× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για παιδιά στο πνεύμα του Καλοκαιριού

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 10/6/2023

Βιβλία για παιδιά στο πνεύμα του Καλοκαιριού

Η συμμορία των 11, ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο με πρωταγωνιστές ψαράκια του βυθού, μια συμμορία που ασκούσε μπούλινγκ, εκφοβισμό, στα άλλα ψαράκια του βυθού, πόσο εύκολα εμπλέκεται σε αυτό ο Ιάσονας, ένα ντροπαλό ψαράκι που καταφέρνει ωστόσο να τα ανατρέψει όλα! Γιατί πολλές φορές αρκεί ένας κούκος για να φέρει την άνοιξη, και ένα ψαράκι να φέρει το Καλοκαίρι και την ομόνοια στον βυθό! Με λίγα λόγια και καλά και εξαιρετικές εικόνες! Σε κείμενα και εικονογράφηση Rocio Bonilla, επιμέλεια κειμένου Βαρβάρα Καρζή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη. Για παιδιά από 5 ετών. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα! Αξίζει να το διαβάσετε και να το συζητήσετε με το παιδί σας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Περιγραφή: Όταν του ζήτησαν να γίνει μέλος της συμμορίας, ο Ιάσονας ένιωσε πολύ σπουδαίος.Είναι υπέροχο ν' ανήκει στη συμμορία των 11 γιατί όλοι θαυμάζουν και σέβονται τα μέλη της.Όμως... τους θαυμάζουν στ' αλήθεια ή μήπως τους φοβούνται;
Ο Ιάσονας πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση.Θα παραμείνει το ψαράκι αριθμός 11 ή θα υπερασπιστεί την πραγματική φιλία και τον σεβασμό;

ΚΑΛΩΣΗΡΘΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, από την σειρά Μικροί Φίλοι, Μεγάλα Συναισθήματα, γραμμένο και υπέροχα εικονογραφημένο για μικρά παιδιά από 3 ετών! Τα μικρά παιδιά θα βρεθούν στο νησί των εποχών, συντροφιά με την παρέα των τεσσάρων φίλων, που δεν είναι άλλοι από τις ίδιες τις τέσσερις εποχές, τα παιχνίδια και τις περιπέτειες τους, μα και τον θυμό του Καλοκαιριού, τον οποίον καταπραΰνουν οι φίλοι του, ώστε ‘μετά την τρικυμία να έρθει η γαλήνη’! Το πώς, θα το ανακαλύψετε διαβάζοντάς το! Κείμενο και εικόνες Jo Lindley, μετάφραση Αγγελική Γεωργιακάκη, από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Βρείτε το και απολαύστε το με τους μικρούς σας βιβλιόφιλους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Ανακαλύψτε τις 4 εποχές του χρόνου σε έναν κόσμο φιλίας και περιπέτειας, όπου όλα τα συναισθήματα είναι ευπρόσδεκτα! Ο ήλιος λάμπει ψηλά στον ουρανό και οι τέσσερις μικροί φίλοι, οι Εποχές, αποφασίζουν να πάνε μια εκδρομή στην παραλία. Όμως, το Καλοκαίρι θυμώνει με διάφορα πράγματα. Και όσο οι αναποδιές αυξάνονται τόσο φουντώνει και ο θυμός του. Ευτυχώς που οι φίλοι του ξέρουν τον τέλειο τρόπο για να χαλαρώσουν: να φτιάξουν ένα τεράστιο κάστρο στην άμμο. Το μόνο πρόβλημα είναι, πως κανένας τους δεν έχει παρατηρήσει ένα μεγάλο κύμα που πλησιάζει απειλητικά… Παρέα με το Καλοκαίρι, οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται το συναίσθημα του θυμού.

