× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συνέντευξη με την Στρατούλα Μουτζουρέλη‑Κωμαΐτου

Η συγγραφέας μιλά στην Αθανασία Δαφιώτη για το νέο της βιβλίο «Οδύσσεια –Ο παππούς ο Όμηρος»

Δημοσίευση 22/7/2023

Συνέντευξη με την Στρατούλα Μουτζουρέλη‑Κωμαΐτου

Αφορμή και αιτία για αυτή την συνέντευξη που διαβάζετε, είναι η κυκλοφορία του βιβλίου Οδύσσεια –Ο παππούς ο Όμηρος, της κυρίας Στρατούλας Μουτζουρέλη- Κωμαΐτου, με την όμορφη και απόλυτα ταιριαστή εικονογράφηση του Σπύρου Ζαχαρόπουλου, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Παναγιώτη Καγιαλή, την φιλολογική επιμέλεια της Αμαλίας Ζώη, με τον Χρίστο Τακιδέλλη, στον συντονισμό της έκδοσης, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα βιβλίο, που ευχάριστα και εύκολα διαβάζεται από τον καθέναν, όποια ηλικία και αν έχει! Το οποίο θα μπορούσε να λύσει τα χέρια σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές! Το βιβλίο είναι χωρισμένο στις ραψωδίες, σε όλες τις ραψωδίες, το τονίζω, μιας και στο σχολείο δεν διδάσκεται ολόκληρη η Οδύσσεια. Συμπυκνωμένα -περιληπτικά γραμμένο μα περιεκτικά, με πληροφορίες χρήσιμες και διευκρινήσεις!

Η κυρία Στρατούλα Μουτζουρέλη, υπηρέτησε τα γράμματα ως δασκάλα και διευθύντρια ιδιωτικού σχολείου στην Μυτιλήνη, όπως διαπιστώνουμε συνεχίζει να το πράττει με τον δικό της τρόπο, γράφοντας βιβλία για παιδιά και εφήβους.

Ερώτηση: Κυρία Μουτζουρέλη-Κωμαΐτου, έχουμε στα χέρια μας το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο σας, τι σας κάνει να γράφετε, ποια ανησυχία και ποια ανάγκη σας ωθεί στην συγγραφή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απάντηση: Πρώτα μια ενδόμυχη ανάγκη να εκφράσω με λέξεις αυτά που με προβληματίζουν, αυτά που αισθάνομαι, αυτά που θέλω να κοινοποιήσω.
Το δεύτερο, και σπουδαιότερο, είναι η αγάπη μου για τα παιδιά, γι' αυτό και όλα μου τα πονήματα απευθύνονται σ' αυτά. Επί 41 χρόνια έδινα, αλλά και έπαιρνα από αυτά.Τώρα ως συνταξιούχος βρήκα αυτόν τον τρόπο να επικοινωνήσω ξανά μαζί τους.

Ερώτηση: Η Οδύσσεια, πως προέκυψε; Μάλιστα με τον ίδιο τον Όμηρο στην θέση του αφηγητή; Μιλήστε μας για τις καινοτομίες του βιβλίου σας.

Απάντηση: Η Οδύσσεια προέκυψε από τη διαπίστωση, που έκανα, ως εκπαιδευτικός και ως μητέρα, ότι τα παιδιά μας στο Σχολείο τη διδάσκονται αποσπασματικά, κάτι πολύ φυσικό, αφού οι ώρες διδασκαλίας δεν επαρκούν, ώστε να διδαχθούν όλες οι ραψωδίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Οδύσσεια στο βιβλίο μου δεν είναι μια περίληψη. Είναι μια διασκευή με σεβασμό στο περιεχόμενο κάθε ραψωδίας και με αφηγητή τον ίδιο τον Όμηρο, ώστε η επικοινωνία να είναι άμεση, ζεστή, ζωντανή. Τα Σχόλια στα τέλος βοηθούν τον αναγνώστη να γνωρίσει τα πολιτιστικά στοιχεία, τα τοπωνύμια και τα ανθρωπωνύμια της Μυκηναϊκής κυρίως εποχής, στην οποία αναφέρεται το Έπος. Επιπλέον δίνει μια απάντηση στο εύλογο ερώτημα, ποιο ήταν το τέλος του Οδυσσέα, κάτι που δεν αναφέρει ο Όμηρος.

Η Οδύσσεια ξυπνά συναισθήματα, αξίες και αρετές, όπως η φιλία, η ευγένεια, η φιλοξενία, η συζυγική πίστη, η αγάπη για τη ζωή, η υπομονή και η επιμονή. Πάνω απ' όλα διαπιστώνουμε σ' αυτή τη δύναμη του ανθρώπου να ξεπερνά τις δυσκολίες της ζωής, με πρωταγωνιστή τον Οδυσσέα, τον ήρωα του Έπους, που αγάπησε με τόσο πάθος την Ιθάκη του.

Ο "νόστος" έγινε σκοπός της της ζωής του, ώστε ν' αντιμετωπίσει και να αναμετρηθεί με τόσους και τόσα. Ένα δοκιμαστήριο της ανθρώπινης αντοχής. Δίκαια ο Οδυσσέας έγινε σύμβολο, μια ιδέα για όλους, κυρίως για τους νέους, που οραματίζονται τη δική τους "Ιθάκη"!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερώτηση: Διαπιστώνω ότι, αγαπάτε ιδιαίτερα την μυθολογία και τα αρχαία κείμενα, και γράφετε γι αυτά! Γιατί; Τι πιστεύετε πως έχουν να δώσουν στα σημερινά παιδιά, αυτά τα διαχρονικά κείμενα που άλλα δεν μπορούν;

Απάντηση: Έχετε δίκιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αφουγκράζομαι τα προβλήματα της εποχής μας, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η άλογη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο πόλεμος, η διαφορετικότητα.

Επανέρχομαι στην ερώτησή σας... Ναι, αγαπώ τη Μυθολογία, γιατί με την υπέροχη φαντασία τους οι πρόγονοί μας προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις σε ό, τι η λογική αδυνατούσε. Ό,τι ξεπερνούσε τις δυνατότητές τους το απέδιδαν σε μια ανώτερη υπερφυσική δύναμη. Ερμήνευσαν συναισθήματα, θεοποίησαν τον έρωτα, με τις Ερινύες δαιμονοποίησαν τις τύψεις, τον θυμό και την ύβρη με την Άτη.

Από τα Αρχαία κείμενα ξεχωρίζω τις τραγωδίες, που κάνουν τον άνθρωπο να προβληματιστεί, να πάρει θέση, να δώσει απαντήσεις και, τελικά, να φτάσει μαζί με τους ήρωες στην αριστοτελική κάθαρση. Οι αξίες και οι πτυχές της καθημερινότητας σ' αυτές είναι διαχρονικές, ώστε να αναρωτιόμαστε... μα τίποτα δεν άφησαν οι Αρχαίοι που να μην το έγραψαν; Ναι, δεν άφησαν τίποτα, τα είπαν όλα!!

Κι εμείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους αντιγράφουμε, περπατούμε στα χνάρια τους, γιατί οι πηγές όλων των συναισθημάτων (χαράς, πόνου, λύπης, οργής κλπ.) παραμένουν οι ίδιες. Η αξία τους είναι διαχρονική, κλασική, γι' αυτό , τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο, διδάσκονται τραγωδίες.

Ερώτηση: Τι να περιμένουμε να διαβάσουμε από εσάς στο μέλλον, τι ακλουθεί και μάλιστα άμεσα στη συνέχεια;

Απάντηση: Στο επόμενο βιβλίο μου ο παππούς Όμηρος θα μας διηγηθεί με την Ιλιάδα του τον Τρωικό πόλεμο, άλλο ένα υπέροχο Έπος, καθαρά ηρωικό!

Ευχαριστώ για την συνέντευξη και την εμπιστοσύνη!Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο σας ! Με το καλό και στα επόμενα!

Κι εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία και για την ευκαιρία που μου δώσατε να σας μιλήσω για "τον πάντα νέο" παππού Όμηρο και για την Οδύσσειά του!

ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Περιγραφή: Μια όμορφη όσο και απλοποιημένη συνοπτική έκδοση της Οδύσσειας.Με μοντέρνα εικονογράφηση, ιδανική για μικρούς και μεγάλους.
Όμηρος!!! Ένας υπέροχος, αγαπημένος ποιητής.Από τους στίχους του ξεπηδούν ιστορίες, που εξακολουθούν να μαγεύουν, ύστερα από τόσους
αιώνες μικρούς και μεγάλους, άντρες και γυναίκες, νέους και γέρους και σαν πουλιά ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.Είστε έτοιμοι να ταξιδέψουμε μαζί του;
Θα μας δείξει τους Θεούς να γίνονται άνθρωποι, να μισούν και να αγαπούν, να ερωτεύονται και να βοηθούν ή να θυμώνουν. Θα γνωρίσουμε τόπους υπαρκτούς και φανταστικούς. Θα ξυπνήσουν μέσα μας συναισθήματα και αξίες, όπως η φιλία, η ευγένεια, η φιλοξενία, η ομορφιά, η συζυγική πίστη, η αγάπη για τη ζωή. Πάνω απ’ όλα, θα διαπιστώσουμε τη δύναμη του ανθρώπου να ξεπερνά τις δυσκολίες της ζωής. Θα συναντήσουμε, ακόμα, ανθρώπους δίκαιους και άδικους, φιλόξενους και αφιλόξενους, αχάριστους, καλούς και κακούς, απλούς και ευγενικούς, τέρατα και Κύκλωπες και μέσα σε όλους αυτούς τον πολυμήχανο Οδυσσέα, τον ήρωα, που αγάπησε με τόσο πάθος την Ιθάκη του.


* H Δρ. Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