× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος πήρε δίπλωμα οδήγησης στη Μυτιλήνη!

Aσπάστηκε την Ορθόδοξη πίστη στην Ουγκάντα όταν ήταν 16 χρονών

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 6/1/2020

Ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος πήρε δίπλωμα οδήγησης στη Μυτιλήνη!

Γόνος 15μελούς οικογένειας, από την Ουγκάντα, και μάλιστα ρωμαιοκαθολικής, ο Λεονάρδος στα 16 του χρόνια, λαϊκός ακόμα, μπήκε σε έναν ορθόδοξο ναό, εντυπωσιάστηκε και αποφάσισε να ασπαστεί την ορθοδοξία. Μάλιστα βαφτίστηκε Νικόλαος και βάφτισε και όλη την οικογένεια ορθοδόξους.

Σήμερα, ο π. Νεκτάριος πλέον είναι Αρχιμανδρίτης και πρόσφατα επισκέφτηκε τη Λέσβο, όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο, μαζί με τον συγγραφέα Θεολόγο, συγγραφέα και Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μανώλη Μελινό.

Ένα αστείο και παράξενο περιστατικό όμως τον έφερε στη Λέσβο στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη. Ο κ. Μελινός είχε φέρει τον π. Νεκτάριο πριν χειροτονηθεί στο νησί πριν από κάποια χρόνια για να γνωρίσει τα θρησκευτικά προσκυνήματα. Στο ταξίδι τους εδώ, τον έπεισε να πάρει το δίπλωμα οδήγησης και τότε είχε εξεταστεί στα σήματα με επιτυχία. Και επειδή θα «έληγε η καρτέλα» του ήρθε στη Λέσβο για να εξεταστεί και στην πορεία. Και εκεί με επιτυχία.

Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που μπήκε στον Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό του στην Ουγκάντα και θυμάται ακόμα εκείνη τη στιγμή: «Μόλις μπήκα στον Ναό για πρώτη φορά, ένιωθα κάτι διαφορετικό. Και από τότε ήθελα κάθε Κυριακή, αντί να πηγαίνω στην καθολική εκκλησία, να πηγαίνω στην ορθόδοξη. Και ενώ ήταν πολύ μακριά από το σπίτι μου, ξυπνούσα πολύ πολύ πρωί για να παρακολουθήσω όλη τη θεία λειτουργία».

Η οικογένειά του καθολική, κι ο ίδιος ήταν πολύ σκεπτικός, στο να τους το ανακοινώσει, αλλά ο ιερέας της εκκλησίας του είπε ότι θα τον βοηθήσει και ότι θα μιλούσε ο ίδιος στους δικούς του. «Η πρώτη εντύπωση δεν ήταν καλή, υπήρχαν αντιδράσεις. Φοβόνταν τις παραθρησκευτικές ομάδες, ότι θα μας επιτεθούν, ήδη είχαν σκοτώσει 10 χιλιάδες και είχαν κάψει εκατοντάδες». Ο π. Νεκτάριος δεν το έβαλε κάτω, αποφάσισε να βαπτιστεί, και όταν ήρθαν οι δικοί του στο μυστήριο, «κατάλαβαν και ακολούθησαν».

Μέχρι σήμερα στο χωριό του δεν υπάρχει ηλεκτρικό φως, ούτε τρεχούμενο νερό. Αλλά «νιώθουν Χριστό, αγαπούν τον Χριστό, αγαπούν πάρα πολύ την Ελλάδα».

Η ορθοδοξία στην Ουγκάντα αριθμεί μόλις 100 χρόνια. Λίγο μετά τη βάφτιση του π. Νεκταρίου, ο Μητροπολίτης της Ουγκάντα, Ιωνάς, «ένας πεφωτισμένος ιεράρχης» όπως λέει ο κ. Μελινός, που έχει σπουδάσει θεολογία και φιλοσοφία στην Ελλάδα, έστειλε τον π. Νεκτάριο στην Ελλάδα με χρήματα δικά του, αφού η 15μελής οικογένεια ήταν πάμφτωχη.

