× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πογκρόμ κατασχέσεων και σαφάρι για είσπραξη 45 δισ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ

Το δυσθεώρητο χρέος προς τον ΕΦΚΑ ξεπερνάει τα 45 δισ. και η αποτυχία των ρυθμίσεων οδηγεί σε έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο με κατηγοριοποίηση οφειλετών

Δημοσίευση 28/5/2023

Πογκρόμ κατασχέσεων και σαφάρι για είσπραξη 45 δισ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ

Σαφάρι με κατασχέσεις κατά εκατομμυρίων οφειλετών ξεκινάει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα προκειμένου να γεμίσουν τα άδεια ταμεία του ΕΦΚΑ και να βγουν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, όπως η καταβολή των συντάξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δυσθεώρητο χρέος προς τον ΕΦΚΑ ξεπερνάει τα 45 δισ. και η αποτυχία των ρυθμίσεων οδηγεί το ΚΕΑΟ σε έκτακτα και αιφνιδιαστικά μέτρα λίγες ημέρες μετά την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και ενώ η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας παρουσίαζαν μαζί με τη διορισμένη διοίκηση του ΕΦΚΑ ανθηρά οικονομικά και έδιναν προεκλογικά επιδόματα.

Το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ εστιάζεται αδιακρίτως σε όλα τα ποσά, μικρά και μεγάλα, με στόχο την είσπραξη μέρους των οφειλών.

Τα έκτακτα μέτρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ετσι, ανάλογα με το ύψος των χρεών θα εφαρμόζονται αναγκαστικά μέτρα, όπως:

* Για οφειλές έως 30.000 ευρώ θα ειδοποιούνται οι οφειλέτες για τα επικείμενα αναγκαστικά μέτρα κι αν δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους, θα γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

* Για οφειλές άνω των 30.000 ευρώ θα γίνονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, αλλά ταυτόχρονα θα υποβάλλονται και μηνύσεις εναντίον των οφειλετών στην Εισαγγελία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

* Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, πλην των κατασχέσεων, θα ζητείται η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά των οφειλετών.

* Συγχρόνως, για οφειλές άνω των 250.000 ευρώ, πλην των ανωτέρω αναγκαστικών μέτρων, το ΚΕΑΟ θα εγγράφει υποθήκες επί της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών ακόμη κι αν τα χρέη αυτά είναι ρυθμισμένα και μέχρι να εξοφληθούν.

Οπως αναφέρει στην τελευταία έκθεσή του το ΚΕΑΟ, μετά την κατάργηση των κριτηρίων για τη διαβίβαση των θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία, πολλές από τις οφειλές που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ εμφανίζουν πολύ χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΑΟ, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων εντοπίζει και διαχωρίζει τις οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας. Η διαδικασία προϋποθέτει ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του για εντοπισμό όλων των πηγών αποπληρωμής της οφειλής και εξάντληση κάθε εισπρακτικού μέσου σε βάρος του οφειλέτη, ώστε να μπορούν τα αρμόδια όργανα να προτείνουν και να εισηγηθούν με ασφάλεια τον χαρακτηρισμό μιας οφειλής ως πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας/ανεπίδεκτη είσπραξης.

Ενδεικτικά, στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια κ.ά.

Ωστόσο, υπάρχουν και χρέη προς τον ΕΦΚΑ τα οποία προέρχονται από στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως προκύπτει από την ανάλυση και την αξιολόγηση οφειλών και οφειλετών που πραγματοποιεί ο εισπρακτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ

Το φιάσκο Χατζηδάκη με την παραγραφή

Το φιάσκο Χατζηδάκη με την παραγραφή μη βεβαιωμένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ αποκάλυψε η ΑΥΓΗ (29.3.2023). Ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τις χιλιάδες αιτήσεις που έχουν συγκεντρωθεί σε υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ ανά την Ελλάδα για παραγραφή οφειλών πέραν της δεκαετίας για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση.

Αποτέλεσμα, να δώσει έστω και «για τα μάτια του κόσμου» εντολή να «τρέξει» άμεσα η εξέταση των αιτήσεων πολιτών για την παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών πέραν της δεκαετίας εφόσον εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του Ν. 4997/2022.

Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και εργαζόμενους στο ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο, η εξέταση των αιτήσεων δεν μπορεί να γίνει λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, αλλά και της μη ύπαρξης διαλειτουργικότητας ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μάλιστα, είχε ζήτησε να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα η εκπαίδευση των αρμόδιων υπαλλήλων σε όλες τις τοπικές διευθύνσεις του ΕΦΚΑ και παράλληλα να επεκταθεί και στους προϊστάμενους των Διευθύνσεων Εσόδων. Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες το ΚΕΑΟ αποδεικνύουν το φιάσκο με το θέμα της παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος