× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Καλώ τον συνάδελφο Δήμαρχο Μυτιλήνης να παραιτηθεί από την ΠΕΔ»

Επιστολή Δημάρχου Λήμνου στα μέλη της ΠΕΔ, υπουργό Εσωτερικών, Βουλευτές Ν. Λέσβου, Περιφερειάρχη και ΚΕΔΕ

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 18/12/2019

«Καλώ τον συνάδελφο Δήμαρχο Μυτιλήνης να παραιτηθεί από την ΠΕΔ»

Για τη μη τήρηση της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας εκλογής προεδρείου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου έστειλε επιστολή ο Δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης στα μέλη της ΠΕΔ, τον υπουργό Εσωτερικών, τους βουλευτές Ν. Λέσβου τον Περιφερειάρχη και την ΚΕΔΕ. Ας σημειωθεί ότι αναφορές  για  την  μη  νόμιμη  συγκρότηση  προεδρείου  στην  ΠΕΔ  Β.ΑΙΓΑΙΟΥ,  έχουν  υποβάλει  στην  Κεντρική  Ένωση  Δήμων  ως  μέλη  του  Διοικητικού  Συμβουλίου,  η  Δήμαρχος  Αγίου  Ευστρατίου  και  η  εκπρόσωπος  της  Λαϊκής  Συσπείρωσης  Νίκη  Τσιριγώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μαρινάκης καλεί τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη να παραιτηθεί και να γίνουν εκ νέου οι αρχαιρεσίες με γνώμονα την ενότητα και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου.

Εξιστορώντας τη διαδικασία που έγινε στις 16 Νοεμβρίου για τις εκλογές ο κ. Μαρινάκης αναφέρει: «Η αντίδραση τόσο εμού όσο και άλλων συμμετεχόντων στη διαδικασία, ήταν άμεση και έντονη και προκάλεσε την αποχώρησή των 10 επί συνόλου 17 μελών που συμμετείχαν στην εν λόγω συνεδρίαση. Ωστόσο, να τονιστεί ότι παρά την αποχώρηση τα εναπομείναντα μέλη συνέχισαν τις διαδικασίες εκλογής των λοιπών μελών.

Για όλα όσα διαδραματίστηκαν στην ανωτέρω εκλογική διαδικασία ενημερώθηκαν άμεσα και εγγράφως όλες οι εποπτεύουσες Αρχές (Υπουργείο Εσωτερικών, Κ.Ε.Δ.Ε., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Β. Αιγαίου) ενώ αιτήθηκα από την Π.Ε.Δ. Β. Αιγαίου την αποστολή του Κανονισμού Λειτουργίας της καθώς και τα Πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην απάντηση που απεστάλη από την Π.Ε.Δ. Β. Αιγαίου και υπογράφεται από το συνάδελφο Δήμαρχο Μυτιλήνης δηλώνεται ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.. Ο Κανονισμός αναφέρει αυτολεξεί τα κάτωθι :

«Το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγει μεταξύ των μελών του, χωριστά και με μυστική ψηφοφορία, πρώτα τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα. Στα ανωτέρω αξιώματα εκλέγεται εκείνος, ο οποίος συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.

 Αν δεν επιτυγχάνεται αποτέλεσμα ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, εκλέγεται εκείνος, ο οποίος θα λάβει στην τρίτη ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Αν στην Τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι λάβουν ίσο αριθμό ψήφων, εκλέγεται πρόεδρος ο υποψήφιος του συνδυασμού που έλαβε τις περισσότερες ψήφους κατά τη διαδικασία εκλογής του διοικητικού συμβουλίου της περιφερειακής ένωσης και σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται από τον σύμβουλο που προεδρεύει δημόσια κλήρωση.»

Επίσης, το άρθρο 13 παρ. 5 αναφέρει τα εξής:

«Η μυστική ψηφοφορία γίνεται με ψηφοδέλτια, όμοια σε σχήμα, χρώμα, μέγεθος και είδος χαρτιού. Προς της ψηφοφορίας εκλέγονται δύο ψηφολέκτες, μεταξύ των μελών του. Οι φάκελοι υπογράφονται από τον πρόεδρο προ της έναρξης της ψηφοφορίας. Διακοπή της ψηφοφορίας δεν επιτρέπεται.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, από τα συνταχθέντα Πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης που τίθενται στη διάθεση οποιουδήποτε εξ ύμών τα αιτηθεί, καταφανώς αποδεικνύεται η μη τήρηση της ανωτέρω εκλογικής διαδικασίας.

Ως εκ τούτου, τα ερωτήματα που είχα θέσει εξ αρχής τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όσο και μετέπειτα στην Π.Ε.Δ. και σε όλους τους εποπτεύοντες φορείς παραμένουν αναπάντητα. Αναλυτικά ερωτώ :

α. Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την εκλογή προεδρείου

καθώς ουδέποτε προχωρήσαμε στη διενέργεια δεύτερης ή και τρίτης, αν απαιτούνταν, ψηφοφορίας; Ομοίως ακολουθήθηκε η διαδικασία για την εκλογή των μελών εκτελεστικής επιτροπής κατά τη συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου του 2019;

β. Ορίστηκαν ψηφολέκτες μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της ΠΕΔ και, αν ναι, ποιοι ήταν αυτοί;

γ. Τηρήθηκαν πρακτικά και από ποιον/ποια υπάλληλο;

Δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, από τα συνταχθέντα Πρακτικά, τα οποία αποτελούν και αδιάψευστη έγγραφη μαρτυρία των πεπραγμένων της συνεδρίασης της 16-11-2019, προκύπτει ότι ΔΕΝ ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη τόσο στον Κανονισμό Λειτουργίας της ΠΕΔ όσο και στα Π.Δ. 75/2011 και 94/2019 εκλογική διαδικασία, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα των μελών της Π.Ε.Δ. Β. Αιγαίου και επειδή η ανωτέρω διαδικασία επίκειται να προσβληθεί,

Ζητώ από όλους σας να προσβάλουμε την παράτυπη εκλογική διαδικασία και να συγκροτηθούμε σε σώμα προκειμένου να διεξαχθούν εκ νέου οι εκλογές ανάδειξης των μελών του Δ.Σ. σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό και τα οικεία Προεδρικά Διατάγματα.

Καλώ δε, τον συνάδελφο Δήμαρχο Μυτιλήνης να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του από τη θέση που κατέλαβε, καθώς και τους λοιπούς συναδέλφους που εκλέχθηκαν σε λοιπά αξιώματα κατά τη συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου 2019, μετά την αποχώρηση των 10 μελών από τα 17 που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. να πράξουν το ίδιο.

Τα ανωτέρω κρίνονται επιβεβλημένα για την ενότητα των αυτοδιοικητικών του Βορείου Αιγαίου, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για την από κοινού αντιμετώπιση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων της περιοχής μας.

Η αποχή από τη συνεδρίαση της Δευτέρας είναι μονόδρομος και έχει παράλληλα στόχο να αποστείλει μήνυμα για την επιτακτικότητα της άμεσης αποκατάστασης της νομιμότητας των ενεργειών μας.

Η όποια συμμετοχή μας στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2019 νομιμοποιεί τα όσα παρατύπως πραγματοποιήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου 2019 και έχουν ήδη καταγγελθεί.

Με γνώμονα πάντα την ενότητα και τη συνεργασία του συνόλου των αιρετών για την αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων της Περιφέρειάς μας.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»