Κάθε μήνας ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ να’ χει κάτι να θυμίζει! Ένα πολύ ωραίο και έξυπνα γραμμένο βιβλίο! Ότι πρέπει για μικρά παιδιά! Για να ξεχωρίζουν κάθε μήνα από τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες του! Ο λόγος έμμετρος, κυλά γλυκά! Η όμορφη εικονογράφηση απόλυτα ταιριαστή με το κείμενο, πραγματικά απολαυστικός συνδυασμός! Ένα βιβλίο που σίγουρα θα ξεφυλλίσουν οι λιλιπούτιοι φίλοι του βιβλίου ξανά και ξανά! Το κείμενο είναι της Ράνιας Δ. Τζιαμπίρη, η εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα, για παιδιά από 3 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Κάθε μήνας έχει να μας προσφέρει κάτι ξεχωριστό!
Το μικρό σκιουράκι μαθαίνει τι μοναδικό έχει κάθε ένας από τους 12 μήνες του χρόνου μέσα από τις στιγμές που ζει κάθε ημέρα με την οικογένεια και τους φίλους του. Αυτό το βιβλίο βοηθά το σκιουράκι και εμάς να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε μήνα, τις δραστηριότητες που επιτρέπει ο καιρός ανάλογα με την εποχή καθώς και έθιμα που πάντοτε μας θυμίζουν σε ποιο μήνα βρισκόμαστε! Άλλωστε, κάθε ένας από τους 12 μήνες του χρόνου είναι ξεχωριστός και έχει να μας μάθει πολλά!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Κάθε χρόνο άλλες μνήμες,
Πάντα δώδεκα οι μήνες...
Κάθε μήνας που περνάει,
άλλη εικόνα θα γεννάει!

ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟ… ΧΤΑΠΟΔΙ, της Πηγής Γρύλλη, σε λόγο έμμετρο και ρυθμικό, γοργό, ευχάριστο και χαριτωμένο τολμώ να πω, παρότι το θέμα είναι σοβαρό γιατί έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος και τον τρόπο που προστατεύουν το μεγάλο τους σπίτι, τον βυθό και την θάλασσα, συνεργαζόμενα τα πλάσματά της! Κεντρικός ήρωας το χταπόδι ο δημοσιογράφος του βυθού! Η πολύ ενδιαφέρουσα εικονογράφηση είναι του Γιάννη Σκουλούδη, με χρώματα υπέροχα και εικόνες που σε κάνουν να προσέχεις κάθε λεπτομέρεια! Απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και στην οικολογική συνείδηση όλων μας! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Τι γυρεύει το χταπόδι, ξάγρυπνο, να ’ναι στο πόδι; Γιατί τρόμαξε η γαρίδα που είδε την εφημερίδα; Ο σοφός ο αστακός, γιατί μένει σκεφτικός; Συμφορά στη γειτονιά τους! Απειλείται η θάλασσά τους! Πώς και ποια θα είν΄ η λύση; Το χταπόδι θα φροντίσει…

Όστρακα, ψάρια, θαλάσσια κήτη, μαλάκια, θαλασσοπούλια και άνθρωποι, σε μια έμμετρη ιστορία της σειράς «Ιστορίες με ρυθμό» για τη θαλάσσια ρύπανση και την αξία της συνεργασίας. Ένα οικολογικό έμμετρο παραμύθι για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Διακοπές με τους μικρούς ατσίδες! Το Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, με το κλείσιμο των σχολείων, κλείνουν και τα περισσότερα σχολικά βιβλία για τα μικρά παιδιά και την θέση τους παίρνουν εξωσχολικά βιβλία και κυρίως βιβλία δραστηριοτήτων! Ένα τέτοιο βιβλίο σας προτείνω στην συνέχεια, στο πνεύμα φυσικά του Καλοκαιριού! Για παιδιά από 5 ετών. Με αυτοκόλλητα και πολλές διαφορετικές απολαυστικές δραστηριότητες! Τα έχει όλα! Με εντυπωσίασε και σας το προτείνω! Χαίρομαι όταν βλέπω μικρούς εκδοτικούς να κάνουν όμορφες δουλειές! Οι διακοπές με τους ατσίδες, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Σαΐτης. Καλή και δημιουργική ψυχαγωγία.

Περιγραφή: Βάζουμε πλώρη για καλοκαιρινά ταξίδια χαράς και δημιουργίας παρέα με τους μικρούς ατσίδες! Βουτάμε σε γράμματα και αριθμούς, μετράμε βότσαλα και πλατσουρίζουμε στα νερά γνωρίζοντας ψάρια και θαλασσινά. Συναντάμε γοργόνες και δύτες που μας οδηγούν σε λαβύρινθους, μαγικές διαδρομές και κρυπτόλεξα.
Ένα βιβλίο δραστηριοτήτων που καλλιεργεί τις γνώσεις, ακονίζει τη μνήμη και εξασκεί την παρατηρητικότητα, τη λεπτή κινητικότητα και τη φαντασία των παιδιών. Το βιβλίο μπορεί να αξιοποιηθεί δημιουργικά από γονείς και εκπαιδευτικούς.

*Η Δρ. Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος- Θεατρολόγος -Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη