× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πλούσιος απολογισμός με αφορμή μια βασιλόπιτα

Το «Ν» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 24/1/2019

Πλούσιος απολογισμός με αφορμή μια βασιλόπιτα

Η μικρή όπως αποδεικνύεται πια αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, έδειξε πώς μια κοπή βασιλόπιτας μετατρέπεται σε κορυφαίο επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, Καθηγητής Νίκος Σουλακέλλης ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά και αναφέρθηκε στην επιτυχημένη χρονιά που πέρασε, την οποία σηματοδότησαν οι δράσεις εξωστρέφειας που προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για την προστασία και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και τη διεθνή προβολή του.
Ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νίκος Ζούρος, με τη σειρά του παρουσίασε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Μουσείου για το έτος 2018 καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων του για τo 2019 και αναφέρθηκε στους στόχους για τη νέα χρονιά.
Τη Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, ο οποίος ευχήθηκε κάθε καλό στη διοίκηση και το προσωπικό του Μουσείου που εργάζονται και προβάλλουν το Απολιθωμένο Δάσος και την ακριτική Λέσβο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Απολογισμός δράσεων 2018

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ολοκλήρωσε το 2018 με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και πλούσιο απολογισμό δραστηριοτήτων για την ανάδειξη του μνημείου και την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών που επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και ειδικότερα το Μουσείο, τα υπαίθρια του Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου και Πλάκας και το θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης.Το Μουσείο όπως ειπώθηκε κατάφερε με επιτυχία να λειτουργήσει το 2018 ως φορέας ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού στη Λέσβο, καταφέρνοντας άριστα να εκπληρώσει το θεσμικό του ρόλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


«Τη χρονιά που πέρασε, είπε ο κ. Ζούρος, το Μουσείο υλοποίησε σημαντικά έργα ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων που βρίσκονται κατά τις εργασίες μεγάλων έργων στη δυτική Λέσβο. Ακόμα αναφέρθηκε στο νέο έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση του Μουσείου, το έργο «GEO-IN / Γεωτουρισμός στα Νησιωτικά Γεωπάρκα – Geotourism in insular Geoparks», το έργου «RURITAGE – Rural regeneration through systemic heritage-led strategies» και πολλά ακόμη ευρωπαϊκά προγράμματα».


Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο ήταν η παρουσίαση της προβολής του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου γενικότερα μέσα από μεγάλες εκθέσεις που οργανώθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως τη μεγάλη περιοδική έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο Σικάγο των ΗΠΑ, την έκθεση «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα» στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, την έκθεση «Το Δεινοθήριο της Λέσβου» στο Επιμελητήριο Λέσβου στη Μυτιλήνη και την έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ» στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου στη Μυτιλήνη.
Εξαιρετικά σημαντικές για τη χρονιά που πέρασε ήταν και οι δράσεις συνεργασίας με Πανεπιστήμια, ερευνητικά Ινστιτούτα και φορείς σε όλο τον κόσμο. Στενή ήταν η συνεργασία του με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και τα Δίκτυα Ασίας – Ειρηνικού και Λατινικής Αμερικής ενισχύοντας έτσι τις δράσεις προβολής του στο εξωτερικό.


Αξιόλογη ήταν τέλος και η συμμετοχή των μαθητών στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που οργανώνει το Μουσείο και η υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επισκέψεων υπαίθρου, του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων και η συνεργασία με πολλά ξένα Πανεπιστήμια που προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων και φοιτητών έχοντας καταστήσει τη Λέσβο προορισμό εκπαίδευσης.

Και βραβεύσεις
Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απονομή τιμητικού διπλώματος σε φορείς και συλλόγους για την υλοποίηση δράσεων που συνέβαλαν στην προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου καθώς και σε σχολικές μονάδες, εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη συμμετοχή τους στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου.
Ειδικότερα, δόθηκαν τιμητικά διπλώματα στους παρακάτω φορείς και συλλόγους:
- Ίδρυμα Ευγενίδου
- Επιμελητήριο Λέσβου
- Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου
- 2o Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης
- 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης
- 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας
- Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Βορείου Αιγαίου
- Σύλλογος Δρομέων Λέσβου Lesvos Runners
- Lesvos Ride
- Εξωραϊστικό - Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Σιγριανών «ΤΟ ΣΙΓΡΙ»
- Παγγεραγωτικό Σύλλογο Μυτιλήνης (Αθήνας)
- Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα.
Ειδικά τιμητικά διπλώματα δόθηκαν στους εκπαιδευτικούς Μιχάλη Ανδρεαδέλλη, Νίκη Ταστάνη και Βικτωρία Παντελλέλη, στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών, το Δημοτικό Σχολείο Κεραμίου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Σιγρίου, το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης Πανεπιστημίου Αιγαίου και τους μαθητές Γαγάνη Κλειώ, Κεχρινιώτη Μαρία Νεφέλη, Κεχρινιώτη Παναγιώτη, Κουκούλα Παρασκευή, Γαλή Ευστράτιο, Πετσίδη Ευαγγελία, το 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης και τους μαθητές Παπαρίσβα Φώτιο και Ζούρο Καρδάτο Κωνσταντίνο, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Μυτιλήνης, τους μαθητές Ρέγα Δήμητρα Κλεοπάτρα, Καρέκο Γιώργο, Βαλιάκο Χρήστο, Κυριακίδη Γρηγορηλία, Ζούρο-Καρδάτο Κωνσταντίνο, Παππά Γιώργο και Πασπάτη Γιάννη για τη συμμετοχή τους στη Διεθνή Κατασκήνωση Γεωπάρκων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ας πάμε παντού στη Μυτιλήνη....με ένα ποδήλατο

Δεκάδες δημότες της πόλης πήραν το ποδήλατό τους και συμμετείχαν στην πανελλαδική δράση που διοργάνωσε ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου την Κυριακή 12 Μαΐου στις 5 το απόγευμα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ξιμπουμπλήθρα έφερε την άνοιξη στο Μεσότοπο

Μια μουσικοχορευτική παράσταση γεμάτη «αρώματα», μουσικές και νεανικές παρουσίες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εγγραφές στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Αιτήσεις υποβάλλονται από τη Δευτέρα 13 Μαΐου έως την Παρασκευή 31 Μαΐου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πάει για έβδομη θητεία ο Γιώργος Ντίνος στην Ένωση Πυροσβεστών

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ένωση Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιστημονική διημερίδα προς τιμήν του καθηγητή Ευθύμιου Παπαταξιάρχη

Πραγματοποιείται στις 17 και 18 Μαΐου από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Αμφιθέατρο του κτιρίου Γεωγραφίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μανούλες και παιδιά της Μυτιλήνης έτρεξαν για τη ζωή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε δράση που διοργάνωσαν την Κυριακή στις 11 το πρωί στα Τσαμάκια ο Σύλλογος Lesvos Runners με τον Δήμο Μυτιλήνης για την Γιορτή της Μητέρας
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μια Ελλάδα φως», από το 7ο Δημοτικό Μυτιλήνης, στα σαλόνια της Schoolvision

Οι μαθητές της πόλης μας εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο σχολικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και κέρδισαν τις εντυπώσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

41 φιάλες αίμα στην αιμοδοσία της Αγιάσου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαΐου στο Γυμνάσιο της περιοχής
ΥΓΕΙΑ

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Απαραίτητος ο δραστικός περιορισμός της κατανάλωσης τους
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κινητοποίηση συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαΐου, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη ανηλίκου στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

Τραυμάτισε με σιδερογροθιά έναν 23χρονο