× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Μαδούρο κλείνει τα σύνορα της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 22/2/2019

Ο Μαδούρο κλείνει τα σύνορα της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία
' χρόνος ανάγνωσης

«Από τις 21 Φεβρουαρίου, τα χερσαία σύνορα με τη Βραζιλία θα κλείσουν τελείως, έως ότου υπάρξει νέα ανακοίνωση» τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο προσθέτοντας στο ίδιο τηλεοπτικό του μήνυμα, ότι εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και με την Κολομβία.

Η απόφαση αυτή συνδέεται με τη σχεδιαζόμενη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, την οποία το Καράκας έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει ως δικαιολογία για «ξένη εμπλοκή στα εσωτερικά της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Καράκας έχει ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο των θαλάσσιων συνόρων με τις Ολλανδικές Αντίλλες, στην Καραϊβική, όπου και εκεί συγκεντρώνεται ανθρωπιστική βοήθεια με τελικό προορισμό την Βενεζουέλα.

Ο Μαδούρο επανέλαβε πως η «ανθρωπιστική βοήθεια», η οποία φυλάσσεται στην πόλη Κούκουτα της Κολομβίας, αποτελεί «προβοκάτσια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για «κραυγαλέα προβοκάτσια στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα» μίλησε και ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη ενώ νωρίτερα σήμερα όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters» ο αυτόκλητος μεταβατικός πρόεδρος και ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό είχε δηλώσει ότι θα συνοδεύσει προσωπικά την πομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια.

Χθες, η κυβέρνηση της Βραζιλίας είχε ανακοινώσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, κατόπιν αιτήματος του Γκουαϊδό προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα είναι και ο υπεύθυνος για τη διανομή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε καλέσει από τη Δευτέρα, τους αξιωματικούς της Βενεζουέλας να μην ακολουθούν τις διαταγές του προέδρου Μαδούρο για «μπλοκάρισμα» της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία συσσωρεύεται στη Κολομβία και αναμένεται να παραδοθεί στις 23 Φεβρουαρίου.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή τα πράγματα.

Πρώτος ήταν ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κολομβία, ο Kevin Whitaker, ο οποίος μίλησε κοντά σε μια συνοριακή γέφυρα κοντά στις πρώτες αποστολές αμερικανικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγες μέρες αργότερα, ήταν ο Mark Green, διευθυντής της USAID, που απευθύνθηκε σε δημοσιογράφους από ένα βάθρο πάνω στην άσφαλτο του αεροδρομίου της Κολομβίας καθώς εκφορτώνονταν οι παλέτες με την ανθρωπιστική βοήθεια από στρατιωτικά αεροσκάφη.

Στη συνέχεια, ήταν ο Αμερικανός γερουσιαστής Marco Rubio, κορυφαίος επικριτής της κυβέρνησης στο Καράκας, που πήγε στην Κολομβία για να βοηθήσει στο σχέδιο να μεταφερθούν 200 τόνοι βοήθειας στη Βενεζουέλα.

Αυτές οι προμήθειες των παντοπωλείων, με μπισκότα, συμπληρώματα βιταμινών, και προϊόντα υγιεινής και ιατρικής βοήθειας στέλνονται από τις ΗΠΑ για να βοηθήσουν τον Γκουαϊδό.

«Η ελευθερία και η δημοκρατία αξίζουν θυσίες» δήλωσε στα ισπανικά ο Ρούμπιο σε πλήθος εκατοντάδων δημοσιογράφων και θεατών που είχαν συγκεντρωθεί κάτω από τον καυτό ήλιο, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα της Βενεζουέλας. «Οι τύραννοι δεν φεύγουν εύκολα» είπε με νόημα ο Αμερικανός γερουσιαστής και τα βέλη του προορίζονταν για τον Νικολάς Μαδούρο.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας που βρίσκονται στην Κολομβία και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ που τους προσφέρουν την απαραίτητη οικονομική και επικοινωνιακή βοήθεια πιστεύουν ότι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπορούσε να παρακινήσει τους στρατιωτικούς να απομακρυνθούν από την κυβέρνηση Μαδούρο και να την ανατρέψουν.

«Τα αεροσκάφη αυτά δεν φέρνουν μόνο φαγητό και φάρμακα» δήλωσε ο Lester Toledo, εκπρόσωπος του Guaidó στην Cúcuta της Κολομβίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, με Αμερικανούς και Κολομβιανούς αξιωματούχους. «Φέρνουν ελπίδα».

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινά η πληρωμή του Μεταφορικού ισοδύναμου

Για κατοίκους και επιχειρήσεις νησιών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λεσβιακή Φάλαγγα στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Απόδημου Ελληνισμού Παντελής Μπουρνιάς σε εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη του Κλαπάδου και τη θυσία των Λέσβιων αποδήμων που συνέβαλαν καθοριστικά στην Απελευθέρωση της Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο δρόμο ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο Αθηνών από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Η παραίτηση έρχεται λίγο πριν η Βουλγαρία ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Θα σου στρίψω το λαρύγγι»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει πως την απείλησε ο Γιώργος Ξυλούρης «Φραπές»
ΕΛΛΑΔΑ

Οι κρεοπώλες στο πλευρό των αγροτών

Καθολικό κλείσιμο των κρεοπωλείων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου - ημέρα κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν λόγω εορταστικού ωραρίου.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα του «Φραπέ»!

Καταθέτει σήμερα ο Γιώργος Ξυλούρης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης