× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για τα σχολεία που ξεκινούν!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 9/9/2023

Βιβλία για τα σχολεία που ξεκινούν!
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Για μικρά παιδιά: Ο Τιλού πηγαίνει στο σχολείο, ότι πρέπει για το άνοιγμα των σχολείων, από την σειρά με ήρωα το μπλέ λυκάκι, και τις δικές του ιστοριούλες όλες χρήσιμες και βοηθητικές για τους μικρούς βιβλιόφιλους! Για διαβάστε παρέα πως αισθάνεται ο μικρός Τιλού, λίγο πριν το άνοιγμα του σχολείου, ίσως θα νιώθετε και εσείς έτσι, ενθουσιασμό, καθώς και λίγο φόβο και αγωνία για το νέο άγνωστο περιβάλλον! Άγνωστο; Πόσο άγνωστο; Όλο και κάποιο γνωστό παιδάκι θα συναντήσετε, και αυτό για αρχή είναι αρκετό! Περισσότερα στο μικρό και εύχρηστο βιβλίο των Ντανιελ Πικουλι και Φρεντερίκ Πιγιό, σε μετάφραση Εύης Γεροκώστα, από τις εκδόσεις susaeta. Καλοδιάβαστο και καλή αρχή!


Περιγραφή από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Είναι μπλε, είναι γλυκούλης, είναι λυκάκι!Ποιος είναι;Είναι ο Τιλού, το μπλε λυκάκι! Ο Τιλού ετοιμάζεται για την πρώτη μέρα στο σχολείο!Είναι πολύ ενθουσιασμένος, αλλά και λίγο φοβισμένος, γιατί δεν γνωρίζει κανέναν εκεί...Τελικά όμως όλα πάνε καλά όταν έχεις έναν φίλο συντροφιά!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για λίγο μεγαλύτερα παιδιά (από 7 ετών): ΜΙΑ Φαντασία Ένα κρονκ στο σχολείο! Τι πλάκα έχει αυτή η σειρά βιβλίων! Πόσο ευχάριστα διαβάζεται αυτό το βιβλίο της συγγραφέως Elisenda Roca BetoWers, σε απολαυστική δική της εικονογράφηση και μετάφραση της Κλεοπάρεας Ελαιοτριβιάρη, από τις εκδόσεις Δεσύλλας! Το θέμα τούτου του βιβλίου, η αρχή της σχολικής χρονιάς! Και σε τι σχολείο! Και με τι ιδιαίτερους συμμαθητές και ξεχωριστές συμμαθήτριες! Περισσότερα στο βιβλίο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Η Μία Φαντασία σε καλωσορίζει στον υπέροχο μαγικό κόσμο της. Είναι χαμογελαστή, έχει τα πιο απίθανα κατοικίδια και μπορεί και τους μιλάει. Πώς γίνεται αυτό; Είναι πολύ απλό: η Μία είναι μια μικρή μαθητευόμενη ΜΑΓΙΣΣΟΥΛΑ! Ετοιμάσου να την ακολουθήσεις στις πιο απίθανες περιπέτειες! Πρώτη μέρα στο σχολείο για τη Μία Φαντασία! Ο Βινύλιος, η Μπόουι, η Ροζαλία και ο Μπαλίτσας δεν το χάνουν με τίποτα. Το Σχολείο του Δάσους είναι ένα υπέροχο μέρος, όμως, σαν κάτι παράξενο να συμβαίνει. Φαίνεται πως στην τάξη της Μίας υπάρχει ένα κρονκ!

