× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από λόγια πάμε καλά!

Ενώ ο αριθμός των εγκλωβισμένων καθημερινά αυξάνει και η Μόρια ασφυκτιά

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 3/1/2020

Από λόγια πάμε καλά!
' χρόνος ανάγνωσης

Η κατάσταση πλέον στη Μόρια έχει φτάσει στο απροχώτητο με τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στο ΚΥΤ και τις γύρω περιοχές να είναι 18.747 άτομα ενώ σε όλη τη Λέσβο βρίσκονται 20.868. Να θυμίσουμε ότι οι εγκατάστασεις του ΚΥΤ ήταν χωρητικότητας 1.800 ατόμων και με τις επεκτάσεις που έγιναν έφτασε να έχει δυναμικότητα 2.840.

Βλέποντας κανείς την εικόνα του ΚΥΤ από ψηλά καταλαβαίνει ότι μιλάμε για μια «πόλη», τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη μετά τη Μυτιλήνη. Με τις ανθρώπινες ροές να είναι καθημερινές και συνεχόμενες πλέον στο νησί και με το δεδομένο ότι η Κυβέρνηση έχει σταματήσει την μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων και μεταναστών σύντομα ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 25.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ψεύτικες αποδείχτηκαν οι υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων οι οποίες μιλούσαν για μεταφορά 20 χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου προς το εσωτερικό της χώρας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Οι εξαγγελίες για τη δημιουργία δεύτερων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποιήσης στα νησιά συναντούν ως γνωστόν τις απολύτως δικαιολογημένες αντιδράσεις των πολιτών των τοπικών κοινωνίων οι οποίοι φοβούνται ότι οι περιοχες τους θα μετατραπούν σε δεύτερες Μόριες. Όνειρο καλοκαιρινής νυχτός φαίνεται ότι είναι και το χρονοδιάγραμμα που αρχικά μπήκε για τη λειτουργία αυτών των Κέντρων ως τον Ιούνιο του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και να υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, με την ροή των προσφύγων και μεταναστών να είναι αδιάκοπη προς τη Λέσβο πόσα άραγε κέντρα θα χρειαστούν για να μπει όλος αυτός ο κόσμος;

Συνέπως το ερώτημα που προκύπτει είναι, τι θα γίνει με την Λέσβο; Τι θα γίνει με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου;

Ορισμένοι έχουν την άποψη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να θυσιάσει πολιτικά τα νησιά επιλέγοντας να μην διαχύσει το πρόβλημα σε όλη τη χώρα. Δεν γνωρίζουμε αν η θέση αυτή ευσταθεί, όμως το σίγουρο είναι ότι οι λιγοστές μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα που είχαν ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, σταμάτησαν μετά τις σφοδρές αντιδράσεις τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στις περιοχές όπου θα εγκαθίσταντο πρόσφυγες και μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και εδώ εμείς τι κάνουμε; Είναι γνωστό ότι τόσο η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Μυτιλήνης όσο και αυτή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «πάτησαν» προεκλογικά πάνω στο προσφυγικό, υποσχόμενοι μάλιστα άμεσες λύσεις με σκοπό να εισπράξουν σε ψήφους την δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους των πολιτών με την κατάσταση. Πράγματι το κατάφεραν και μπράβο τους.

Οι εκλογές όμως τελείωσαν και τι έχουμε δει από τότε και μετά; Λόγια, λόγια, λόγια και μάλιστα πολλά και παχιά, αλλά από πράξεις τίποτα. Στις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις τους για να χαϊδεύουν αυτιά μπορεί να αποκαλούν τους αιτούντες άσυλο «λαθρομετανάστες», «εποικιστές», «βιαστές», «εγκληματίες» και ο,τιδήποτε μπορεί να διανοηθεί κανείς, αλλά από ουσία ένα απόλυτο μηδέν.

Όταν ήρθε η ώρα για να πραγματοποιηθεί μια παλλεσβιακή κινητοποίηση που θα έδινε πραγματικά το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να δώσει μια συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και στην ΕΡΤ! Εξαίρεση φυσικά αποτέλεσε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου που διοργάνωσε κινητοποίηση στην Καλλονή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Όσο και αν κουνάει το δάκτυλο νυχθημερόν στο ΣΚΑΙ, στον Αντέννα ή όπου αλλού ο Περιφερειάρχης κ.Μουτζούρης, η ουσία είναι ότι στηρίζει την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό μένοντας εντελώς άπραγος. Βλέποντας καθημερινά τον αριθμό των νεοσερχομένων να αυξάνεται και μετρώντας τις βάρκες που έρχονται. Με δηλώσεις επί δηλώσεων και ψευτοπατριωτικά σόου με «ελληνόψυχους» όπως αυτό που πήγε να στηθεί με τον ορμόμενο εκ Κρήτης δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση και κυρίως δεν χαμπαριάζει η κυβέρνηση για να μας πάρει στα σοβαρά.

Δυο είναι οι επιλογές που έχουν οι τοπικοί μας άρχοντες. Μπορεί να αρκεστούν και να συνεχίσουν τους ωραίους δεκάρικους που περιγράφουν σαν εξωτερικοί παρατηρητές την κατάσταση, στα μεγάλα παχιά λόγια και στους χαρακτηρισμούς προς τέρψη των γνωστών πατριδέμπορων.

Η δεύτερη επιλογή είναι να κάνουν πράξεις, συγκεκριμένες πράξεις, παίρνοντας την πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τους φορείς να κηρύξουν Γενική απεργία. Να κλείσουν τα πάντα, Περιφέρεια, Δήμος, καταστήματα, γραφεία κτλ. με απαίτηση τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο.

Ιδού η Ρόδος...κ.Δήμαρχε και κ.Περιφερειάρχη!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επανεκκίνηση για το νηπιαγωγείο του Αγίου Ευστρατίου

Μετά από τριετή αναστολή επαναλειτουργεί με δύο νέες μαθήτριες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεν λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο της Παναγιούδας

Διάβημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προς τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μάθημα οδικής ασφάλειας από την πρώτη μέρα

Αστυνομικοί μοίρασαν φυλλάδια σε μαθητές και γονείς τη μέρα του αγιασμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Μαρία Ευθυμίου στη Λέσβο

Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου στο Μουσείο Αγίας Παρασκευής Λέσβου
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Βρέθηκε απαγχονισμένος στο κοιμητήριο της Αγίας Κυριακής στη Μυτιλήνη

Δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ποδήλατο, συνεργασίες και βιώσιμη κινητικότητα στη Λέσβο

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με εκδηλώσεις και διεθνείς συμμετοχές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχές του Πανάγου Κουφέλου για τη νέα σχολική χρονιά

«Ας κάνουμε το ταξίδι της μάθησης μια εμπειρία πλούσια και ουσιαστική»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επένδυσε στο μέλλον του παράκτιου περιβάλλοντος

Επίλεξε το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Καταδίκη τεσσάρων αστυνομικών για «απελευθέρωση κρατουμένου»

Η υπόθεση με τον Τούρκο κρατούμενο που πήδηξε στη θάλασσα από το πλοίο «Αριάδνη» έφερε στο εδώλιο τους συνοδούς του
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στην Καλλονή

Κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο και προετοιμασία για την απεργία της 1ης Οκτώβρη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«HELP» για τις μητέρες με βιωματική διαλεκτική συζήτηση

Άγχος, μαθησιακές δυσκολίες και αυτοεκτίμηση παιδιών στο τραπέζι του διαλόγου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατατακτήριες εξετάσεις στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Αιτήσεις συμμετοχής έως 21 Σεπτεμβρίου