× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο φάρος της Φυκιότρυπας... δεν γιορτάζει και δεν δέχεται επισκέψεις

Παγκόσμια ημέρα φάρων την Κυριακή 20/8 αλλά ο μνημειακός φάρος της Μυτιλήνης παραμένει εγκαταλειμμένος από το Πολεμικό Ναυτικό στο οποίο ανήκει

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 20/8/2023

Ο φάρος της Φυκιότρυπας... δεν γιορτάζει και δεν δέχεται επισκέψεις

Η τρίτη Κυριακή κάθε Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Φάρων. Η συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα έχει στόχο της την ενημέρωση των πολιτών για τη λειτουργία και την σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Παράλληλα, προβάλλεται και το έργο που επιτελούν οι φαροφύλακες καθώς και οι δυσκολίες που συναντούν στην καθημερινότητά τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όλο τον κόσμο συμβαίνουν τα παραπάνω, σε όλη της άλλη Ελλάδα όπου οι φάροι που ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό εποπτευόμενοι από την Υπηρεσία Φάρων, σήμερα ανοίγουν και δέχονται επισκέψεις. Παντού εκτός από τη Μυτιλήνη.

Το φαρικό μνημείο της Φυκιότρυπας παραμένει πλήρως απαξιωμένο και εγκαταλειμμένο, μέρα με τη μέρα απαξιώνεται και πλέον καταρρέει. Μετά τη λεηλασία που υπέστη από το 2015 και μετά, στη διάρκεια της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, χάσκει χωρίς καν κουφώματα, με τη στέγη του υπό κατάρρευση και κανέναν να μη νοιάζεται για αυτό. Ούτε καν η ιδιοκτήτρια του μνημείου Υπηρεσία Φάρων η οποία κυριολεκτικά αγνοείται! Κι όμως, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα φάρων στο βόρειο Αιγαίο και στις ακτές της Μικράς Ασίας, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα, κατασκευασμένο στη διάρκεια της όγδοης δεκαετίας του 19ου αιώνα, για να διευκολύνει την προσέγγιση στο λιμάνι της Μυτιλήνης αλλά και τη ναυσιπλοΐας στο στενό μεταξύ Λέσβου και ακτών Μικράς Ασίας. Έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και μέχρι πριν 10 χρόνια όλα έδειχναν ότι θα μπορούσε να είναι αλλιώς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φαρικό μνημείο της Φυκιότρυπας είναι ένα μικρό κτήριο, συνολικά 25 περίπου τετραγωνικών, χτισμένο στο ακρότατο σημείο της νησίδας όπου χτίσθηκε η αρχαία Μυτιλήνη, πάνω σε έναν κεκλιμένο βράχο με μορφή προσαραγμένου πετρωμένου σκάφους. Σύμφωνα με τον καθηγητή  Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου του απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Λέσβου, και ο βράχος της Φυκιότρυπας αποτελεί ένα σημαντικό γεωλογικό μνημείο στο οποίο αποτυπώνεται η έντονη σεισμική διεργασία στην περιοχή το 14ο αιώνα.

Με απεριόριστη θέα προς βορρά, ανατολή και νότο, ο φάρος της Φυκιότρυπας είναι ένα ακόμα σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης. Για τούτο και παρουσιάζεται σε δεκάδες καρτ ποστάλ της πόλης πριν τη απελευθέρωση του νησιού αλλά και μετά. Επίσης έχει ζωγραφιστεί και από το Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. 

Στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό φυλάκιο. Ενώ αποτελεί και μνημείο της εθνικής αντίστασης στη Λέσβο, αφού οι Ναζί κατακτητές έβαζαν τα πτώματα των εκτελεσμένων αγωνιστών σε τσουβάλια μαζί με μια μεγάλη πέτρα και αφού τα έδεναν τα μετέφεραν σε παρακείμενη γερμανική βενζινάκατο ή επιταγμένο αλιευτικό και τα πετούσαν (!) στη θάλασσα ανοικτά της «Φυκιότρυπας». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τον Εμφύλιο πόλεμο και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, στο χώρο του φάρου στεγαζόταν το Σύστημα των Ναυτοπροσκόπων της Μυτιλήνης. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και για λόγους κυρίως αμυντικής θωράκισης της περιοχής, ο φάρος παραδόθηκε στο Στρατό. Μάλιστα το καλοκαίρι του 1974 και μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο φάρος μετετράπη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε στρατιωτικό φυλάκιο. Χρήση που διατηρήθηκε ως τα μέσα της δεκαετίας του 1980 που για λόγους που είχαν να κάνουν με την στατικότητα του κτίσματος, αυτό εγκαταλήφθηκε.

Ο φάρος επισκευάσθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού με τη χρηματοδότηση της σημερινής γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Και παραδόθηκε με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην τοπική προσκοπική κίνηση η οποία το λειτούργησε με επιτυχία ως έδρα των Κοινοτήτων Ανιχνευτών (Προσκόπων εφήβων ηλικίας 15 έως 18 ετών). Μάλιστα  με χρηματοδότηση της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετέτρεψε το φαρικό οίκημα σε «πράσινο» κτήριο. Αυτόνομο δηλαδή ενεργειακά, με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκό κάτοπτρο) και με στέρνα βρόχινου νερού για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας. Επίσης φρόντισαν για την κατασκευή καλαίσθητου τοίχου με σιδερένιο κάγκελο που περιέβαλε την είσοδο του χώρου. 

Το 2015 και στα χρόνια που ακολούθησαν, ο φάρος βρέθηκε με τη γύρω περιοχή κυριολεκτικά «στο μάτι του κυκλώνα» της ανθρωπιστικής κρίσης.  Οι χώροι του παραβιάστηκαν άπειρες φορές, λεηλατήθηκαν ενώ οι υποδομές καταστράφηκαν πλήρως. Φυσικό επακόλουθο οι πρόσκοποι μη μπορώντας να τον περιφρουρήσουν και να ανταποκριθούν στο κόστος των επισκευών, επέστρεψαν τη διαχείριση του χώρου στο Πολεμικό Ναυτικό. Το οποίο χρόνια μετά δεν προέβη στην παραμικρή εργασία συντήρησης. Ούτε καν στη συντήρηση των υποδομών που επιτρέπουν στο φάρο να λειτουργεί ως τέτοιος! Όσον αφορά τους άλλους φορείς που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για την επισκευή του απλά φαίνεται πως πλήρως τον αγνοούν.  

Κάπως έτσι, σήμερα ο φάρος της Φυκιότρυπας, ένα μνημείο, σήμα κατατεθέν και αυτό της Μυτιλήνης, δεν γιορτάζει μαζί με τους άλλους φάρους της Ελλάδας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βγήκαν οι λαμαρίνες από την προκυμαία Μυτιλήνης

Ο υπεύθυνος του έργου μίλησε στην κάμερα του «Ν» για την εξέλιξη των εργασιών οι οποίες το τελευταίο διάστημα όπως είπε έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Ολονυχτία για τον στολισμό του Επιταφίου

Στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μιστεγνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Μεγάλη Πέμπτη στην Αμαλή

Ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας της Θείας Σταύρωσης, μαζί με τους πιστούς, ανηφόρισε στο εξωκλήσι που βρίσκεται σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΧΩΡΙΑ

Στολισμός Επιταφίου όπως παλιά από τις γυναίκες του Ασώματου

Το «Ν» παρακολούθησε την παραδοσιακή τελετουργία του στολισμού στην εκκλησία του Ταξιάρχη στον Ασώματο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με το Πάσχα ξεκινά η σεζόν στη Σκάλα Ερεσού

Ανοίγουν ένα- ένα τα καταστήματα εστίασης και τα καταλύματα, ενώ κάποια ήδη υποδέχτηκαν Τούρκους και αναμένουν τα φεστιβάλ και τη Σχολή Καλών Τεχνών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