Για ακόμη μεγαλύτερα παιδιά, (από 9 ετών): Η γιαγιά μου… η Μικρά Ασία, της Αδαμαντίας Αλατάρη, σε εικονογράφηση της Πέγκυς Φούρκα, από της εκδόσεις Σαΐτη, ένα βιβλίο για να μάθουμε κομμάτια της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας, που έναν Σεπτέμβρη, αντί να πάνε τα παιδιά της στο σχολείο, ταξίδεψαν θέλοντας και μη, από τον Τσεσμέ, στη Χίο, και από εκεί στην Αθήνα! Μαζί τους ταξιδεύουμε και εμείς, με ένα κορίτσι, μια προσφυγοπούλα που έμαθε τους απογόνους της, μέσα από την ματιά της πάνω στα γεγονότα, να αγαπήσουν την Σμύρνη! Με συγκίνησε βαθειά αυτό το βιβλίο! Πρόκειται άλλωστε, για αληθινή ιστορία!
Περιγραφή: Το Διαμαντώ, η Διαμαντούλα, η Αδαμαντία, η κυρά Αδαμαντία, η γιαγιά Αδαμαντία, η γιαγιά μου… η Μικρά Ασία.
Να’σαι κορίτσι και ν’ αντιμετωπίζεις την ορφάνια, το θάνατο και τελικά τη Ζωή.
Τη ζωή δηλαδή, που υπήρχε σ’ εκείνα τα Μικρασιάτικα χώματα, μα και σ’ αυτά εδώ που πατάμε σπουδαίο πράγμα!
Όλη της η ζωή δύσκολη, όλη της η ζωή ένας σταυρός
Ζωή και θάνατος ένα πράμα
Ζωή και Σταυρός το ίδιο…
Αυτή είναι η ζωή της Αδαμαντίας, όπως την έλεγε μέσα απ’ τις διηγήσεις της όπως την έζησα κι εγώ
από Φθινόπωρο προς… Καλοκαίρι.
Αληθινή ιστορία.
Με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και μικρασιάτικες συνταγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για ενήλικες: ΙΔΙΑ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΕΓΙΝΕΣ! Μυθιστόρημα της Κατερίνας Μανανεδάκη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ή πει αυτή την διαχρονική ατάκα! Θα σας θυμίσει πολλές φορές δικές σας στιγμές! Θα γελάσετε, θα συγκινηθείτε, θα προβληματιστείτε! Μπορείτε να το αφιερώσετε στις μητέρες σας, εκείνες σε εσάς, τα παιδιά σας σε εσάς, και πάει λέγοντας ! Διαβάζοντας το θα καταλάβετε γιατί! Και μην είστε τόσο αυστηρές και αυστηροί με τα παιδιά σας και τον εαυτό σας τώρα που αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, αν δεν θέλετε να ακούτε, ή να λέτε στον εαυτό σας ατάκες όπως «Ίδια η μάνα σου έγινες!» Πράγμα που εδώ που τα λέμε, δεν βρίσκω και τόσο κακό! Ίσως γιατί και εγώ όσο μεγαλώνω, ίδια η μάνα μου γίνομαι!
Περιγραφή: ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ «ΙΔΙΑ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ».


Αυτό το λέει ο αντρούλης μου για να με εκνευρίσει (κι άλλο), το λέει η κόρη μου για να μου τη σπάσει (περισσότερο), το υπονοεί ο διευθυντής μου που δίπλα στη λέξη «βασανιστής» έχουν τη φωτογραφία του, μου το πετάει η κολλητή μου όταν καταφέρνει να ξεκολλήσει από το facebook.
ΑΚΟΥ «ΙΔΙΑ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ»!
Ένα ξεπερασμένο στερεότυπο που καμιά σχέση δεν έχει με μένα. Εγώ, αγαπητοί μου, έδωσα μάχες για να γίνω αυτή που είμαι. Αποκήρυξα τα οικιακά, δεν κέντησα ποτέ, δεν έπλεξα σεμεδάκια, δεν πρήζω την κόρη μου τηλεφωνώντας της κάθε τρεις και λίγο και ρωτώντας την όλα τα… κουλά. ΟΧΙ.
Εγώ έχω εξαιρετικές σπουδές, μια σπουδαία δουλειά, κούκλο Βραζιλιάνο γυμναστή που τον ζηλεύουν όλες και είμαι απίστευτα διακριτική. Τώρα… πώς έγινε και ένα πρωί κοιτάχτηκα στον καθρέφτη και το είδωλό μου μου φώναξε «Χριστίνα, έλεος! Ίδια η μάνα σου έγινες», θα πρέπει να διαβάσετε την ιστορία μου για να το μάθετε. Αυτή την ιστορία που τελικά, χωρίς να θέλω να σας πληγώσω, μοιάζει να είναι η ιστορία της ζωής μας!


Η Κατερίνα Μανανεδάκη, μετά το απόλυτα διαχρονικό μπεστ σέλερ μαμαδοβιβλίο ΤΙ ΤΡΑΒΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΝΕΣ… ξαναχτυπά! Με τον δικό της χιουμοριστικό μα και διεισδυτικό, αληθινό και συγκινητικό τρόπο, στοχεύει κατευθείαν στο κέντρο της καρδιάς μας: στη σχέση μάνας και κόρης! Απολαύστε το!
Γράφει η ΑθαΝασία Δαφιώτη
Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Γιάννης Ζουγανέλης στη Bracciera με τραγούδι, χιούμορ και άμεση επαφή με το κοινό

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης μίλησε στο «Ν» 99 fm για την εμφάνιση του Σαββάτου 25 Ιουλίου, τη σχέση του με τη Λέσβο, την Ελλάδα, την τέχνη, τους νέους και τη δύναμη της δημιουργίας
Ο Γιάννης Ζουγανέλης στη Bracciera με τραγούδι, χιούμορ και άμεση επαφή με το κοινό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Όταν η νέα γενιά «συνομιλεί» μέσα από τη μουσική

