× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι διαχρονικές «γκουμούτσες» ‑ έργα και ημέρες της ΔΕΥΑΛ

Μια απάντηση στα όσα αποκάλυψε το «Ν» και μια οφειλόμενη ανταπάντηση

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 4/8/2023

Οι διαχρονικές «γκουμούτσες» ‑ έργα και ημέρες της ΔΕΥΑΛ

Μια απάντηση για τα όσα αποκαλυπτικά δημοσιεύτηκαν στο «Ν» στις 31 Ιουλίου λάβαμε «από τη ΔΕΥΑΛ». Ένα ανυπόγραφο κείμενο, χωρίς κανείς να αναλαμβάνει σε αυτό την ευθύνη των αναφερομένων. Το οποίο στάλθηκε σε όλα τα ΜΜΕ του νησιού κάποια από τα οποία αντιδεοντολογικά λειτουργώντας έσπευσαν να δημοσιεύσουν την απάντηση αυτή. Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα που από την απάντηση «από τη ΔΕΥΑΛ» προκύπτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απάντηση της ΔΕΥΑΛ αναφέρει επί λέξει (τηρήθηκε η σύναξη και η ορθογραφία) τα παρακάτω. Ακολουθεί η απάντηση του συντάκτη.

Η απάντηση «από τη ΔΕΥΑΛ»

«Για άλλη μια φορά διακινήθηκε από συγκεκριμένο site διαδικτυακού ειδησεογραφικού μέσου της Λέσβου δημοσίευμα (https://www.stonisi.gr/post/60532/istories-gia-axrhstes-gkoymoytses-poy-plhrwthhkan-ekatommyria)  που παραθέτει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

α) φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες των εσωτερικών χώρων που βρίσκονται οι Κεντρικοί Σταθμοί Ελέγχου των εγκαταστάσεων ύδρευσης και βιολογικών καθαρισμών της ΔΕΥΑ Λέσβου, γεγονός το οποίο δε συμβαδίζει με την ασφάλεια της ύδρευσης και αποχέτευσης του νησιού.

β) Το δημοσίευμα παραθέτει ανακρίβειες όταν αναφέρει ότι η ‘’Προμήθεια και Εγκατάσταση τηλεχειρισμού και τηλελέγχου’’ των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Μυτιλήνης (τότε) προ 23 χρόνων, που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής και παραλήφθηκε αρμοδίως‘’……. δούλεψε για περίπου έξι (6) μήνες!!! και μετά κατέρρευσε εντελώς και αχρηστεύθηκε ‘’…..  Και πράγματι είναι ανακρίβειες διότι το σύστημα αυτό ήταν ότι πιο σύγχρονο υπήρχε στον τομέα της Ύδρευσης πριν από 23 χρόνια περίπου και   η Δ.Ε.Υ.Α. Μυτιλήνης (τότε) πρωτοπόρος μεταξύ λίγων πόλεων στην Ελλάδα που υιοθέτησε και κατασκεύασε το σύστημα τηλεχειρισμού και τηλελέγχου των εγκαταστάσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης της πόλης Μυτιλήνης το οποίο δούλεψε και δουλεύει μέχρι και σήμερα.

Και παρουσιάζεται στο δημοσίευμα το «έξυπνο δίκτυο»με το οποίο σήμερα η Δ.Ε.Υ.Α  Λέσβου εκσυγχρονίζει το προ 23ετίας έργο για την παρακολούθηση και καταγραφή της πίεσης στα υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης  για τον εντοπισμό των διαρροών και την άσκοπη χρήση νερού. Το σύστημα αυτό είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει παγκοσμίως στον τομέα  ύδρευσης και εκσυγχρονίζει και  επεκτείνει το υφιστάμενο σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός ότι δίνονται πληροφορίες στο κοινό για την ακρίβεια και την αλήθεια των οποίων δε ζητούνται πληροφορίες από τους αρμόδιους και ταυτόχρονα δημοσιεύονται φωτογραφίες από τον Κεντρικό σταθμό Ελέγχου της ΔΕΥΑΛ χώροι μη προσιτοί  στο κοινό για την ασφάλεια της υποδομής μας βάζει σε σκέψεις ποιος θα μπορούσε να είναι αλήθεια ο σκοπός αφού η έγκαιρη πληροφόρηση δεν είναι.».

