία μιας γυναίκας που έφερε στην επιφάνεια καταγγελίες που δεν έκανε ούτε στην αστυνομία, ούτε στον πρώτο βαθμό εκδίκασης της υπόθεσης. Η ίδια ανέφερε, κάτι που δεν έχει ακουστεί ποτέ έως σήμερα, ότι ο εκπαιδευτικός μετά τις άσεμνες πράξεις της είπε να μην το πει σε κανέναν, και ότι σε άλλη στιγμή ο κατηγορούμενος επιχείρησε να χρηματίσει την ίδια και συγγενή της που καθάριζε εκείνη την ώρα το σχολείο, στοχεύοντας σε αλλαγή της κατάθεσής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση συνεχίζεται αύριο, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου με την εξέταση και άλλων μαρτύρων. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση