× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ιστορίες για άχρηστες «γκουμούτσες» που πληρώθηκαν εκατομμύρια

Η ΔΕΥΑΛ σιωπά για τις προ ετών «γκουμούτσες» που αχρηστεύτηκαν αν και πληρώθηκαν. Σιωπά και για τις σημερινές που αποσύρονται ως αυθαίρετές!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 31/7/2023

Ιστορίες για άχρηστες «γκουμούτσες» που πληρώθηκαν εκατομμύρια

Οι γκουμούτσες του ακριβοπληρωμένου δικτύου παρακολούθησης χλωρίου σαπίζουν χρόνια τώρα στον περιβάλλοντα χώρο της ΔΕΥΑΛ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ενώ οι περιβόητες «γκουμούτσες» της ΔΕΥΑΛ στην πόλη της Μυτιλήνης απομακρύνονται η μια μετά την άλλη, μετά τη θύελλα διαμαρτυριών που προκάλεσε η τοποθέτηση τους, το «Ν» αποκαλύπτει σήμερα μια αντίστοιχη επένδυση πριν από χρόνια. Κόστους τεράστιου και για τα δεδομένα της εποχής που δεν λειτούργησε σχεδόν ποτέ. Με τις αντίστοιχες «γκουμούτσες» να σαπίζουν σήμερα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΛ στον Καρά Τεπέ.

Στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στον Καρά Τεπέ λειτουργεί σήμερα ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης όλων των μηχανισμών ύδρευσης και αποχέτευσης όλου του νησιού. Δηλαδή όλων των παραμέτρων λειτουργίας των κυριότερων δεξαμενών και μεγαλύτερων αντλιοστασίων ύδρευσης, καθώς και όλων των βιολογικών καθαρισμών. Αυτό λειτουργεί ασύρματα με τεχνολογία GSM δηλαδή με τη μετάδοση των δεδομένων να γίνεται με ειδικούς μεταδότες που λειτουργούν με κάρτες SIM κινητής τηλεφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανένας και ποτέ δε λογοδότησε για το ότι το ακριβοπληρωμένο σύστημα λειτούργησε ένα εξάμηνο και ξεχάστηκε

Πριν αρκετά χρόνια η ΔΕΥΑΛ επιχείρησε να στήσει ένα δίκτυο (το οποίο θα "κούμπωνε" πάνω στο υπάρχον λογισμικό) για την παρακολούθηση του υπολειμματικού χλωρίου στο πόσιμο νερό ώστε να ελέγχεται η ποιότητα της χλωρίωσης του προς κατανάλωση νερού. Αγοράστηκε πανάκριβος εξοπλισμός με ειδικούς μετρητές, μεταδότες GSM, ηλεκτρολογικούς πίνακες, εφεδρικές μπαταρίες, κτλ και όλα αυτά τοποθετήθηκαν μέσα σε "γκουμούτσες" που στόλιζαν διάφορα σημεία της πόλης, αλλά τότε κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε γιατί όλοι νόμιζαν ότι ήταν... του ΟΤΕ. Το σύστημα δούλεψε με πολλά προβλήματα για περίπου έξη μήνες και μετά κατέρρευσε εντελώς και αχρηστεύτηκε, χωρίς να ζητηθούν ουδέποτε ευθύνες από τον κατασκευαστή - ανάδοχο του έργου. Τελικώς οι "γκουμούτσες" συγκεντρώθηκαν και πετάχτηκαν στην αυλή των εγκαταστάσεων στον Καρά Τεπέ. Κάπως έτσι πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων εκατομμύρια ευρώ δημόσιου Ελληνικού και Ευρωπαϊκού χρήματος. Φυσικά ο εργολάβος του έργου πληρώθηκε στο ακέραιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κεντρικό σύστημα παρακολούθησης όλων των μηχανισμών ύδρευσης και αποχέτευσης όλου του νησιού που λειτουργεί σήμερα

Σήμερα με διαδικασίες που θυμίζουν το προ ετών εγχείρημα που απέτυχε παταγωδώς όπως παραπάνω γράψαμε, επιχειρείται να στηθεί ένα έξυπνο δίκτυο ύδρευσης, δηλαδή παρακολούθηση των εισροών και εκροών του νερού ώστε να εντοπίζονται άμεσα υπόγειες διαρροές, υδροκλοπές, άσκοπη χρήση νερού, κτλ. Η χρηματοδότηση του έργου είναι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και υλοποιείται με διαδικασίες που θυμίζουν έντονα το προηγούμενο αποτυχημένο έργο. Εντός των νέων  "γκουμουτσών" έχει τοποθετηθεί η ίδια αποτυχημένη αλλά πανάκριβη συνταγή μετρητές, μεταδότες GSM, ηλεκτρολογικοί πίνακες, εφεδρικές μπαταρίες, κτλ. Το σύστημα προς το παρόν δεν έχει δουλέψει, γκουμούτσες αποσύρονται μετά τις διαμαρτυρίες πολιτών και άγνωστο είναι αν θα δουλέψει.

Δεδομένης της ηχηρής σιωπής της ΔΕΥΑΛ μήπως θα γίνουμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής