× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από λόγια πάμε καλά!

Ενώ ο αριθμός των εγκλωβισμένων καθημερινά αυξάνει και η Μόρια ασφυκτιά

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 3/1/2020

Από λόγια πάμε καλά!

Η κατάσταση πλέον στη Μόρια έχει φτάσει στο απροχώτητο με τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στο ΚΥΤ και τις γύρω περιοχές να είναι 18.747 άτομα ενώ σε όλη τη Λέσβο βρίσκονται 20.868. Να θυμίσουμε ότι οι εγκατάστασεις του ΚΥΤ ήταν χωρητικότητας 1.800 ατόμων και με τις επεκτάσεις που έγιναν έφτασε να έχει δυναμικότητα 2.840.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βλέποντας κανείς την εικόνα του ΚΥΤ από ψηλά καταλαβαίνει ότι μιλάμε για μια «πόλη», τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη μετά τη Μυτιλήνη. Με τις ανθρώπινες ροές να είναι καθημερινές και συνεχόμενες πλέον στο νησί και με το δεδομένο ότι η Κυβέρνηση έχει σταματήσει την μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων και μεταναστών σύντομα ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 25.000.

Ψεύτικες αποδείχτηκαν οι υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων οι οποίες μιλούσαν για μεταφορά 20 χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου προς το εσωτερικό της χώρας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Οι εξαγγελίες για τη δημιουργία δεύτερων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποιήσης στα νησιά συναντούν ως γνωστόν τις απολύτως δικαιολογημένες αντιδράσεις των πολιτών των τοπικών κοινωνίων οι οποίοι φοβούνται ότι οι περιοχες τους θα μετατραπούν σε δεύτερες Μόριες. Όνειρο καλοκαιρινής νυχτός φαίνεται ότι είναι και το χρονοδιάγραμμα που αρχικά μπήκε για τη λειτουργία αυτών των Κέντρων ως τον Ιούνιο του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και να υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, με την ροή των προσφύγων και μεταναστών να είναι αδιάκοπη προς τη Λέσβο πόσα άραγε κέντρα θα χρειαστούν για να μπει όλος αυτός ο κόσμος;

Συνέπως το ερώτημα που προκύπτει είναι, τι θα γίνει με την Λέσβο; Τι θα γίνει με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου;

Ορισμένοι έχουν την άποψη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να θυσιάσει πολιτικά τα νησιά επιλέγοντας να μην διαχύσει το πρόβλημα σε όλη τη χώρα. Δεν γνωρίζουμε αν η θέση αυτή ευσταθεί, όμως το σίγουρο είναι ότι οι λιγοστές μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα που είχαν ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, σταμάτησαν μετά τις σφοδρές αντιδράσεις τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στις περιοχές όπου θα εγκαθίσταντο πρόσφυγες και μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και εδώ εμείς τι κάνουμε; Είναι γνωστό ότι τόσο η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Μυτιλήνης όσο και αυτή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «πάτησαν» προεκλογικά πάνω στο προσφυγικό, υποσχόμενοι μάλιστα άμεσες λύσεις με σκοπό να εισπράξουν σε ψήφους την δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους των πολιτών με την κατάσταση. Πράγματι το κατάφεραν και μπράβο τους.

Οι εκλογές όμως τελείωσαν και τι έχουμε δει από τότε και μετά; Λόγια, λόγια, λόγια και μάλιστα πολλά και παχιά, αλλά από πράξεις τίποτα. Στις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις τους για να χαϊδεύουν αυτιά μπορεί να αποκαλούν τους αιτούντες άσυλο «λαθρομετανάστες», «εποικιστές», «βιαστές», «εγκληματίες» και ο,τιδήποτε μπορεί να διανοηθεί κανείς, αλλά από ουσία ένα απόλυτο μηδέν.

Όταν ήρθε η ώρα για να πραγματοποιηθεί μια παλλεσβιακή κινητοποίηση που θα έδινε πραγματικά το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να δώσει μια συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και στην ΕΡΤ! Εξαίρεση φυσικά αποτέλεσε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου που διοργάνωσε κινητοποίηση στην Καλλονή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Όσο και αν κουνάει το δάκτυλο νυχθημερόν στο ΣΚΑΙ, στον Αντέννα ή όπου αλλού ο Περιφερειάρχης κ.Μουτζούρης, η ουσία είναι ότι στηρίζει την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό μένοντας εντελώς άπραγος. Βλέποντας καθημερινά τον αριθμό των νεοσερχομένων να αυξάνεται και μετρώντας τις βάρκες που έρχονται. Με δηλώσεις επί δηλώσεων και ψευτοπατριωτικά σόου με «ελληνόψυχους» όπως αυτό που πήγε να στηθεί με τον ορμόμενο εκ Κρήτης δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση και κυρίως δεν χαμπαριάζει η κυβέρνηση για να μας πάρει στα σοβαρά.

Δυο είναι οι επιλογές που έχουν οι τοπικοί μας άρχοντες. Μπορεί να αρκεστούν και να συνεχίσουν τους ωραίους δεκάρικους που περιγράφουν σαν εξωτερικοί παρατηρητές την κατάσταση, στα μεγάλα παχιά λόγια και στους χαρακτηρισμούς προς τέρψη των γνωστών πατριδέμπορων.

Η δεύτερη επιλογή είναι να κάνουν πράξεις, συγκεκριμένες πράξεις, παίρνοντας την πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τους φορείς να κηρύξουν Γενική απεργία. Να κλείσουν τα πάντα, Περιφέρεια, Δήμος, καταστήματα, γραφεία κτλ. με απαίτηση τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο.

Ιδού η Ρόδος...κ.Δήμαρχε και κ.Περιφερειάρχη!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ο κόσμος της Σοφίας» απέκτησε ιστοσελίδα

Xάρη στους μαθητές του ΕΠΑΛ Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια