× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από λόγια πάμε καλά!

Ενώ ο αριθμός των εγκλωβισμένων καθημερινά αυξάνει και η Μόρια ασφυκτιά

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 3/1/2020

Από λόγια πάμε καλά!
' χρόνος ανάγνωσης

Η κατάσταση πλέον στη Μόρια έχει φτάσει στο απροχώτητο με τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στο ΚΥΤ και τις γύρω περιοχές να είναι 18.747 άτομα ενώ σε όλη τη Λέσβο βρίσκονται 20.868. Να θυμίσουμε ότι οι εγκατάστασεις του ΚΥΤ ήταν χωρητικότητας 1.800 ατόμων και με τις επεκτάσεις που έγιναν έφτασε να έχει δυναμικότητα 2.840.

Βλέποντας κανείς την εικόνα του ΚΥΤ από ψηλά καταλαβαίνει ότι μιλάμε για μια «πόλη», τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη μετά τη Μυτιλήνη. Με τις ανθρώπινες ροές να είναι καθημερινές και συνεχόμενες πλέον στο νησί και με το δεδομένο ότι η Κυβέρνηση έχει σταματήσει την μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων και μεταναστών σύντομα ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 25.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ψεύτικες αποδείχτηκαν οι υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων οι οποίες μιλούσαν για μεταφορά 20 χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου προς το εσωτερικό της χώρας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Οι εξαγγελίες για τη δημιουργία δεύτερων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποιήσης στα νησιά συναντούν ως γνωστόν τις απολύτως δικαιολογημένες αντιδράσεις των πολιτών των τοπικών κοινωνίων οι οποίοι φοβούνται ότι οι περιοχες τους θα μετατραπούν σε δεύτερες Μόριες. Όνειρο καλοκαιρινής νυχτός φαίνεται ότι είναι και το χρονοδιάγραμμα που αρχικά μπήκε για τη λειτουργία αυτών των Κέντρων ως τον Ιούνιο του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και να υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, με την ροή των προσφύγων και μεταναστών να είναι αδιάκοπη προς τη Λέσβο πόσα άραγε κέντρα θα χρειαστούν για να μπει όλος αυτός ο κόσμος;

Συνέπως το ερώτημα που προκύπτει είναι, τι θα γίνει με την Λέσβο; Τι θα γίνει με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου;

Ορισμένοι έχουν την άποψη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να θυσιάσει πολιτικά τα νησιά επιλέγοντας να μην διαχύσει το πρόβλημα σε όλη τη χώρα. Δεν γνωρίζουμε αν η θέση αυτή ευσταθεί, όμως το σίγουρο είναι ότι οι λιγοστές μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα που είχαν ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, σταμάτησαν μετά τις σφοδρές αντιδράσεις τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στις περιοχές όπου θα εγκαθίσταντο πρόσφυγες και μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και εδώ εμείς τι κάνουμε; Είναι γνωστό ότι τόσο η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Μυτιλήνης όσο και αυτή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «πάτησαν» προεκλογικά πάνω στο προσφυγικό, υποσχόμενοι μάλιστα άμεσες λύσεις με σκοπό να εισπράξουν σε ψήφους την δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους των πολιτών με την κατάσταση. Πράγματι το κατάφεραν και μπράβο τους.

Οι εκλογές όμως τελείωσαν και τι έχουμε δει από τότε και μετά; Λόγια, λόγια, λόγια και μάλιστα πολλά και παχιά, αλλά από πράξεις τίποτα. Στις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις τους για να χαϊδεύουν αυτιά μπορεί να αποκαλούν τους αιτούντες άσυλο «λαθρομετανάστες», «εποικιστές», «βιαστές», «εγκληματίες» και ο,τιδήποτε μπορεί να διανοηθεί κανείς, αλλά από ουσία ένα απόλυτο μηδέν.

Όταν ήρθε η ώρα για να πραγματοποιηθεί μια παλλεσβιακή κινητοποίηση που θα έδινε πραγματικά το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να δώσει μια συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και στην ΕΡΤ! Εξαίρεση φυσικά αποτέλεσε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου που διοργάνωσε κινητοποίηση στην Καλλονή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Όσο και αν κουνάει το δάκτυλο νυχθημερόν στο ΣΚΑΙ, στον Αντέννα ή όπου αλλού ο Περιφερειάρχης κ.Μουτζούρης, η ουσία είναι ότι στηρίζει την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό μένοντας εντελώς άπραγος. Βλέποντας καθημερινά τον αριθμό των νεοσερχομένων να αυξάνεται και μετρώντας τις βάρκες που έρχονται. Με δηλώσεις επί δηλώσεων και ψευτοπατριωτικά σόου με «ελληνόψυχους» όπως αυτό που πήγε να στηθεί με τον ορμόμενο εκ Κρήτης δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση και κυρίως δεν χαμπαριάζει η κυβέρνηση για να μας πάρει στα σοβαρά.

Δυο είναι οι επιλογές που έχουν οι τοπικοί μας άρχοντες. Μπορεί να αρκεστούν και να συνεχίσουν τους ωραίους δεκάρικους που περιγράφουν σαν εξωτερικοί παρατηρητές την κατάσταση, στα μεγάλα παχιά λόγια και στους χαρακτηρισμούς προς τέρψη των γνωστών πατριδέμπορων.

Η δεύτερη επιλογή είναι να κάνουν πράξεις, συγκεκριμένες πράξεις, παίρνοντας την πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τους φορείς να κηρύξουν Γενική απεργία. Να κλείσουν τα πάντα, Περιφέρεια, Δήμος, καταστήματα, γραφεία κτλ. με απαίτηση τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο.

Ιδού η Ρόδος...κ.Δήμαρχε και κ.Περιφερειάρχη!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μαθητές και Δήμος Μυτιλήνης μαζί για τα αδέσποτα

Ενημέρωση για τη διαχείριση των αδέσποτων στο 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Μαθητές και Δήμος Μυτιλήνης μαζί για τα αδέσποτα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκκληση ενίσχυσης των Δασικών Υπηρεσιών Αιγαίου

Με αφορμή την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασών, ο Σύλλογος Εργαζομένων των Δασικών Υπηρεσιών Αιγαίου (Σ.Ε.Δ.Υ.ΑΙ.) απευθύνει μήνυμα για την ανάγκη προστασίας του δασικού πλούτου
Εκκληση ενίσχυσης των Δασικών Υπηρεσιών Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διάλεξη για την ψυχική υγεία

Από την Αναστασία Ζήση στο «Δημοτικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο»
Διάλεξη για την ψυχική υγεία
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το ΕΠΑΛ Γέρας δημιουργεί και συμμετέχει για καλό σκοπό

Με σύνθημα «Όλοι μαζί για τη μικρή Αγγελική», δράση την Κυριακή 22 Μαρτίου
Το ΕΠΑΛ Γέρας δημιουργεί και συμμετέχει για καλό σκοπό
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πρωτοβουλία για απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας εντός της Παναγιούδας

Η Δημοτική Κοινότητα ζητά αυτοψία, έλεγχο νομιμότητας και εξέταση μετεγκατάστασης λόγω ζητημάτων ασφάλειας κοντά σε παιδική χαρά και γήπεδα
Πρωτοβουλία για απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας εντός της Παναγιούδας
ΒΙΒΛΙΟ

Απόφαση‑σταθμός για το Αρχοντικό Βρανά

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ενέκρινε ομόφωνα τη δωρεάν παραχώρηση για ίδρυση Βιβλιοθήκης στη Γέρα
Απόφαση‑σταθμός για το Αρχοντικό Βρανά
ΕΛΛΑΔΑ

Μια έκθεση μνήμης και ευθύνης στο Ηράκλειο

Η ΕΣΗΕΠΗΝ γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή της με επετειακές δράσεις στην Κρήτη και κορύφωση στις 27 Μαρτίου 2026 σε ειδική τελετή στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου
Μια έκθεση μνήμης και ευθύνης στο Ηράκλειο
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αποζημίωση για την άδικη κράτηση στον εμπρησμό της Μόριας

Το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Μυτιλήνης αναγνώρισε την ηθική βλάβη μετά την αμετάκλητη αθώωσή τους
Αποζημίωση για την άδικη κράτηση στον εμπρησμό της Μόριας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κατανυκτική εξόρμηση των Πλωμαριτών της Αττικής στην Παναγία Χρυσοπηγή

Ο Σύνδεσμος «Βενιαμίν ο Λέσβιος» διοργανώνει προσκυνηματική επίσκεψη στη Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2026
Κατανυκτική εξόρμηση των Πλωμαριτών της Αττικής στην Παναγία Χρυσοπηγή
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Τα 32 λεπτά δεν είναι κέρδος μας» ξεσπούν οι βενζινοπώλες της Λέσβου

Η Ένωση απαντά στην Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή , μιλά για διαστρέβλωση στοιχείων και ζητά αύξηση του καθαρού περιθωρίου από 10 σε 16,6 λεπτά
«Τα 32 λεπτά δεν είναι κέρδος μας» ξεσπούν οι βενζινοπώλες της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ρεκόρ κερδών στον τουρισμό, πίεση χωρίς όρια στους εργαζόμενους

Στις 26 Μαρτίου 2026 η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού και Τουρισμού Λέσβου με απολογισμό δράσης, καταγγελία της εντατικοποίησης και εκλογή νέων οργάνων
Ρεκόρ κερδών στον τουρισμό, πίεση χωρίς όρια στους εργαζόμενους
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Πυροσβεστικής για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς στο Βόρειο Αιγαίο

Ισχυροί άνεμοι αυξάνουν την επικινδυνότητα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου
Προειδοποίηση Πυροσβεστικής για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς στο Βόρειο Αιγαίο