× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

3+1 ερωτήματα για τον κύριο Στεφανή

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, θα πρέπει να απαντήσει σχετικά με τους δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών που φέρεται να κατέχει

Δημοσίευση 17/12/2019

3+1 ερωτήματα για τον κύριο Στεφανή
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗
 Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, θα πρέπει να απαντήσει σχετικά με τους δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών που φέρεται να κατέχει

Σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης σχετικά με τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών που φέρεται να κατέχει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα της «Εφ.Συν.».

Ερωτήματα επίσης προκύπτουν από το γεγονός ότι ενώ φέρεται να είναι κάτοχος 2 MBΑ (αναφέρονται στο βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στο ΥΠΕΘΑ), στον αντίστοιχο ιστότοπο της κυβέρνησης το ένα εξ αυτών απουσιάζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αραγε πρόκειται κι εδώ για «παρερμηνεία», όπως ισχυρίστηκε πρόσφατα ο παραιτηθείς -πλέον- υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης όταν προέκυψε ζήτημα με τη γνησιότητα του δικού του μεταπτυχιακού; Κάθε απάντηση από την κυβέρνηση ή από τον ίδιο τον κ. Στεφανή θα ήταν χρήσιμη ως προς την εξαγωγή συμπερασμάτων. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στον ιστότοπο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας όπου είναι αναρτημένο το βιογραφικό του κ. Στεφανή διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Από το 2000 έως το 2002 υπηρέτησε ως υπασπιστής Στρατού Ξηράς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θέση από την οποία απέκτησε εμπειρία στρατιωτικής διπλωματίας. Την περίοδο αυτή ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη “Διαχείριση Κρίσεων” (MBA in Crisis Response Operations)» -χωρίς να σημειώνεται πού έκανε τις σπουδές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο πιο κάτω αναφέρει: «Το 2008 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ (National Defense University - NDU) στην Ουάσινγκτον και αποφοίτησε ως Διακεκριμένος Απόφοιτος αποκτώντας MBA στις “Στρατηγικές Ασφαλείας”». Την ίδια ώρα, στον ιστότοπο της ελληνικής κυβέρνησης, στο αντίστοιχο βιογραφικό του υφυπουργού το πρώτο MBA που φέρεται ότι κατέχει, έχει απαλειφθεί.

Τα ερωτήματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μοιραία αναζητήσαμε και άλλο βιογραφικό του κ. Στεφανή και βρήκαμε αυτό που είναι αναρτημένο στη Διπλωματική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (http://eeas.europa.eu/archives/docs/csdp/documents/pdf/cv_of_mg_a__stefanis_30_oct_13.pdf), στο οποίο αναφέρεται ότι είναι κάτοχος 2 MBA, χωρίς και εδώ να αναφέρεται από πού απέκτησε το πρώτο του μάστερ. Εδώ, όμως, ως δεύτερο MBA δεν αναγράφεται το «Στρατηγικές Ασφαλείας», αλλά το National Security Strategy, που μεταφράζεται σε «Στρατηγικές Εθνικής Ασφάλειας».

Μικρή η διαφορά θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, αλλά δεν είναι. Η ακριβής διατύπωση του τίτλου είναι σημαντική και θα δείτε παρακάτω γιατί. Κατά συνέπεια επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας στο δεύτερο μεταπτυχιακό του κ. υφυπουργού στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και ειδικότερα στο National War College (NWC) που αποτελεί τμήμα του National Defence University (NDU), από το οποίο αποφοίτησε το 2009.

Τι λέει το NWC και οι... συμμαθητές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο στοιχείο που είναι αναντίστοιχο με αυτά που δηλώνει στο βιογραφικό του ο κ. Στεφανής αφορά το γεγονός πως το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ δεν παρέχει MBA (Master of Business Admnistration), αλλά MSc (Master of Science) στο μεταπτυχιακό που φέρει τίτλο «National Security Strategy».

Σε όσους, δε, ακολουθήσουν τη σειρά μαθημάτων που αναφέρονται ως «Στρατηγικές Ασφαλείας» (Strategic Security Studies), το εν λόγω ίδρυμα παρέχει Master of Arts (Μ.Α.) και όχι MBA. Σε όσους πάλι δεν καταφέρουν να περάσουν τις εξετάσεις σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, παρέχει ένα κολεγιακό δίπλωμα (college diploma), όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του, ως πιστοποιητικό παρακολούθησης της συγκεκριμένης σχολής, χωρίς καμία ακαδημαϊκή αξία. Το, δε, ακαδημαϊκό του πρόγραμμα -αυτό που φέρεται να έχει τελειώσει ο κ. Στεφανής- κρατάει μόλις 7 μήνες. Ειδικά για την περίοδο 2019-2020, το πρόγραμμα άρχισε στις 9 Σεπτεμβρίου και έχει ημερομηνία λήξης την 20ή Απριλίου.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί άλλο ένα γεγονός που έχει να κάνει με τους συμμαθητές του κ. Στεφανή από την τάξη του 2009. Από τους 7 συμμαθητές του, οι 3 (στρατιωτικοί από τη Φινλανδία, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία) δηλώνουν ότι έχουν λάβει Master of Science από το αντίστοιχο Πανεπιστήμιο, ένας (διπλωμάτης από το Πακιστάν) δηλώνει ότι έχει Master of Arts και οι υπόλοιποι 3 δηλώνουν ότι απλώς έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα. Κανείς, πάντως, δεν δηλώνει στο βιογραφικό του ότι έχει τελειώσει MBA στη συγκεκριμένη σχολή, όπως ο κ. Στεφανής.

