× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Προτεραιότητα στο νησιώτη»

Κοπή της βασιλόπιτας της Γενικής γραμματέας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη

Δημοσίευση 10/1/2020

«Προτεραιότητα στο νησιώτη»
' χρόνος ανάγνωσης

Στη στήριξη του νησιώτη μέσω της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου προγράμματος νησιωτικής πολιτικής το οποίο πλέον θα συνοδεύεται, με απόφαση του Πρωθυπουργού, και από χρηματοδοτικό πόρο, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Κόβοντας στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής τη βασιλόπιττα της Γραμματείας.

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια στήριξης του νησιώτη και της νησιωτικής Ελλάδας συνολικά. «Με τον εξ ορθολογισμό του θεσμού του Μεταφορικού Ισοδύναμου  και το ξεπέρασμα στρεβλώσεων όπως στην περίπτωση των καυσίμων». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αποφασισθείσα αύξηση των κονδυλίου αγόνων γραμμών από 90 σε 130 εκατομμύρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη θέσπιση νέων ακτοπλοϊκών γραμμών όπως αυτές που συνδέουν τη Μυτιλήνη και τη Μύρινα Λήμνου με τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες τη Δωδεκάνησο με την Κρήτη, τη Ρόδο με το Καστελόριζο. «Στηρίζουμε έτσι τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μέσω της στήριξης του νησιώτη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκηςε.

Τέλος ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρθηκε στην στήριξη του Λιμενικού Σώματος ενώ όπως είπε προτεραιότητα αυτής της ενίσχυσης σε επιχειρησιακά μέσα και στελέχη έχει το Λιμενικό Σώμα στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ενημέρωση από το γραφείο του κ. Πλακιωτάκη:

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης στη Μυτιλήνη «Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης η κάλυψη των αναγκών της νησιωτικής Ελλάδας»
  Στη Μυτιλήνη, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος παράλληλα επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.
   Κατά την επίσκεψη του στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, στην οποία παραβρέθηκε και ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, συζητήθηκε εκτενώς το μεταναστευτικό ζήτημα καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λιμενική Αρχή με έμφαση στην ανάγκη μετεγκατάστασης σε νέα κτιριακή υποδομή.
  Ο κ. Πλακιωτάκης, αφού ευχαρίστησε τα στελέχη του Λ.Σ. για την προσφορά τους στην πατρίδα, δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα του προσωπικού. Ο κ. Υπουργός εξάλλου, επισκέφθηκε τα σκάφη του Λ.Σ. του νησιού και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει επίδειξη λειτουργίας των θερμικών καμερών.
  Για το νησί της Μυτιλήνης τόνισε ότι «Έχει κρατήσει Θερμοπύλες όλα αυτά τα χρόνια, μια περιοχή που έχει σηκώσει στις πλάτες της δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού και έχουμε όλοι εμείς την υποχρέωση να στηρίξουμε το συγκεκριμένο νησί».
  «Η λύση των προβλημάτων γίνεται με τους παρόντες και όχι με τους απόντες» υπογράμμισε ο κ. Υπουργός και αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο που αποτελείται από την αποσυμφόρηση των νησιών, τη διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων και τη γρήγορη απονομή ασύλου.
  Επεσήμανε ότι στην νησιωτική Ελλάδα κατοικεί το 15% του ελληνικού πληθυσμού και μέλημα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας είναι να στηρίξει το νησιώτη και το νησιώτη επιχειρηματία, με πρόθεση τη δημιουργία μιας καλά στοιχειοθετημένης δημόσιας νησιωτικής πολιτικής με διακριτό άξονα ενώ ανέφερε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ξεχωριστού επιχειρησιακού προγράμματος για το νησιωτικό χώρο για το οποίο θα υπάρχουν χρηματοδοτικοί πόροι. 
  Σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο ανέφερε ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης αλλά εξορθολογισμού προς όφελος των νησιωτών. 
  Τέλος ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στη σημαντικότητα  της στήριξης του  νησιωτικού χώρου μέσα από την αύξηση των άγονων γραμμών σε αυτές τις δύσκολες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «Η παρουσία των νησιωτών δεν συμβάλλει μόνο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, συμβάλει κυρίως σε επίπεδο κυριαρχικών δικαιωμάτων».
     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορά στο μεταναστευτικό

Αναφερόμενος τέλος στο μεταναστευτικό ζήτημα ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι «χρόνια τώρα το Αιγαίο και ιδιαίτερα η Λέσβος σήκωσε δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση του ζητήματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας στον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και στους αυτοδιοικητικούς οι οποίοι συναποφάσισαν «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία και αδιαφορία της Κυβέρνησης αναφορικά με την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την μεταναστευτική κρίση να μην συμμετάσχουν στην κοπή της πίτας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής» ο κ. Υπουργός είπε ότι «με εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες λύνονται τα προβλήματα.

Μα παρουσίες και όχι με απόντες». Σημείωσε δε το «ολοκληρωμένο σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τη φύλαξη των συνόρων και το ρόλο του Λιμενικού Σώματος που επί 24ωρου βάσεως σώζουν ανθρώπινες ζωές τη ώρα που άλλοι τις θέτουν σε κίνδυνο. Τη γρήγορη διαδικασία απονομής ασύλου που πλέον είναι νόμος του κράτους. Τη δημιουργία νέων κλειστών και ασφαλών δομών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο καύσωνας υποχωρεί αλλά η ζέστη μένει

Έως 38 βαθμούς κελσίου θα δείξει το θερμόμετρο στη Λέσβο αυτή την εβδομάδα. Δροσίζει από την Παρασκευή 1η Αυγούστου με μελτέμια στο Αιγαίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάηκε απορριμματοφόρο της Δυτικής Λέσβου στη φωτιά του Σκαλοχωρίου

Η φωτιά σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε σε χωράφι με ξερά χόρτα κοντά σε αποθήκη του Δήμου
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στο Σκαλοχώρι

Επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής της Λέσβου και εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει περιοριστεί
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον