× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φωτιά στις τιμές όλων των τροφίμων

Ανατιμήσεις σε όλες τις κατηγορίες

Δημοσίευση 9/8/2023

Φωτιά στις τιμές όλων των τροφίμων

Η ακρίβεια σε τρόφιμα και καύσιμα πιέζουν ασφυκτικά τα νοικοκυριά - Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις η κατηγορία Διατροφή και Μη Αλκοολούχα Ποτά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη συνεχιζόμενη εκτίναξη των τιμών στο οικογενειακό τραπέζι επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) για τον πληθωρισμό και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Ιουλίου, ενώ συγχρόνως τα καύσιμα συνεχίζουν την κούρσα ανόδου, δημιουργώντας έναν κλοιό ακρίβειας που πιέζει ασφυκτικά το ήδη περιορισμένο εισόδημα των νοικοκυριών.

Και μπορεί η κυβέρνηση να επιχαίρει με τον χαμηλότερο από πέρυσι πληθωρισμό και τη... σταθεροποίηση στον μηνιαίο δείκτη τροφίμων (δηλαδή οι αυξήσεις διατηρούνται για ακόμα έναν μήνα) και να εξαντλείται σε λεονταρισμούς για το πόσο άτεγκτη και αμείλικτη θα είναι απέναντι σε εκείνους που «τυχόν προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν», υποσχόμενη αυστηρούς ελέγχους στην αλυσίδα διακίνησης, όμως η ακρίβεια στα τρόφιμα εξακολουθεί να βαραίνει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών και τα διάφορα «καλάθια» και pass φτάνουν στις επιχειρήσεις, αλλά όχι στο τραπέζι των νοικοκυριών.

Ανατιμήσεις σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πολύ υψηλές τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα, διατηρήθηκαν για ακόμη έναν μήνα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κατηγορία Διατροφή και Μη Αλκοολούχα Ποτά εμφανίζεται πρωταθλήτρια στις αυξήσεις με 12,3% έναντι του περσινού Ιουλίου, με σημαντική επίπτωση στον γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Αναλυτικά, οι μεγαλύτερες πιέσεις προέρχονται από τις εξής υποκατηγορίες ειδών διατροφής:

- Φρούτα: +19,4%

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Λαχανικά: +15,5%

- Γαλακτοκομικά και αυγά: +14,4%

- Λοιπά τρόφιμα: +13,7%

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά: +11,6%

- Κρέατα: +10,9%

- Έλαια και λίπη: +10,6%

- Καφές, κακάο, τσάι: +9,2%

- Ψωμί και δημητριακά: +8,6%

- Ψάρια: +8,3%

Χέρι-χέρι με τα παραπάνω βρίσκονται οι υποκατηγορίες των μεταλλικών νερών, αναψυκτικών, χυμών φρούτων και των αλκοολούχων ποτών (μη σερβιριζόμενων), με αυξήσεις της τάξης του 13,3% και 8,1% αντίστοιχα. Παράλληλα, και τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού εμφανίζονται αυξημένα κατά 7,9%, ενώ ιδιαίτερα υψηλή είναι η αύξηση στα φαρμακευτικά προϊόντα (+18,7%).

Πολυτέλεια καρπούζια και φασολάκια

Αλλωστε, τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των μανάβικων όσο και στις λαϊκές αγορές βασικά φρούτα και λαχανικά, και μάλιστα εποχής, εμφανίζονται σε τιμές συχνά απαγορευτικές, ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Πάντως, στο χωράφι οι παραγωγοί παραμένουν ιδιαίτερα πιεσμένοι, δίνοντας σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους, που τελικά φτάνουν στη λιανική με μεγάλα «καπέλα».

Θυμίζουμε ότι η τιμή του καρπουζιού έφτασε και το 1 ευρώ το κιλό στη λιανική, όταν οι παραγωγοί πωλούσαν προς 25-30 λεπτά/κιλό, ενώ η χονδρική κινούνταν κατά μέσο όρο κοντά στα 50 λεπτά/κιλό (από 28 πέρυσι). Ανάλογη είναι η εικόνα και σε καλοκαιρινά λαχανικά, όπως τα φασολάκια, που πωλούνται ακόμα και στα 5 ευρώ/κιλό, ενώ η χονδρική κινείται κοντά στα 3 ευρώ (από 1,30 ευρώ πέρυσι), αλλά και οι λιγοστές μπάμιες, που θεάθηκαν ακόμα και στα 6-7 ευρώ, όταν η τιμή χονδρικής βρίσκεται στα 3,5 ευρώ (από 3 πέρυσι).

Πολλά νοικοκυριά έχουν περιορίσει ή και καταργήσει κάποιες από τις προμήθειές τους σε φρούτα και λαχανικά, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές τους ξεπέρασαν αυτές άλλων βασικών ειδών: κρεατικών, πουλερικών, ψαριών ακόμα και οσπρίων.

Στο κόκκινο diesel και αμόλυβδη

Κίνδυνο για περαιτέρω πίεση στα κόστη παραγωγής αλλά και στις μεταφορές, που εντέλει μετακυλίεται στον καταναλωτή, συνιστά η συνεχιζόμενη άνοδος και στο κόστος του πετρελαίου κίνησης (diesel), βασικού καυσίμου παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.

Η μέση πανελλαδική τιμή του diesel ανέρχεται πλέον σε 1,712 ευρώ/λίτρο, αυξημένη κατά σχεδόν 13,5 λεπτά/λίτρο μέσα σε έναν μήνα, ενώ σε αρκετές περιοχές εκτός Αττικής οι τιμές ξεπερνούν και τα 1,75-1,8 ή και τα 1,9 ευρώ/λίτρο. Νέα μικρή αύξηση αναμένεται σήμερα στις χονδρικές τιμές του πετρελαίου κίνησης, που θα φανεί στις νέες παραγγελίες.

Η αμόλυβδη βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τα 1,959 ευρώ/λίτρο κατά μέσο όρο πανελλαδικά, ενώ, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται πάνω από τα 2 ευρώ σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς (π.χ., Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) αλλά και στις εθνικές οδούς. Για σήμερα προβλέπεται μικρή μείωση της χονδρικής τιμής της αμόλυβδης.

Σημειώνεται ότι με βάση τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο καταγράφεται αύξηση στα στερεά καύσιμα (+26,6%) και στο υγραέριο (+9%), ενώ αισθητή μείωση εμφανίζεται βέβαια στο φυσικό αέριο (-68,9%), αλλά και στον ηλεκτρισμό (-16,2%).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.