Ο π. Νεκτάριος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ίδρυμα της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, στη συνέχεια στη Φιλοσοφική, μετά στη Θεολογία Αθήνα και τώρα εκπονεί το δεύτερο έτος του μεταπτυχιακού, ενώ θα συνεχίσει και με διδακτορικό. «Από το Πανεπιστήμιο κατάφερα να μάθω τα ελληνικά, στην αρχή φοβόμουν για τη γλώσσα» μας λέει. «Τώρα η Ελλάδα είναι η δεύτερη οικογένειά μου» προσθέτει.

Έγινε μοναχός και κληρικός από τα χέρια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Μελινός γνώρισε τον π. Νεκτάριο στον Όσιο Λουκά, στο μοναστήρι με ψηφιδωτά στη Βοιωτία, στο Δίστομο, όπου ο δεύτερος είχε πάει για διακοπές των Χριστουγέννων, όντας στη Ριζάρειο, χωρίς ακόμα να ξέρει λέξη ελληνικά. «Η οικογένειά μου κι εγώ τον γνωρίσαμε εκεί, είδαμε ένα πολύ καθαρό πρόσωπο, τον αγαπήσαμε από την πρώτη στιγμή που τον αντικρίσαμε και έγινε μέλος της οικογένειάς μας» λέει ο κ. Μελινός που ο ίδιος συνέστησε τον π. Νεκτάριο στον Αρχιεπίσκοπο.

Με τον αρχιεπίσκοπο
«Ο Θεός, σκανδαλωδώς θα έλεγα, αγαπά τον π. Νεκτάριο», προσθέτει. Ο κ. Μελινός μετέβη στην αρχιεπισκοπή με τον π. Νεκτάριο, όπου ο αρχιεπίσκοπος, «με το πολύ χιούμορ που έχει, του είπε: “Τι κάθεσαι βρε παιδάκι μου μέσα στον ήλιο; Θα μαυρίσεις, έλα μέσα”». Ο αρχιεπίσκοπος «εξετίμησε όλη του την παρουσία και με ρώτησε τι όνομα να του δώσουμε, ενόψει της χειροτόνησης και του απάντησα Νεκτάριος».

Ο π. Νεκτάριος μένει στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Κάποιες φορές του λείπει η πατρίδα του. Αυτό που τον προβληματίζει και τον πονάει είναι ότι εδώ υπάρχει φαγητό παντού και πολλές φορές «το πετάνε, αυτό δεν το αντέχω» εξηγεί. «Αυτό που περνάτε είναι πολύ δύσκολο», τονίζει για το προσφυγικό. «Δεν γίνεται το νησί να έχει τόσο κόσμο, δεν μπορεί να το αντέξει» καταλήγει.

100 χρόνια ορθοδοξίας στην Ουγκάντα
Ξεκινώντας από το 1919 «με τη βοήθεια του Θεού καταφέραμε να πείσουμε πολλούς γηγενείς ότι υπάρχει μια διαφορετική πίστη που ονομάζεται Ορθοδοξία», είχε αναφέρει για τη γιορτή της εκατονταετηρίδας ο Μητροπολίτης της Καμπάλας Ιωνάς.

Είναι ο πνευματικός ηγέτης περισσότερων από 100.000 κατοίκων της Ουγκάντα που είναι Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί. Ας σημειωθεί ότι στην Ουγκάντα υπάρχουν πάνω από 20 φυλές με διαφορετικές γλώσσες. Όπως τονίζει, η εκκλησία στην κεντρική Αφρική βρίσκεται υπό την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξάνδρειας και γιορτάζει 100 χρόνια σημαντικής δουλειάς στη χώρα. Σήμερα, ο κλήρος αποτελείται από περίπου 80 ιερείς, 105 ορθόδοξες κοινότητες, σχολεία και ένα νοσοκομείο.

Τα σχολεία της εκκλησίας διοικούνται από αυτή, αλλά ακολουθούν το εκπαιδευτικό σύστημα της Ουγκάντας. Πολλοί από τους σπουδαστές που έχουν ενισχυθεί οικονομικά από την εκκλησία, επιστρέφουν και διδάσκουν στα σχολεία. «Τα παιδιά γνωρίζουν για την Ορθοδοξία, γι’ αυτό έρχονται και μαθαίνουν στα σχολεία μας, έχουν επίσης τη δυνατότητα να μάθουν και ελληνικά», λέει.

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύετηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