 

Άλλα λόγια από τις «γκουμούτσες»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απάντηση του συντάκτη:

Η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων του Καρά Τεπέ είναι βιομηχανικός χώρος και η πρόσβαση θα έπρεπε να είναι ελεγχόμενη για λόγους ασφάλειας των ατόμων που βρίσκονται εκεί. Δεν υπάρχει όμως το οτιδήποτε απόρρητο εκεί.

Παρόλα αυτά όμως, οι χώροι είναι αφύλακτοι, συχνά γίνονται επιδρομές Ρομά και σημαντικές κλοπές έχουν γίνει που έχουν δηλωθεί στην Αστυνομία. Η πύλη είναι χαλασμένη και δεν κλείνει, ο φωτισμός δεν λειτουργούσε το βράδυ και αποκαταστάθηκε (μερικώς) πρόσφατα μετά από προσφυγές των ανθρώπων της βάρδιας στο ΣΕΠΕ και άλλα.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, όταν στο πρώην πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής βρισκόταν ο πρόχειρος καταυλισμός των μεταναστών, ανήλικοι έμπαιναν ανεξέλεγκτα στους χώρους του βιολογικού, ανέβαιναν στα ξεκλείδωτα και αφύλακτα μηχανήματα έργων και έκαναν βόλτες. Δεν υπάρχει πουθενά πινακίδα επίσης ότι απαγορεύεται η φωτογράφηση. Εξάλλου, η φωτογραφία είναι αποσπασματική - δείχνει ένα πολύ μικρό μέρος του συστήματος και δεν διακρίνονται αυτά που απεικονίζονται στις οθόνες των υπολογιστών.

Δεν αμφισβήτησε κανένας ότι το σύστημα ήταν ότι πιο πρωτοπόρο τότε και πράγματι η Δ.Ε.Υ.Α. Λέσβου ήταν και είναι από τις λίγες Δ.Ε.Υ.Α. της Ελλάδας που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης νερού και αποβλήτων και εφαρμόζουν ανάλογες καινοτόμες μεθόδους. Όμως οι πρωτοπόρες τεχνολογίες απαιτούν πρωτοπόρους ανθρώπους για την υλοποίηση τους.

Το σύστημα τότε δεν δούλεψε όπως έπρεπε και πολύ σύντομα αχρηστεύτηκε, αφού αυτός που το έστησε το έκανε πολύ πρόχειρα, χωρίς προηγούμενη εμπειρία, δίνοντας τις δουλειές σε υπεργολάβους, κάνοντας μεγάλες εκπτώσεις στην τιμή και στην ποιότητα. Η πραγματικότητα είναι κάποιο σύστημα σήμερα να δουλεύει, όχι όμως αυτό που μελετήθηκε και πληρώθηκε αλλά από κάτι άλλο, κάτι... σαν σύστημα. Κάτι σαν το σύστημα όμως που πληρώθηκε και το οποίο λειτουργεί ηλεκτρονικός μηχανικός ο οποίος απασχολείται εδώ και αρκετά χρόνια στη Δ.Ε.Υ.Α.Λ. με μπλοκάκι και τρέχει καθημερινά να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Να σημειωθεί εδώ πως όταν φάνηκαν οι πρώτες ελλείψεις και αστοχίες του συστήματος, έτερος «Καπαδόκης» προμήθευε τη Δ.Ε.Υ.Α.Λ. σωρηδόν ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. UPS) που δεν ήταν των προδιαγραφών να υποστηρίξουν το σύστημα και τελικά πετάχτηκαν και αυτές. Η εταιρία εξ Αθηνών ΤΕΚΑ Systems που πληρώθηκε αδρά για την υποστήριξη του προγράμματος ελέγχου, εποπτείας και μεταφοράς δεδομένων λειτουργίας από απόσταση (Supervision Control And Data Acquisition) ή ευρύτερα γνωστό ώς SCADA, σταμάτησε να το υποστηρίζει. Για να μη πληρώσει η ΔΕΥΑΛ για νέες άδειες λογισμικών, προτίμησε να "σπάσει" το πρόγραμμα και να το "τρέχει" μέχρι και σήμερα "πειρατικό" πρόγραμμα.

Αυτά τα ολίγα.

Και επί τη ευκαιρία. Οι «γκουμούτσες» του σύγχρονου νέου προγράμματος γιατί απομακρύνονται;

Έτσι από περιέργεια ρωτάμε εμείς για να έχει η ΔΕΥΑΛ να λέει επί δημοσιογραφικού εδάφους το οποίο θεωρεί ασφαλές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής