× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ που θα ήταν έτοιμες... τον Μάιο!

ΑΥΤΟΨΙΑ του «Ν». Η πραγματική εικόνα των κατασκηνώσεων στη Νεάπολη, ενός ακόμα «γεφυριού της Άρτας» της Δημοτικής Αρχής του Στρατή Κύτελη

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 12/6/2023

Οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ που θα ήταν έτοιμες... τον Μάιο!
' χρόνος ανάγνωσης

Στις 27 του περασμένου Αυγούστου, η τότε Υφυπουργός πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης ευρισκόμενη στη Μυτιλήνη μετά από μια σύντομη επίσκεψη της στις εγκαταστάσεις των πρώην κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ, είχε σπεύσει να δηλώσει μετά από συνεννόηση της προφανώς με το Στρατή Κύτελη και στελέχη της δημοτικής του αρχής, ότι «το Μάιο μετά το Πάσχα θα είναι έτοιμες οι παιδικές κατασκηνώσεις Μυτιλήνης στη Νεάπολη και το υπουργείο Εργασίας θα χρηματοδοτήσει το δήμο Μυτιλήνης για τη λειτουργία τους».

Προφανώς θεωρούσε ότι με την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί από το Μάιο του 2021 το έργο είχε ωριμάσει τόσο όσο χρειαζόταν να πιάσουν τόπο τα 300.000 περίπου ευρώ που είχαν δοθεί από το Υπουργείο της στο Δήμο. Εδώ ας σημειωθεί ότι εκτός της χρηματοδότησης αυτής  εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση και για το έργο «Αναβάθμιση Η/Μ εγκαταστάσεων και δικτύου πυρόσβεσης στις εγκαταστάσεις Νεάπολης», αυτή από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυο μήνες μετά το Πάσχα, την περασμένη εβδομάδα, και το «Ν» επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις των πρώην κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη, για να διαπιστώσει απλά πως ό,τι έχει γίνει ως τα τώρα δεν επιτρέπουν σε κανέναν να ελπίζει ότι ο χώρος ως κατασκηνώσεις, μπορεί να λειτουργήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα των βουνών από μπάζα και σκουπίδια διαπιστώσαμε ότι το κυρίως κτήριο έχει απλά βαφτεί εσωτερικά και εξωτερικά. Τα κουφώματα, όπου υπάρχουν, δεν λειτουργούν, χρειάζονται αντικατάσταση. Οι τουαλέτες και οι άλλο χώροι υγιεινής έχουν επισκευασθεί. Επισκευασμένο είναι και το κτήριο της κουζίνας, με ένα μεγάλο μέρος των υποδομών της όμως να έχει εξαφανιστεί! Ούτε λόγος βέβαια για την οικοσκευή της κουζίνας και τα σκεύη. Στο σύνολο τους και αυτά λεηλατήθηκαν στο διάστημα από την παράδοση του χώρου από τη ΜΚΟ που τη διαχειρίζονταν τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι και πριν από λίγους μήνες που ο Δήμος ασχολήθηκε με το χώρο δια της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας «Μυτιλήνη Μονοπρόσωπη Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός». Στα δυο χρόνια που μεσολάβησαν οι εγκαταστάσεις καταστράφηκαν πλήρως αφού είχαν αφεθεί αφύλακτες. Ούτε καν είχαν κλειδωθεί. Οτιδήποτε υπήρχε μέσα στα κτήρια, στην κουζίνα ακόμα και τα καλώδια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν, τον Οκτώβριο του 2020, οι εγκαταστάσεις παραδόθηκαν εν χρήσει, λεηλατήθηκαν.  

Παρά το ότι όμως τον περασμένο Αύγουστο του 2022, όλα έδειχναν ότι τίποτα δεν θα ήταν έτοιμο από πλευράς υλικών υποδομών, ο κ. Κύτελης κατά την προσφιλή του τακτική να ανακοινώνει ημερομηνίες που διαψεύδονται συνεχώς, ανήγγειλε παρούσης της Υφυπουργού ότι «οι κατασκηνώσεις θα είναι έτοιμες στην επόμενη κατασκηνωτική περίοδο, θα φιλοξενούν 60 παιδιά, ενώ θα υπάρξει μέριμνα και για πρόσβαση και φιλοξενία παιδιών με αναπηρία». Το πώς βέβαια θα λειτουργήσουν και που, οι κατασκηνώσεις, ο κ. Κύτελης ούτε μπορεί αλλά προπάντων δεν ξέρει να μας πει. Τα ξύλινα σπιτάκια έχουν ψιλοεπισκευασθεί αλλά λείπουν πόρτες και παράθυρα. Και φυσικά ούτε κουβέντα για τον εξοπλισμό κάθε λογής για τη φιλοξενία των παιδιών που δεν έχουν καν παραγγελθεί. Το απαραίτητο αλλά και για λόγους ασφάλειας υποχρεωτικό πυροσβεστικό σύστημα η κατασκευή του οποίου δεν έχει καν ακόμα ξεκινήσει.  Και φυσικά την περίφραξη που η κατασκευή της δεν δρομολογήθηκε καν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι με μαγικό τρόπο όλα τα παραπάνω γίνουν σε 20 μέρες από σήμερα και στις αρχές Ιουλίου όλα είναι έτοιμα. Ένα μεγάλο ερώτημα τίθεται. Σύμφωνα με ποιο νομικό καθεστώς θα αδειοδοτηθούν οι κατασκηνώσεις; Πληροφορίες λένε ότι με ένα νομικίστικο παιχνίδι, θα λειτουργήσουν ως συνέχεια των αδειοδοτημένων κατασκηνώσεων με το παλιό νομικό καθεστώς. Που όμως στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έκλεισαν εξαιτίας αυτού ακριβώς του γεγονότος. Της αδυναμίας τους να λειτουργήσουν σύμφωνα με το νέο νομικό καθεστώς.

Αλήθεια ποιοι υπάλληλοι θα υπογράψουν τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, όταν και οπότε αυτές ολοκληρωθούν; 

Πόσα χρήματα θα ξοδευτούν αποκλειστικά και μόνο για ένα έργο βιτρίνας απλά και μόνο για να επιβεβαιωθεί η εμμονική άποψη του νυν Δημάρχου περί κανονικότητας;

Κι αν τέλος πάντων έπρεπε να λειτουργήσουν νέες παιδικές κατασκηνώσεις από το Δήμο Μυτιλήνης γιατί αυτές δεν σχεδιάστηκαν και δεν κατασκευάστηκαν σύγχρονες από την αρχή, σε μια δημοτική έκταση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και στη νομοθεσία που διέπουν τη λειτουργία τους;

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα