× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι 100 πρώτες ημέρες του κ. Μουτζούρη σημαδεύονται από το φιάσκο της «απεργίας» και την πλήρη αδράνεια σε άλλους τομείς»

Κριτική της «Συμπαράταξης Πολιτών» στην Περιφερειακή Αρχή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/12/2019

«Οι 100 πρώτες ημέρες του κ. Μουτζούρη σημαδεύονται από το φιάσκο της «απεργίας» και την πλήρη αδράνεια σε άλλους τομείς»
' χρόνος ανάγνωσης

Αξιοποιώντας την εκδήλωση της επαναλειτουργίας του δημόσιου ΚΤΕΟ, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης έκανε έναν απολογισμό των 100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησης του. Για την περιφερειακή παράταξη με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη, «Συμπαράταξη Πολιτών», ο απολογισμός «έγινε μια μέρα πριν το μεγάλο φιάσκο της «απεργίας» που εξαγγέλθηκε πομπωδώς ως πρώτο βήμα εναντίωσης στη πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων μεγάλων διαστάσεων. Ένα φιάσκο που σημαδεύει τις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης Μουτζούρη ο οποίος από τη μέρα της ορκωμοσίας δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητα της δικής του αρχής είναι το προσφυγικό.»

Και προσθέτει η παράταξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχοντας πρακτικά σπαταλήσει τις 99 από τις 100 αυτές μέρες στο προσφυγικό, δεν είχε να δείξει ως έργο κάτι περισσότερο από τη λειτουργία του ΚΤΕΟ που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Ο κ.Μουτζούρης βέβαια δήλωσε ότι οι μέρες αυτές χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο και τους συνεργάτες του για την οργάνωση των υπηρεσιών και γενικά της Περιφέρειας.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα μας επιτρέψει να έχουμε εντελώς διαφορετική άποψη, όπως την έχουμε δημόσια εκφράσει μέσα από 4 επερωτήσεις, 18 δελτία τύπου και αναρίθμητες άλλες παρεμβάσεις, όπου και όταν χρειάζεται, και ειδικά μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οργάνωση της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της δεν μπορεί παρά να γίνει με βάση συγκεκριμένους στόχους και ένα σχέδιο δράσης. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν υπάρχει παρόλο που η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ τον προκάλεσε πολλές φορές να το καταθέσει και να κινήσει τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης. Ετσι:

-          Δεν  ξεκίνησε καν η διαδικασία επεξεργασίας του επιχειρησιακού προγράμματος δράσης της ΠΒΑ που κατά νόμο αποτελεί τον καθημερινό μπούσουλα λειτουργίας τόσο των αιρετών όσο και των υπηρεσιών αφού καταγράφει στόχους, δράσεις και τρόπους υλοποίησης.

-          Δεν ξεκίνησαν καν οι διαδικασίες σύστασης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, του θεσμοθετημένου οργάνου για τη διαμόρφωση του αναπτυξιακού πλαισίου της περιφέρειας και αρμόδιου οργάνου για την έκφραση γνώμης για το τεχνικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-          Δεν έφεραν, ως Περιφερειακή Αρχή, συγκεκριμένη πρόταση κατανομής των πόρων του προϋπολογισμού στους επιμέρους τομείς ευθύνης της Περιφέρειας, ενώ φρόντισε ο ίδιος να απορρίψει χωρίς συζήτηση την μόνη συγκροτημένη πρόταση με συγκεκριμένες προτάσεις που κατατέθηκε, αυτή της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.

-          Δεν έφερε για συζήτηση το Τεχνικό Πρόγραμμα μαζί με τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και αποτυπώνει έστω έμμεσα την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφερειακής Αρχής.

-          Δεν έχει φέρει προς συζήτηση στο ΠΣ την πορεία του τρέχοντος ΕΣΠΑ και προτάσεις για την επιτάχυνση του, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις που δημιουργούν κίνδυνο απώλειας πόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-          Δεν έχει φέρει προς συζήτηση στο ΠΣ το σχέδιο του ΕΣΠΑ 2021-27, αλλά ούτε και τις μελέτες ωρίμανσης έργων που θα προταθούν κατά προτεραιότητα για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δώσαμε από την αρχή έμφαση στην αναγκαιότητα ύπαρξης αναπτυξιακών στόχων, συνολικών και ανά τομέα, και συγκεκριμένου σχεδίου δράσης που προφανώς θα εξειδικεύεται με το χρόνο και θα προσαρμόζεται στις συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται. Χωρίς αυτό ο μηχανισμός υλοποίησης δράσεων και έργων δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε στοιχειωδώς, όπως διαπιστώνεται σήμερα σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που ψάχνουν στοχοθεσία και βηματισμό. Χωρίς αυτό δεν θα αναπληρωθεί ο χαμένος «αναπτυξιακός χρόνος» όπως αποτυπώνεται από τις επιδόσεις της ΠΒΑ αλλά και από αυτές τις απορροφήσεις των διαθέσιμων πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα συνεχίζουμε να πιέζουμε καθημερινά και με κάθε πρόσφορο μέσο την Περιφερειακή Αρχή ώστε να πετύχουμε αυτό που υποσχεθήκαμε στους πολίτες των νησιών μας: να εργαστούμε ώστε το καράβι «Βόρειο Αιγαίο» να αλλάξει πορεία με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και οι «επιβάτες» του να δουν καλύτερες μέρες.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά της ευλογιάς με καθυστέρηση 15 μηνών

Ταχύτερες διαδικασίες για την ταφή των θανατωθέντων ζώων και την χορήγηση των αποζημιώσεων υποσχέθηκε η κυβέρνηση