Ο υφυπουργός παρακολούθησε την εν λόγω σχολή μέσω του προγράμματος των International Fellows. Με λίγα λόγια, η σχολή δέχεται στρατιωτικούς από περίπου 50 χώρες του κόσμου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα ακαδημαϊκό δίπλωμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να δηλώσει συμμετοχή ο οποιοσδήποτε, αλλά η διαδικασία ακολουθεί τη λογική των «προσκλήσεων».

Από εκεί και πέρα είναι στη διακριτική ευχέρεια των «προσκεκλημένων» χωρών το ποιο άτομο θα διαλέξουν να στείλουν εκεί για εκπαίδευση. Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι αν έγινε κάποια προκήρυξη ενδιαφέροντος για στελέχη από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ως είθισται από τον κανονισμό), πόσοι συμμετείχαν σ’ αυτήν και με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο κ. Στεφανής. Εκτός και αν έγινε απευθείας ανάθεση της θέσης στο πρόσωπό του.

Εν κατακλείδι τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης είναι τα εξής:

  1.  Από ποιο Πανεπιστήμιο πήρε το πρώτο του MBA - «Διαχείριση Κρίσεων» (MBA in Crisis Response Operations)- ο κ. Στεφανής;
  2.  Ποιο ήταν το αντικείμενο του δεύτερου μεταπτυχιακού του που φέρεται να απέκτησε στις ΗΠΑ; «Στρατηγικές Ασφαλείας» (όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του στο ΥΠΕΘΑ) ή «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» (όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του στη Διπλωματική Υπηρεσία της Ε.Ε.); Επίσης, τι είδους τίτλο απέκτησε εκεί: ΜΒΑ, ΜSc, M.A. ή ένα απλό πιστοποιητικό παρακολούθησης;
  3.  Εχει αναγνωρίσει στον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) τα μεταπτυχιακά που φέρεται πως κατέχει ώστε να είναι σύννομα με την ελληνική νομοθεσία; Εχουν παίξει αυτά τα μεταπτυχιακά ρόλο στην ανέλιξή του στις Ενοπλες Δυνάμεις ή όχι;
  4.  Τα εν λόγω μεταπτυχιακά έπαιξαν ρόλο στο να αναλάβει υπέρμετρες εξουσίες στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού ο κ. Στεφανής;

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία ειρήνης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνηθεί το τελικό κείμενο, ενώ Ουάσιγκτον και Τεχεράνη στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα για το περιεχόμενο και την οριστικοποίηση της συμφωνίας
Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία ειρήνης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στον Μανταμάδο

50 εκτροφές βρέθηκαν αρνητικές στους σημερινούς ελέγχους – Συνεχίζεται η επιτήρηση σε όλη τη Λέσβο
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στον Μανταμάδο
ΕΛΛΑΔΑ

Φθηνότερο ρεύμα, προστασία της κατοικίας και αυξήσεις σε δασκάλους και γιατρούς

Από τη δωρεάν μετακίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έως την κατάργηση των Πανελλαδικών το πακέτο προτάσεων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας
Φθηνότερο ρεύμα, προστασία της κατοικίας και αυξήσεις σε δασκάλους και γιατρούς
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμα κινδύνου από τους εργολήπτες για τα δημόσια έργα

Οι αυξήσεις έως και 35% στα υλικά μέσα σε τρεις μήνες δημιουργούν συνθήκες «ανωτέρας βίας» και απειλούν την ομαλή ολοκλήρωση έργων σε όλη τη χώρα.
Σήμα κινδύνου από τους εργολήπτες για τα δημόσια έργα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πώς θα επιβιώσουν τα ελληνικά νησιά

Ημερίδα της ΕΛΛΕΤ, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Πώς θα επιβιώσουν τα ελληνικά νησιά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παράταση 12ετίας στις επαγγελματικές άδειες τεχνικών ειδικοτήτων

Η Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενημερώνει για τη διαδικασία θεώρησης και τις προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν
Παράταση 12ετίας στις επαγγελματικές άδειες τεχνικών ειδικοτήτων
ΕΛΛΑΔΑ

Τσακίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια

Τρελές αυξήσεις σε καύσιμα, αεροπορικά εισιτήρια και βασικά τρόφιμα για τον Μάιο ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ
Τσακίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»

Το πλοίο της Superfast Ferries θα κάνει ένα δεκαήμερο πέρασμα από το Βόρειο Αιγαίο
Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανοίγει στις 7 Ιουλίου η πλατφόρμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων 2023

Οι νησιωτικές επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις έως τις 31 Ιουλίου για την κάλυψη μέρους του κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων
Ανοίγει στις 7 Ιουλίου η πλατφόρμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων 2023
ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΑΣ ανοίγει τον διάλογο με την κοινωνία στη Νίκαια

Στην πλατεία Οσίας Ξένης, πολίτες και Αλέξης Τσίπρας συζητούν ανοιχτά για τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις αλλαγές που ζητά η κοινωνία
Η ΕΛΑΣ ανοίγει τον διάλογο με την κοινωνία στη Νίκαια
ΕΛΛΑΔΑ

Το σκάνδαλο των πολεοδομιών φέρνει την παραίτηση του Γιώργου Διδασκάλου

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού αποχώρησε από τη θέση του, ενώ το όνομά του φέρεται να αναφέρεται στην υπόθεση που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών.
Το σκάνδαλο των πολεοδομιών φέρνει την παραίτηση του Γιώργου Διδασκάλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στο Βόρειο Αιγαίο

Το «Ν» αποκαλύπτει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα μειωμένα ποσοστά της ανεργίας στα νησιά της Περιφέρειας
Μειώθηκαν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στο Βόρειο Αιγαίο