× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκλογικό επίδομα: Ποιοι θα λάβουν από 170 ευρώ έως και 780 ευρώ

Δείτε εδώ τις κατηγορίες που το δικαιούνται

Δημοσίευση 17/5/2023

Εκλογικό επίδομα: Ποιοι θα λάβουν από 170 ευρώ έως και 780 ευρώ
' χρόνος ανάγνωσης

Από 170 έως και 780 ευρώ κυμαίνεται φέτος το εκλογικό επίδομα που θα καταβληθεί σε δικαστές, εισαγγελείς και υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα απασχοληθούν στη διάρκεια των εκλογών της 21ης Μάη.

Συγκεκριμένα, το ύψος του εκλογικού επιδόματος για τους 350 υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα είναι 170 ευρώ, εφάπαξ, για όλο το διάστημα που προσφέρουν έκτακτη εργασία, κατά την προπαρασκευή και διενέργεια των βουλευτικών εκλογών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση 43448/2023 υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών προβλέπεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Καταβολή εφάπαξ ειδικής εκλογικής αποζημίωσης στον Πρόεδρο και τους δύο Αρεοπαγίτες, οι οποίοι μετέχουν ως μέλη της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής, στο ποσό των 500 ευρώ έκαστος.
  • Καταβολή ειδικής εκλογικής αποζημίωσης σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, του Κράτους και του Εφετείου Αθηνών, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων

Ειδικότερα, για το Εφετείο Αθηνών εγκρίθηκε η καταβολή ειδικής εκλογικής αποζημίωσης ως εξής:

α) Στον Γενικό Επόπτη, Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου της Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, ποσό 780 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

β) Σε δέκα (10) Προέδρους Εφετών (τακτικοί και αναπληρωματικοί), ποσό εξακοσίων εξήντα ευρώ 660 ευρώ.

γ) Σε σαράντα εννέα (49) Εφέτες ή Αντεισαγγελείς Εφετών, ποσό 600 ευρώ.

δ) Σε τρεις (3) Εφέτες και Αντεισαγγελείς Εφετών, αναπληρωματικά μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και των Ειδικών Εφορευτικών Επιτροπών του Εφετείου Αθηνών, ποσό 600 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται πως τα ποσά που θα λάβουν οι εργαζόμενοι ως εκλογική αποζημίωση, θα είναι απαλλαγμένο από τις νόμιμες κρατήσεις και την φορολογία εισοδήματος.

Η πληρωμή του εκλογικού επιδόματος 2023, αναμένεται να γίνει λίγες μέρες μετά το πέρας των εκλογών 2023, ενώ θα υπάρξει και άλλο εκλογικό επίδομα σε περίπτωση που γίνει και δεύτερος γύρος εκλογών.

Ειδικά εκλογικά συνεργεία

Όσον αφορά στη συγκρότηση των ειδικών εκλογικών συνεργείων που θα απασχοληθούν για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών κατά την προπαρασκευή και διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 το ΦΕΚ των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στα ανωτέρω ειδικά εκλογικά συνεργεία μετέχουν υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών και όσοι υπηρετούν σε αυτό, της Ε.Υ.Δ.Ε ΥΠ.ΕΣ, καθώς και αποσπασμένοι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών σε άλλες υπηρεσίες, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών, των Δήμων, συμπεριλαμβανομένων και υπαλλήλων των λοιπών υπηρεσιών που σχετίζονται άμεσα με την προπαρασκευή και διεξαγωγή των εκλογών, όπως αναλυτικά εξειδικεύονται στις επόμενες παραγράφους».

ΦΕΚ

Ωστόσο στα ειδικά εκλογικά συνεργεία δεν θα συμπεριληφθούν οι υπάλληλοι των παραπάνω υπηρεσιών και μονάδων, που ευρίσκονται σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια, άδεια κύησης-λοχείας, άδεια άνευ αποδοχών, καθώς επίσης και οι υπάλληλοι που τελούν σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, όπως και αυτοί για τους οποίους έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης.

Όπως αναφέρεται οι εργαζόμενοι θα εργαστούν πέραν του κανονικού ωραρίου απασχόλησης των εργασίμων ημερών και κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες (αργίες), όπως Σάββατο - Κυριακή, και τις νυχτερινές ώρεςμε ειδική εκλογική αποζημίωση, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, κατά την προπαρασκευή, διεξαγωγή, συγκέντρωση, μετάδοση και έκδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 για την ανάδειξη των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται πως έκτακτο επίδομα αναμένεται να δοθεί και σε περίπου 70.000 αστυνομικούς ως εκλογική αποζημίωση, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου, που φέρει τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το ΦΕΚ που «φωνάζει» εγκατάλειψη στη Λέσβο

Άγρα, Αντίσσα, Συκαμνέα, Σκουτάρος βλέπουν τα σχολεία τους να υποβαθμίζονται – το Υπουργείο Οικογένειας υπάρχει μόνο στα χαρτιά, χωρίς πολιτικές για να κρατήσουν οι νέοι στα χωριά τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα μείωση των ανέργων στο Βόρειο Αιγαίο τον Ιούλιο

Με ρυθμό 6,19% υποχώρησε ο αριθμός των των εγγεγραμμένων ανέργων στη ΔΥΠΑ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενίσχυση δεσμών Βορείου Αιγαίου – Γαλλίας

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη με τη Γενική Πρόξενο της Γαλλίας στην Αθήνα, παρουσία της επίτιμης Προξένου Λέσβου Σ. Μπαρουτσάκη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινά στις 25 Αυγούστου το 4ο Φεστιβάλ Χίου

Ακολουθεί όλο το πρόγραμμα
ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από την ζωή ο Χρυσόστομος Σταμούλης

Ο Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Αυλαία στη δικαστική έρευνα

Ολοκληρώνεται έπειτα από 30 μήνες - Επίσπευση της παράδοσης των τελικών πορισμάτων ζήτησε ο εφέτης ανακριτής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Χάνεται η νεότητα, η δημοκρατία και τα θεσμικά αντίβαρα της χώρας»

Υποδομές σε ξένα χέρια, Golden Visa που εξαφανίζει την ιδιοκατοίκηση – Ο Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής Χρύσανθος Τάσσης μιλά για εθνική υποχώρηση και κοινωνικό μαρασμό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Είχαμε ενημερώσει για την επικινδυνότητα, αλλά….»

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, Δημήτρης Λιότσιος, αποκαλύπτει ότι εδώ και έναν χρόνο είχαν προειδοποιήσει θεσμικά για την επικινδυνότητα, αλλά οι αρμόδιοι φορείς δεν άκουσαν
ΕΛΛΑΔΑ

Κυνισμός Γεωργιάδη στη Ρόδο

Συγκλονίζει η μαρτυρία γυναίκας που έχασε τον πατέρα της το 2023 λόγω έλλειψης ασθενοφόρου ενώ ο υπουργός της απάντησε ότι «τώρα είμαστε στο 2025»!
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ 2025: Υποσχέσεις ελαφρύνσεων την ώρα που η ακρίβεια «φουσκώνει» ασταμάτητα τα φορολογικά έσοδα

Η αύξηση των εσόδων δεν οφείλεται στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, αλλά στην αφαίμαξη των καταναλωτών μέσω του ΦΠΑ και των υπόλοιπων φόρων.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο οχηματαγωγά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια τα Ro – Ro «Άγιος Γεώργιος» και «Θαλασσίτης»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Διευκρινήσεις για τα έργα πυροπροστασίας στη Χίο

Το Υπερταμείο εξηγεί το χαρακτήρα του προγράμματος Antinero