× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Εκλογικό αποτέλεσμα, εφαλτήριο μιας νέας μεγάλης αγωνιστικής Αριστεράς»

Συνέντευξη του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνη Βαρουφάκη στο ΑΠΕ–ΜΠΕ

Δημοσίευση 19/5/2023

«Εκλογικό αποτέλεσμα, εφαλτήριο μιας νέας μεγάλης αγωνιστικής Αριστεράς»

Κατά τη διάρκεια της διακαναλικής του συνέντευξης, πριν λίγο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σας κατηγόρησε ότι, μέσω του σχεδίου «Δήμητρα», επαναφέρετε το φόβο στους πολίτες. Δεν απέκλεισε δε, να ήσασταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Τι απαντάτε, κύριε Βαρουφάκη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τίποτα. Θλίβομαι που ένας άνθρωπος με τον οποίον, έστω και για λίγους μήνες, δώσαμε έναν ωραίο, κοινό αγώνα υπέρ του λαού μας έχει πέσει τόσο χαμηλά.

Με ποιο εκλογικό αποτέλεσμα, με ποιο τρόπο «μπορούν όλα να είναι αλλιώς» το βράδυ της 21ης Μαΐου, όπως είναι και το κεντρικό σας σύνθημα, κύριε Βαρουφάκη;

Με εκείνο που αποκαθηλώνει την «Μητσοτάκης ΑΕ» αλλά, παράλληλα, εμποδίζει μια κυβέρνηση με υποτιθέμενο «προοδευτικό» πρόσημο να συνεχίσει την εφαρμογή των ολιγαρχικών πολιτικών. Ένα αποτέλεσμα που θα αποτελέσει εφαλτήριο για την προοπτική που ενέπνευσε το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη», μιας νέας μεγάλης αγωνιστικής Αριστεράς που, σύντομα, θα διεκδικήσει την εξουσία ώστε να την αποδώσει στην πλειοψηφία. Στην πλειοψηφία την οποία λεηλατούν η ολιγαρχία και το μεγάλο κεφάλαιο με την αρωγή των τριών μνημονιακών κομμάτων που υποδύονται ιδεολογίες (Φιλελευθερισμό, Σοσιαλδημοκρατία, Αριστερά) τις οποίες έχουν απεμπολήσει καιρό τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε τηλεοπτική συνέντευξή σας, πριν από λίγες ημέρες, δηλώνατε για τα σενάρια συνεργασιών ότι ο πολιτικός φορέας του οποίου ηγείσθε δεν θέτει κόκκινες γραμμές ή προαπαιτούμενα. Προσθέτοντας ότι ένα μόνο, όρο θέτετε: την προεκλογική διαδικασία σύγκλισης. Γιατί, τότε, δεν μπορεί να αφορά τις δεύτερες κάλπες;

Για πρακτικούς λόγους. Για μια εβδομάδα μετά την επόμενη Κυριακή, το πολιτικό προσωπικό θα είναι «χαμένο» μέσα στον κουρνιαχτό των «τριήμερων». Αμέσως μετά θα ξαναρχίσει η προεκλογική καμπάνια που, πολύ απλά, δεν αφήνει περιθώριο για νηφάλιο διάλογο – πόσο μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα είναι εγκλωβισμένα σε ένα πόλεμο αλληλο-εξόντωσης. Σε αυτό το κλίμα προεκλογικός διάλογος με στόχο την προγραμματική σύγκλιση είναι αδύνατος. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη καλούσε σε διάλογο πριν ενάμιση χρόνο. Δυστυχώς, αρνούμενη αυτό τον διάλογο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά γύρισε την πλάτη στις δυνατότητες συνεργασίας που έφερε η απλή αναλογική.

Το σχέδιο «Δήμητρα» κέρδισε μεγάλη δημοσιότητα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ποια άλλα σχέδια, αντίστοιχης σημασίας, έχετε εκπονήσει στο ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιγραμματικά, αναφέρω πέντε σχέδια στα οποία βασίζεται, πέραν του «Δήμητρα», το κυβερνητικό μας πρόγραμμα των πρώτων 100 Ημερών:

1. Τον «Οδυσσέα», με τον οποίο θα αντικαταστήσουμε τον «Ηρακλή» – δηλαδή τη δημόσια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων που είναι ο μόνος τρόπος πραγματικής προστασίας βασικής κατοικίας, μαγαζιών και αγροτικής γης καθώς θα καταργήσει τις αγοραπωλησίες, μεταξύ αρπακτικών ταμείων, των κόκκινων δανείων τα οποία εμπεριέχουν (ως εχέγγυα) κύριες κατοικίες, μαγαζιά και αγροτικής γης.

2. Την κατάργηση του «Χρηματιστήριου Ενέργειας» και την αντικατάστασή του, σε πρώτη φάση, από πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που δεν θα ξεπερνά κατά 5% το μέσο κόστος παραγωγής και διανομής του ενώ, σε δεύτερη φάση, θα δρομολογήσουμε την επανασύσταση της Ενιαίας ΔΕΗ με τη μεγάλη διαφορά – από το κρατικιστικό παρελθόν της – πως η διοίκηση θα διορίζεται από, και θα λογοδοτεί σε, Διαβουλευτικό Συμβούλιο αποτελούμενο από κληρωτούς (στην πλειοψηφία) και διορισμένους από τη Βουλή ειδικούς και πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Την κατάργηση του αποικιακού «Υπερταμείου» και την μεταφορά της δημόσιας περιουσίας (που σήμερα περιέχει), υπό τη μορφή κεφαλαιακής βάσης, στις νέες «δίδυμες» δημόσιες τράπεζες – τη Νέα Αναπτυξιακή και τη Νέα Αγροτική Τράπεζα – που, επιτέλους, θα χορηγούν με παραγωγικά δάνεια την μικρομεσαία επιχείρηση και τους αγρότες.