Θερμό χειροκρότημα για τα μέλη της Ορχήστρας Νέων και τον ταλαντούχο Δημήτρη Παπακυριαζή, στο πλαίσιο του Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
Όταν η νέα γενιά «συνομιλεί» μέσα από τη μουσική
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για μικρούς και μεγάλους που ανοίγουν παράθυρα στη ζωή

Η Δρ Αθανασία Δαφιώτη* προτείνει δύο ξεχωριστές παιδικές εκδόσεις και μια διεισδυτική μελέτη για τη νοσταλγία
Βιβλία για μικρούς και μεγάλους που ανοίγουν παράθυρα στη ζωή
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

13 χρόνια σύγχρονης τέχνης στη Λέσβο με τη νέα έκθεση «SPECTRAL»

Ο επιμελητής Νικόλας Βαμβουκλής παρουσιάζει μια διοργάνωση που συνδυάζει διεθνείς δημιουργούς και νέες καλλιτεχνικές αναγνώσεις, διατηρώντας στο επίκεντρο τη σχέση της K-Gold Temporary Gallery με τη Λέσβο
13 χρόνια σύγχρονης τέχνης στη Λέσβο με τη νέα έκθεση «SPECTRAL»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Πλατεία Σαπφούς μετατρέπεται σε υπαίθρια φωτογραφική γκαλερί

Τριάντα τρεις φωτογράφοι παρουσιάζουν 132 έργα στην ετήσια ομαδική έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, από τις 31 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου
Η Πλατεία Σαπφούς μετατρέπεται σε υπαίθρια φωτογραφική γκαλερί
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Γιάννης Πλούταρχος έρχεται στη Μυτιλήνη για μια μεγάλη λαϊκή βραδιά

Το Σάββατο 1 Αυγούστου ανεβαίνει στη σκηνή του Κτήματος Οινοφόρος, έχοντας στο πλευρό του την Κατερίνα – Ένα πρόγραμμα γεμάτο διαχρονικές επιτυχίες, συναίσθημα και αγαπημένες μελωδίες
Ο Γιάννης Πλούταρχος έρχεται στη Μυτιλήνη για μια μεγάλη λαϊκή βραδιά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια συναυλία με τούρκικους και ελληνικούς ρυθμούς

Τα έργα του Tanburi Ali Efeldi γέμισαν με μουσική το τζαμί Τσαρσί Χαμάμ
Μια συναυλία με τούρκικους και ελληνικούς ρυθμούς
ΘΕΑΤΡΟ

«Εκκλησιάζουσες» στο Κάστρο Μυτιλήνης με τις γυναίκες στην εξουσία

Η ανατρεπτική κωμωδία του Αριστοφάνη παρουσιάζεται την Κυριακή 2 Αυγούστου, στο πλαίσιο του «Λεσβιακού Καλοκαιριού 2026», με πρωταγωνιστές τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, τη Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη
«Εκκλησιάζουσες» στο Κάστρο Μυτιλήνης με τις γυναίκες στην εξουσία
ΘΕΑΤΡΟ

Η «Αντιγόνη» υψώνει το δικό της «όχι» στο Κάστρο Μυτιλήνης

Η πολυσυζητημένη παράσταση του Θέμη Μουμουλίδη έρχεται την Πέμπτη 30 Ιουλίου, με τη Λένα Παπαληγούρα και τον Μελέτη Ηλία στους πρωταγωνιστικούς ρόλους
Η «Αντιγόνη» υψώνει το δικό της «όχι» στο Κάστρο Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το 14ο Διεθνές φεστιβάλ κιθάρας «Αρίων» στην Αγία Παρασκευή

Άριες και τραγούδια της Αναγέννησης σε μια ατμοσφαιρική συναυλία με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Το 14ο Διεθνές φεστιβάλ κιθάρας «Αρίων» στην Αγία Παρασκευή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι «μικροί» μουσικοί συνεπαίρνουν και καθηλώνουν το κοινό

Στο θεατράκι της Επάνω Σκάλας σε μια συναυλία γεμάτη νεανικό πνεύμα
Οι «μικροί» μουσικοί συνεπαίρνουν και καθηλώνουν το κοινό
ΒΙΒΛΙΟ

Η «Χαλιούρω» της Γιάννας Γιαννοπούλου ταξιδεύει στη σκοτεινή Ελλάδα της δικτατορίας

Ένα κοινωνικό και ιστορικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης για μια νέα γυναίκα που εγκαταλείπει την επαρχία, αναμετριέται με τη φτώχεια και την καταπίεση και αγωνίζεται να κερδίσει τη ζωή της
Η «Χαλιούρω» της Γιάννας Γιαννοπούλου ταξιδεύει στη σκοτεινή Ελλάδα της δικτατορίας