× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πράγματι, «Μαζί τα φάγαμε...» πριν 32 χρόνια

Επί απειλή κατασχέσεων ζητούνται πίσω από τη ΔΟΥ Μυτιλήνης αποζημιώσεις για ζημιές από την κακοκαιρία… του 1987

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ Δημοσίευση 20/2/2019

Πράγματι, «Μαζί τα φάγαμε...»  πριν 32 χρόνια
' χρόνος ανάγνωσης

Μια απίστευτη ιστορία καθημερινής τρέλας, που αν μη τι άλλο δείχνει τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, αλλά και τη βαθιά εξάρτηση της από τις πελατειακές πολιτικές σχέσεις, είναι η κατάσταση που ζούν εδώ και κάποιες εβδομάδες, αρκετοί κάτοικοι της υπαίθρου του νησιού μας. Εντελώς ξαφνικά, έλαβαν από την ΔΟΥ Μυτιλήνης μια ειδοποίηση, πως οφείλουν ένα ποσό προς το κράτος, οι περισσότεροι ως κληρονόμοι κάποιου πεθαμένου συγγενή τους. Μην έχοντας ιδέα από πού προέκυψε αυτό το χρέος, απευθύνθηκαν στην αρμόδια ΔΟΥ, όπου με έκπληξη, διαπίστωσαν πως τους ζητούν πίσω χρήματα, που έλαβαν οι ίδιοι ή πεθαμένοι συγγενείς τους το μακρινό 1987, ως κρατική επιδότηση για ζημιές που είχε προκαλέσει στον λεσβιακό ελαιώνα η μεγάλη κακοκαιρία τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου.

Τι είχε συμβεί τελικά; Τον Μάρτιο του 1987 στη Λέσβο, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, μια πρωτόγνωρη κακοκαιρία με χιονοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στους ελαιώνες, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί η παραγωγή λαδιού για τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές του 1989, με εθνικούς πόρους – κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας – μοίρασε αποζημιώσεις στους αγρότες, τα λεγόμενα «παγόπληκτα». Οι παλιότεροι θα θυμούνται μάλιστα, πως οι επιταγές μοιράζονταν από το Νομάρχη και το διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας στα καφενεία των χωριών επιδεικτικά, ως ύψιστο δείγμα της φιλολαϊκής πολιτικής της τότε κυβέρνησης. Λίγα χρόνια μετά τις εκλογές, η ΕΟΚ – έτσι ονομαζόταν ακόμα τότε η ΕΕ - αποκάλυψε την παρανομία και απαίτησε την επιστροφή των αποζημιώσεων με την απειλή μεγάλου προστίμου για την Ελλάδα. Έτσι οι επόμενες κυβερνήσεις της δεκαετίας του ‘90, άρχισαν να στέλνουν σωρηδόν ειδοποιητήρια επιστροφής των «παράτυπων» αυτών αποζημιώσεων. Πολύ λίγοι όμως ήταν εκείνοι που επέστρεψαν τα χρήματα. Οι περισσότεροι, είχαν ήδη πεθάνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα 30 χρόνια μετά, επανέρχονται τα ειδοποιητήρια στους κληρονόμους ζητώντας τους πίσω πολλαπλάσια ποσά (με τις προσαυξήσεις), υπό την απειλή μάλιστα πως αν σε 30 μέρες δεν εξοφλήσουν το χρέος, θα τους γίνει αναγκαστική κατάσχεση στους λογαριασμούς τους.

Τις ίδιες μέρες που φτάνουν τα ειδοποιητήρια στους έκπληκτους αγρότες του νησιού και στους συγγενείς τους, τα δελτία των οκτώ είναι γεμάτα ειδήσεις για εκατομμύρια μάρκα της SIEMENS που γέμισαν τα κομματικά ταμεία, δανειακές διευκολύνσεις σε στελέχη κομμάτων εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ, δανεικά κι αγύριστα σε μεγιστάνες του πλούτου και σε ΜΜΕ, σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας και Υπουργούς της δεκαετίας του ’90 υπόδικους και στη φυλακή.
Πράγματι τελικά είχε δίκιο ο κ. Πάγκαλος. Μαζί τα φάγαμε!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Αργύρη Αδαλή

Από τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναψε η φλόγα στο Αγαλμα της Ελευθερίας

Το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου έκανε τις αναγκαίες ενέργειες ώστε η φλόγα να είναι ορατή κάθε βράδυ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συναρπαστικό πρόγραμμα για παιδιά στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Αντισσας

Με θέμα «Σπήλαια, υπόγειες καρστικές μορφές», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

Ο μύθος της Νυφίδας ζωνταντεύει

Σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 8 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στη Νυφίδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βλάβη στο σύστημα έκδοσης αδειών κυκλοφορίας του Υπουργείου

Η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Λέσβου ζητά την κατανόηση των πολιτών
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Φυσικές καταστροφές και θεομηνίες στην Ιστορία της Λέσβου»

Ο Σύλλογος Σκαμιωτών «Παναγιά η Γοργόνα» διοργανώνει εκδήλωση για τις φυσικές καταστροφές που σφράγισαν την πορεία του νησιού – Διακεκριμένοι επιστήμονες φωτίζουν το παρελθόν και το παρόν
ΧΩΡΙΑ

Ξεχειλίζει η οργή στον Πολιχνίτο για το νερό

Η απουσία λύσεων και η θεαματική αποχώρηση του Αντιδημάρχου Δυτικής Λέσβου και Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΛ Γιώργου Αλάνη φούντωσαν την αγανάκτηση – Οι κάτοικοι οργανώνονται και διεκδικούν
ΧΩΡΙΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ακαδημαϊκό Γρηγόριο Παπαμιχαήλ στο Ίππειος

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου «Ο Άγιος Προκόπιος» διοργάνωσε με επιτυχία, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αείμνηστο Ακαδημαϊκό και Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Γρηγόριο Παπαμιχαήλ, ο οποίος καταγόταν από το Ίππειος.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου συγχαίρει τα παιδιά για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια

Ο Σύλλογος παρακαλεί τους γονείς των πολυτέκνων των οποίων τα παιδιά εισάχθηκαν στο πανεπιστήμιο να επικοινωνήσουν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκσκαφές στο οικόπεδο του Κολυμβητηρίου στα Θέρμα

Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες του πολύπαθου έργου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια γλυκιά βραδιά στον Μανταμάδο

Ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου μάς προσκαλεί σε μια παραδοσιακή γιορτή με λουκουμάδες, μουσική και κάψιμο στεφανιών
ΧΩΡΙΑ

Προτάσεις για το νερό στον Πολιχνίτο

Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Α. Κελεπερτζής προτείνει δύο άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ για την αντιμετώπιση της θερινής λειψυδρίας