× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Να κλαις ή να γελάς;

Δεν θα δοθεί παράταση στην υποβολή δηλώσεων του ΟΣΔΕ 2023

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 2/9/2023

Να κλαις ή να γελάς;
' χρόνος ανάγνωσης

Απίθανες καταστάσεις συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου). Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει χάσει τον αυτοέλεγχο της και προβαίνει σε ανακοινώσεις σε παιδαριώδεις ανακοινώσεις. Μόνο που αυτές μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες για τους αγρότες όλης της χώρας.


Η είδηση – διαρροή, όπως μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει:

«Καμία παράταση δε θα δοθεί για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 όπως ξεκαθαρίζουν κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΑΑΤ, «Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, από κύκλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρινίζεται ότι η ημερομηνία για την κατάθεση δηλώσεων ΟΣΔΕ - μετά την παράταση που ήδη έχει δοθεί- λήγει στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 και καμία άλλη παράταση δεν πρόκειται να δοθεί».



Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω, πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης δεν μπορεί να βρει τρόπο να συμμαζέψει την κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ετοιμάζεται να ρίξει την ευθύνη στους αγρότες και τα ΚΥΔ για την μη ολοκλήρωση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης. Ωστόσο μέχρι και οι πέτρες γνωρίζει πως είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ η αδυναμία ολοκλήρωσης των αιτήσεων. Κάτι που το γνωρίζει ο κ. Αυγενάκης. Επίσης γνωρίζει πως αν πετάξει έξω από το σύστημα των επιδοτήσεων εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες θα έχει καταφέρει να αυτοκτονήσει πολιτικά.



Κατά την διάρκεια του Αυγούστου, από τα Χανιά, ο υπουργός έριχνε τις ευθύνες και την κατάσταση του ΟΣΔΕ στα στελέχη και τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Καμία αναφορά δεν έκανε για τις ευθύνες των προκατόχων του και όλη της κυβέρνησης για την παταγώδη αποτυχία να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο σχέδιο της νέας ΚΑΠ.



Φοβόμαστε πως ο κ. Αυγενάκης βρίσκεται σε πανικό. Κι ίσως αυτό να είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα πεταχτούν εκτός των αγροτικών επιδοτήσεων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς καμία δική τους ευθύνη. Όμως ο πανικός της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει πως καμία πληρωμή δεν θα γίνει στην ώρα της και κανένας αγρότης δεν πάρει τα χρήματα που δικαιούται. Άλλωστε, βρισκόμαστε στις αρχές του Σεπτεμβρίου και κανένας αγρότης ως σήμερα δεν έχει λάβει ενημέρωση για την αξία των δικαιωμάτων επιδότησης που κατέχει.


Σε κάθε περίπτωση μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναμένονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Όχι άλλο ξερίζωμα της υπαίθρου»

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου ενάντια στο κλείσιμο του ταχυδρομείου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΕΡΓΑΣΙΑ

Η μερική απασχόληση κανόνας στις νέες δουλειές με 486 ευρώ!

Πάνω από τους μισούς νεοπροσληφθέντες εγκλωβίζονται σε χαμηλόμισθες θέσεις και η κυβέρνηση επιμένει να μιλά για «ισχυρή οικονομία»
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Λέσβος «απογειώνεται» στη ρουμανική αγορά με τρεις πτήσεις τσάρτερ το 2026

Καλεσμένος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ιάκωβου ο Αρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος της Κωστάντζας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καμπανάκι από την ΠΕΦΑΣΥ για τo monitoring

Νέες καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων βλέπει το συνδικαλιστικό όργανο των ΚΥΔ από το βουνό των ελέγχων που προβλέπει το ΟΣΔΕ του 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κυβέρνηση εκλιπαρεί για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έφερε στο χείλος του γκρεμού την πρωτογενή παραγωγή της χώρας. Την ώρα που η Αθήνα θα έπρεπε να μπαίνει επιθετικά στις διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ μετά το 2028
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπαράθεση Βορίδη με Βάρρα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν έκανα καμία παράνομη πραξη υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με την κατάθεση που έδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Από τις 4 έως 6 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκαν από την Περιφέρεια τα νησιά μας ως συνεκθέτης στο περίπτερο του ΕΟΤ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάει πίσω ο διαγωνισμός για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές

Στις 30 Δεκεμβρίου η νέα ημερομηνία όπου αναμένεται η αποσφράγιση των προσφορών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περισσότερες από 16.500 ενεργές επιχειρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Μόλις 81 επιχειρήσεις των νησιών της Περιφέρειας εντάσσονται στην κατηγορία της υψηλής ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στον Δήμο Μυτιλήνης

Με συμβάσεις εργασίας 24 μηνών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση της στήριξης για τους ορεινούς ελαιώνες εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Σφυρίζει αδιάφορα η Αθήνα, παρότι θα μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερους πόρους για τους μικρούς αγροκτηνοτρόφους των νησιών και των ορεινών περιοχών της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