× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αποστομώνει ο Βέρρος ενάντια στη νέα δομή

Με ατράνταχτα επιχειρήματα στη διυπουργική σύσκεψη που είναι σε εξέλιξη-και με την κυβέρνηση να επιμένει για τη θέση Σκαμιούδι να τον ρωτά: «Και τι προτείνετε;»!

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 9/1/2020

Αποστομώνει ο Βέρρος ενάντια στη νέα δομή

Σε εξέλιξη από το μεσημέρι είναι η διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα, όπου οι υπουργοί της κυβέρνησης επιμένουν στη θέση Σκαμιούδι στη Δυτική Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως γνωστόν, λόγω λανθασμένων χειρισμών που είχαν σαν αποτέλεσμα να μην προσκληθεί ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος στη σημερινή συνάντηση των Δημάρχων του Βορείου Αιγαίου με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, κατέστη τελικώς δυνατό να εκθέσει τις απόψεις του επί του σχεδίου της κυβέρνησης για τις νέες δομές φιλοξενίας, μέσω τηλεδιάσκεψης. Καμία ενημέρωση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής για τις θέσεις που εξέφρασε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης.

Ο κ. Βέρρος «στρίμωξε» μάλιστα τόσο τους υπουργούς, οι οποίοι μη έχοντας μέχρι στιγμής να απαντήσουν κάτι ανέτειναν το ερώτημα «Και τι προτείνετε;»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνάντηση συμμετέχουν οι: Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Άκης Σκέρτσος, ​Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής Και Ασύλου κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ΓΓ Υποδοχής, κ. Εμμανουήλ Λογοθέτης, ΓΓ Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, κ. Αθανάσιος Κοντογεώργης, ο βουλευτής Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και μεταξύ άλλων δημάρχων, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Στρατής Κύτελης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βέρρος κληθείς να τοποθετηθεί στη συνάντηση όπου παρουσιάστηκαν οι προτεινόμενες εκ μέρους της κυβέρνησης νέες θέσεις για δομές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, είπε τα εξής:

​«Άκουσα με προσοχή όλη την τοποθέτηση του κ. Υπουργού (σ.σ. Στεφανή)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεωρώ όμως ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν στην περιοχή αυτή.

ΠΡΩΤΟΝ:

Η περιοχή αυτή είναι ένας δημοτικός βοσκότοπος σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. από την Άντισσα, δίπλα ακριβώς από ΣΜΑ και κάτω ακριβώς από τις ανεμογεννήτριες που υπάρχουν εκεί.  Είναι μία περιοχή που εκτός του ότι είναι natura, ενταγμένη στο δίκτυο «natura 2000», είναι και χαρακτηρισμένη ως Γεωπάρκο, προστατευόμενη από την Unesco.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο πράγμα που θα συναντήσετε απέναντί σας εάν επιμείνετε στο σημείο αυτό, είναι η προσφυγή από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σιγρίου. Με το οποίο παρεμπιπτόντως, μόλις προχτές υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με μία Κινεζική επαρχία 80 εκ. κατοίκων, με σκοπό να έλθουν τουρίστες και φοιτητές.

Θα πρέπει ακόμη να σας πω και ότι ο δρόμος που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή εκεί, έχει καθυστερήσει σημαντικά γιατί βρίσκουν στην πορεία των έργων συνεχώς απολιθωμένους κορμούς δέντρων.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ:

Μιλάμε για μία παντελώς άνυδρη περιοχή, χωρίς δίκτυο. Δεν επαρκεί το νερό ούτε για το χωριό της Άντισσας των 700 κατοίκων. Πως θα υδροδοτήσετε μία δομή των 5.000 και 7.000 ανθρώπων;

ΤΡΙΤΟΝ:

Εάν επιμείνετε, ακυρώνετε και ένα έργο της ΝΔ που προχώρησε με παρέμβαση του κ. Αθανασίου πριν από λίγα χρόνια, το οποίο είναι και ο δρόμος Καλλονής - Σιγρίου και το λιμάνι Σιγρίου, το οποίο είναι η δεύτερη πύλη εισόδου της Λέσβου και η πιο κοντινή  στον κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το λιμάνι το περιμένουμε εδώ και 30 χρόνια πως και πως και αυτή τη στιγμή με την κατασκευή του κέντρου σε απόσταση 7 χλμ. από το λιμάνι, θα γίνει προσφυγολίμανο. Εμείς το περιμένουμε το έργο για να αναπτυχθούμε σαν περιοχή, όχι για να καταστραφούμε! Και θα πρέπει να σας πω ακόμη, ότι με αφορμή το λιμάνι, κατασκευάζεται ήδη στην περιοχή ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων και υπάρχουν σχέδια και για ένα ακόμη.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ:

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανένας μας ότι αυτή τη στιγμή οι κτηνοτρόφοι και οι ελαιοπαραγωγοί, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, δεν υπάρχει τιμή ούτε στο γάλα ούτε στο λάδι. Γίνεται αντιληπτό νομίζω ότι εάν πάτε να κατασκευάσετε και το κέντρο, τι αντίδραση θα υπάρξει.

ΠΕΜΠΤΟΝ:

Υπάρχει κάθετη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και το γνωρίζετε. Πριν λίγες ημέρες μόλις έγινε η συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής (σ.σ. Άντισσα) με 700 άτομα που μαζεύτηκαν μάλιστα σε συνθήκες καταιγίδας και είπαν κάθετα ΟΧΙ σε νέα δομή.

ΈΚΤΟΝ:

Μιλάμε για μία περιοχή που προχθές έπνεαν 12 μποφόρ! Δεν μπορέσαμε να ρίξουμε το σταυρό στα Φώτα. Είναι μία περιοχή ακριβώς στο μάτι του Βοριά. Δεν θα μπορέσετε να φτιάξετε εκεί πέρα δομή.

