× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έξι χρόνια φυλάκισης για επεισόδια στον καταυλισμό της Μόριας

9 κατηγορούμενοι, άπαντες απόντες καταδικάστηκαν για επεισόδια του Ιουλίου του 2018

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 22/9/2023

Έξι χρόνια φυλάκισης για επεισόδια στον καταυλισμό της Μόριας
' χρόνος ανάγνωσης

Για αδικήματα που διέπραξαν το 2018 στον πάλαι ποτέ καταυλισμό της Μόριας Λέσβου καταδικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου εννιά κατηγορούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι άπαντες απουσίαζαν και τέσσερις εξ αυτών εκπροσωπούνταν από δικηγόρο της Χίου.

Τα επεισόδια συνέβησαν στις 9 Ιουλίου 2018, με το ρεπορτάζ της εποχής να αναφέρει ότι συγκρούσεις σημειώθηκαν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια ανάμεσα σε αραβόφωνους και Αφγανούς αιτούντες άσυλο: «Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν περίπου στις 10 το βράδυ και αφορμή αποτέλεσαν προσωπικές διαφορές ανάμεσα σε δυο οικογένειες. Σύντομα πήραν διαστάσεις αφού 12 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ κάηκαν και πέντε σκηνές.. Η Αστυνομία κατέστειλε τα επεισόδια με παρέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και 19 προσαγωγές.».
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι τα επεισόδια έγιναν έπειτα από φωτιά που εκδηλώθηκε από βραχυκύκλωμα και στάθηκε αφορμή να ακολουθήσουν διαπληκτισμοί μεταξύ αραβόφωνων και Αφγανών που είχαν ήδη προηγούμενα. Μάλιστα πετάχτηκαν πέτρες και η αστυνομία απάντησε με χημικά και κρότου λάμψης.
Σε πρώτο βαθμό οι 9 κατηγορούμενοι που αναγνωρίστηκαν από αστυνομικό καταδικάστηκαν για α) απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης τελεσθείσα σε βάρος αστυνομικών κατά συρροή και κατά συναυτουργία, β) βία κατά υπαλλήλων οι οποίοι διέτρεξαν σοβαρό προσωπικό κίνδυνο, η οποία έγινε από πρόσωπα που φέρουν αντικείμενα με τα οποία μπορεί να προκληθεί σωματική βλάβη, κατά συναυτουργία και γ) στάση με χρήση βίας και βιαιοπραγίες.
Η εισαγγελέας του Εφετείου που εκδικάστηκε την Τετάρτη 20/9/23 πρότεινε εκ νέου την ενοχή και των «9» χωρίς να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Ο συνήγορος υπεράσπισης των 4 από τους 9 τόνισε ότι δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες στο συμβάν για να ταυτοποιηθούν οι δράστες και ότι οι εντολείς του θα έπρεπε να αθωωθούν λόγω αμφιβολιών. Ωστόσο το δικαστήριο δεν πείστηκε και καταδίκασε και σε δεύτερο βαθμό με έξι χρόνια φυλακής του κατηγορούμενους, μειώνοντας τον χρόνο φυλάκισης κατά περίπτωση σε όσους εκπροσωπήθηκαν μέσω δικηγόρου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολείων»

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Μίλτος Κουντουράς» καταγγέλλει υποστελέχωση στα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου «μαθαίνει» στα παιδιά να προστατεύουν το νερό

Με επιτυχία η εκδήλωση διάχυσης του ευρωπαϊκού έργου SaveH2O στη Μυτιλήνη. Παρουσιάστηκε καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές Δημοτικού
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ένα ζευγάρι κατηγορείται για εγκατάλειψη ανηλίκου

Είχαν αφήσει μόνο του το τετράχρονο παιδί τους σύμφωνα με την Αστυνομία
ΥΓΕΙΑ

«Δεν θα επιτρέψουμε να διαταραχθεί το κλίμα ασφάλειας στο Βοστάνειο»

Ανακοίνωση του Διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Αλέξανδρου Κουτσαντώνη για τα περιστατικά λεκτικής βίας που σημειώθηκαν σε βάρος εργαζομένων από συνοδούς ασθενών.
ΥΓΕΙΑ

«Στο Βοστάνειο το ισοζύγιο προσωπικού είναι αρνητικό κατά 12 θέσεις»

Ανακοίνωση από τον Στρατή Σαμαρά γενικό σύμβουλο της ΠΟΕΔΗΝ και μέλος του Δ.Σ. των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μαζική κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο για το 13ωρο στη Μυτιλήνη

Εργαζόμενοι, φοιτητές και συνταξιούχοι διαδήλωσαν στην Πλατεία Σαπφούς με κεντρικό σύνθημα «Στα σκουπίδια το κατάπτυστο νομοσχέδιο»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Δημοτικό Σχολείο Ιππείου

Το έργο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας συνοδευόμενος από τους στενούς συνεργάτες του
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Διπλή διάκριση για την ταινία «Δεν καταλαβαίνω, Πυθαγόρα βοήθεια…»

Το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «Βύρων Σιβολαπένκο» στη CINEμάθεια 2025
ΔΡΑΣΕΙΣ

Προσευχή μνήμης από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης στο Brod

Η αντιπροσωπεία της Μητρόπολης τίμησε τη Σκέπη της Παναγίας και τους 275 «ηρωικώς αγωνισαμένους»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ενημέρωση και δωρεάν έλεγχος ακοής στη Μυτιλήνη

Ο φαρμακοποιός Πρόδρομος Πατερέλλης μίλησε στον ρ/σ του «Ν» 99 fm για τη δράση που στοχεύει στην ενημέρωση και πρόληψη προβλημάτων ακοής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στάση εργασίας των δημοσιογράφων την Τρίτη 14 Οκτωβρίου

Οι δημοσιογράφοι διατρανώνουν τη διαμαρτυρία τους για τη συνεχιζόμενη πίεση σε βάρος της ελεύθερης και αξιόπιστης ενημέρωσης, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατικής λειτουργίας
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Μαθητικός κινηματογράφος που ενώνει τα νησιά του Αιγαίου

Ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη και την Καλλονή το πρώτο μέρος του 13ου Διανησιωτικού Φεστιβάλ CINEμάθεια 2025 – Διακρίσεις για σχολεία της Λέσβου και της Λήμνου