4. Το σχέδιο ελάφρυνσης των μικρομεσαίων από τη φορομπηχτική φορολόγηση. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον ΦΠΑ, ο συντελεστής 24% θα κατέβει στο 15%, ο συντελεστής 13% στο 6%, πολλά βασικά είδη στο 0%. Επί πλέον, θα καταργηθούν όλες οι προπληρωμές φόρων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ ο φορολογικός συντελεστής των μικρών θα πέσει το 10% και των μεσαίων (μεγέθους από 10 ως 500 εργαζόμενους) στο 20%. Όσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 500 εργαζόμενων), ο συντελεστής φόρου θα ανέβει στο 30%.

5. Κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας για όλους τους κλάδους και συλλογικές συμβάσεις για κάθε κλάδο.

Η «Δήμητρα», ο «Οδυσσέας» και οι άλλες τομές που προτείνετε επαρκούν; Για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου τι απαιτείται να γίνει;

Δεν αρκούν, αν και είναι σημαντικά προαπαιτούμενα για να γίνει η ελληνική οικονομία βιώσιμη. Το σχέδιό μας για την παραγωγική αναδιάρθρωση και την Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση της χώρας την παρουσίασα στη ΔΕΘ πριν δύο χρόνια. Βασίζεται στην εγχώρια παραγωγή τεχνολογιών πράσινης ενέργειας σε περιοχές που πλήττονται από την αποβιομηχάνιση (π.χ. μπαταρίες υψηλής τεχνολογίας στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας και θαλάσσιων αλουμινένιων ανεμογεννητριών στην Μεγαλόπολη, το Βόλο, την Πτολεμαΐδα) και, παράλληλα, στη μετατροπή της Β. Ελλάδας (από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη) σε κέντρο παραγωγής και διανομής πράσινου υδρογόνου (το οποίο θα αναδειχθεί στο ντίζελ του μέλλοντος).

Ο πρωτογενής τομέας συνδέεται με το ζήτημα της διατροφικής επάρκειας. Σχέδιο για την καλλιέργεια ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα, αύξηση της βιολογικής καλλιέργειας, εκπαίδευση των αγροτών, ενίσχυση συνεργατικών εγχειρημάτων που χτυπάνε τους μεσάζοντες και μειώνουν τα κόστη παραγωγής, σύνδεση με τη μεταποίηση, και κυρίως ίδρυση αναπτυξιακής αγροτικής τράπεζας που θα δώσει την απαραίτητη ρευστότητα.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών πτήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε χθες 22 Ιουλίου επικαιροποιημένες ερμηνευτικές κατευθυντήριες γραμμές για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

19 πρόσφυγες – μετανάστες στα Νένητα της Χίου

Συνελήφθη ο άνθρωπος που τους είχε μεταφέρει από τις Τουρκικές ακτές με ταχύπλοο σκάφος
ΕΛΛΑΔΑ

Στα 16 έφθασαν τα κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες της Λάρισας και των Τρικάλων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συζήτηση για την στελέχωση των ορεινών και νησιωτικών δήμων

Συνεδριάζει στις 24 Ιουλίου η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μικρή αύξηση του τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Στα 3,72 δις ευρώ ο τζίρος σε πανελλαδικό επίπεδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παράταση καταγραφής των υπαίθριων πωλητών στο Βόρειο Αιγαίο

Δείτε λεπτομέρειες για την καταγραφή, τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες εγγραφής στη σχετική πλατφόρμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα προβλήματα των μικρών νησιών σε πρώτο πλάνο

Ο Δήμαρχος Οινουσσών Γ. Δανιήλ στην 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων της ΚΕΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Προς αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους ο σταθμάρχης του ΟΣΕ

Ο 60χρονος σταθμάρχης κατά τη μοιραία νύχτα της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη συμπληρώνει την 1η Σεπτεμβρίου τους 18 μήνες προφυλάκισης
ΕΛΛΑΔΑ

Τρέχουν και δεν φτάνουν για την πανώλη στη Θεσσαλία

Έλεγχοι ως την Παρασκευή σε 400 κτηνοτροφικές μονάδες, απαγόρευση βόσκησης για τα κοπάδια που βρίσκονται κοντά στις περιοχές με τα κρούσματα
ΕΛΛΑΔΑ

Από τον συμβολαιογράφο τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες

Με απόφαση της ΑΑΔΕ ο συμβολαιογράφος που συντάσσει την συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς ή δυνατότητα προβολής των δικαιωμάτων επί ακινήτων του αποβιώσαντος θα προχωρά σε ψηφιακής έκδοσης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ανακαλείται πυρηνέλαιο από την αγορά

Με εντολή του ΕΦΕΤ η απόσυρση του προϊόντος μετά από ελέγχους που έκανε το Γενικό Χημείο του Κράτους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σεμινάριο για τα στελέχη του Δήμου Λήμνου

Επιμόρφωση υπαλλήλων και αιρετών σε θέμα δημόσιας διοίκησης