Δεν μπορώ να μην αναφέρω βέβαια και στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, που είναι αντίθετη στην οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας νέας δομής. Οπότε είναι βέβαιον ότι θα έχετε τις τοπικές κοινωνίες απέναντι.

Εμείς είμαστε -ο κ. Θεοδωρικάκος τα ξέρει του έχω θέσει τα θέματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου- ένας νεοσύστατος Δήμος με πλείστα λειτουργικά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή ακόμα δεν έχουμε ίντερνετ για να λειτουργήσουμε και το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε στον Δήμο Δυτικής Λέσβου είναι ένα χοτ σποτ; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα!

Εγώ χθες ψήφισα το Τεχνικό Πρόγραμμα και έχω διαθέσιμα 400.000 ευρώ για έναν δήμο 30.000 ανθρώπων με 37 κοινότητες. Δεν μπορώ να λειτουργήσω!  Λειτουργώ έναν δήμο οριακά. Δεν είχα άνθρωπο χτες να κάνω τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Με ένα οκτάμηνο την έκανα! Δεν έχω υπαλλήλους. Δεν μπορώ εγώ να περάσω στην τοπική τέτοια πράγματα! Δεν υπάρχει περίπτωση. Εδώ θα γίνει πόλεμος και ο κόσμος έχει κουραστεί!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Και τι προτείνετε;

Ακούστε κύριοι, η Λέσβος ξέρετε καλά ότι έχει πληγεί. Εμείς εδώ, η Δυτική Λέσβος, η βόρεια Λέσβος ουσιαστικά, είμαστε το τουριστικό κομμάτι του νησιού. Το 2015 εμείς καταστραφήκαμε. Κυριολεκτικά!  Χάσαμε όλον τον κόσμο. Και από τη στιγμή που ξεκίνησαν ξανά οι ροές, έχουμε συνεχείς ακυρώσεις. Δεν μπορώ να περάσω αυτό το πράγμα!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Και τι προτείνετε, ξανά ρωτάμε;

Κύριοι Υπουργοί, εγώ δεν ασκώ μεταναστευτική πολιτική. Σας απαντώ επί της πρότασης για την Άντισσα και σας λέω ότι αντικειμενικά δεν γίνεται να προχωρήσει. Δεν μπορείτε να κάνετε δομή σε Γεωπάρκο!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Έχετε αντιπρόταση;

Δεν έχω αντιπρόταση! Ακούω την δική σας πρόταση και σας λέω και ως μηχανικός ότι δεν θα μπορέσετε να το κάνετε! Μην ξεχνάτε ότι είστε και 70 χλμ. από το πλησιέστερο νοσοκομείο. Θέλετε μιάμιση ώρα για να μεταφερθείτε στο Νοσοκομείο με το υφιστάμενο δίκτυο.

Μία δομή μπορεί να υπάρξει στη Λέσβο και η άποψή μου ότι εφόσον η Μόρια υπάρχει και λειτουργεί, αν την φτιάξετε σωστά θα τελειώσει η ιστορία. Να κλείσουν όλες οι υπόλοιπες δομές και να βοηθήσουμε και εμείς όπου μπορούμε. Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι και εμείς σαν Δυτική Λέσβος πως φέτος στη Συκαμιά μόνο βγήκαν 13.000 άνθρωποι που σημαίνει 13.000 σωσίβια και πάνω από 300 βάρκες. Που τις μαζέψαμε εμείς με τις υπηρεσίες μας και τα δεδομένα λειτουργικά μας προβλήματα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Βέρρο.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεύτερη θέση για την Ελένη Ταξιαρχούλα Σκορδά

Διακρίθηκε στον 13ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς

Έξι κρούσματα στην Ελλάδα το 2024
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Υψηλές επιδόσεις για τους μαθητές/τριες του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό γλωσσομάθειας KGL Contest
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Οι ΖΩΕΣ μας πάνω από τα ΚΕΡΔΗ τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια»

Απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ Λέσβου την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς
ΥΓΕΙΑ

Θερμοκοιτίδα τελευταίας τεχνολογίας προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Στα πλαίσια της αναβάθμισης της Νεογνολογικής Μονάδας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Αναμένεται η ψήφιση του στις 8 Μαρτίου 2024
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Ολα τα «SOS» των πανελλαδικών εξετάσεων σε μία εκδήλωση

Αγχος και διαχείρισή του για τους υποψήφιους και τους γονείς τους, στο επίκεντρο της εκδήλωσης που οργανώνουν Νοσοκομείο Μυτιλήνης, Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ενωση Γονέων, λέει η ψυχολόγος Στέλλα Σπύρου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

28 πρόσφυγες – μετανάστες στη Λήμνο

Θα μεταφερθούν στην Μυτιλήνη. Ένας 25χρονος συνελήφθη και κατηγορείται ως διακινητής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Λέσβου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου καλεί σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακές συγκεντρώσεις της 28ης Φεβρουαρίου

Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου, η Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ Λέσβου και η ΠΕΣ/ΟΤΕ Βορείου Αιγαίου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση
ΕΛΛΑΔΑ

Στο πλευρό των φοιτητών

141 φοιτητές και φοιτήτριες του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος συμπαρίστανται στους αγωνιζόμενους φοιτητές και φοιτήτριες
ΕΛΛΑΔΑ

Εκπτώσεις στα εισιτήρια για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Ισχύει για όσους θα μεταβούν στην περιοχή τοποθέτησης και ανάληψης υπηρεσίας από 23 ως 26 Φεβρουαρίου