× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης του Κλαπάδου

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου αποκάλυψε πως θα διεκδικήσει την επίσημη καθιέρωση της 8ης Δεκέμβρη, ως Ημέρας Απελευθέρωσης του νησιού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/12/2019

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης του Κλαπάδου
' χρόνος ανάγνωσης

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης του Κλαπάδου, κατά την 8η Δεκέμβρη, από την Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης και το Δήμο Δυτικής Λέσβου. Η 8η Δεκέμβρη αν και ιστορικά είναι –αναμφισβήτητα- η ημέρα όπου αποχώρησε οριστικά ο τουρκικός στρατός το 1912 από το νησί, παρ΄ όλα αυτά είναι γεγονός πως δεν τυγχάνει της αναγνώρισης που της αξίζει. Κάτι που επεσήμανε στις δηλώσεις του φέτος από τον Λόφο στο «Τυρρανίδι», ο πρώτος Δήμαρχος της Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος. Αποκαλύπτοντας μάλιστα την πρόθεσή του να διεκδικήσει την επίσημη καθιέρωση της 8ης Δεκέμβρη, ως Ημέρας Απελευθέρωσης του Νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικότερα, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί της Κυριακής στον Μητροπολιτικό Ναό «Αγίου Ιωάννου» στην Καλλονή με Επίσημη Δοξολογία και Δέηση υπέρ των πεσόντων, παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του τόπου. Ακολούθησε η Άνοδος στον λόφο του «Τυρανιδίου» στην στήλη των πεσόντων, όπου εψάλη Τρισάγιο, το Προσκλητήριο Πεσόντων και η κατάθεση στεφάνων, χοροστατούνος του Μητροπολίτη Μηθύμνης κ.κ. Χρυσοστόμου και του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν και επίσκεψη αργά το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Λειμώνος, εκεί όπου φυλάσσονται τα λάφυρα και τα λοιπά ενθύμια της νικηφόρου μάχης του Κλαπάδου, που διεξήχθη από τις 5 έως τις 8 του Δεκέμβρη το 1912 και δεξίωση. Παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς, ο αντιπεριφερειάρχης Άρης Χατζηκομνηνός, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης Δημοσθένης Χατζηγιάννης και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών.
Την ίδια ημέρα το απόγευμα, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου πραγματοποίησε στις 7 το απόγευμα επετειακή εκδήλωση για την Ημέρα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

Η εκδήλωση άνοιξε με την παρουσίαση του έμμετρου πολεμικού ημερολογίου από τις μάχες του Κλαπάδου της λαϊκής ποιήτριας και ηρωίδας Ρηνιώς Βεκρή-Τυροπώλη, από τη Ντόρα Πολίτη και ακολούθησε ομιλία του Αντιστράτηγου Ε.Α. Ευστράτιου Χαραλάμπους, για τη Μάχη του Κλαπάδου. Για τη σημασία της Ημέρας της 8ης Δεκεμβρίου μίλησε ο εκπαιδευτικός και Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Δυτικής Λέσβου Απόστολος Βαρελτζής. Ενώ χαιρετισμό και ομιλία για την Ημέρα –με αφορμή την αναθέρμανση των σχέσεων του Δήμου Δυτικής Λέσβου με τον κατεχόμενο Δήμο Λευκονοίκου της Κύπρου- πραγματοποίησε η αδελφή Κύπρια Δήμαρχος Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη. Η οποία και ήταν επίσημη προσκεκλημένη του Δήμου Δυτικής Λέσβου για τις εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Λευκόνοικου με τον τέως Δήμο Μολύβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε για την 8η Δεκέμβρη:
«Γιορτάσαμε και φέτος την επέτειο της μάχης του Κλαπάδου με την λήξη της οποίας έγινε η επίσημη παράδοση του Οθωμανικού στρατού στην Λέσβο. Τιμήσαμε τους πεσόντες - στρατιώτες και πολίτες - με την σκέψη ότι εκείνοι μας έδωσαν την ελευθερία μας αλλά εμείς πρέπει να την διατηρήσουμε.

Διπλή η χαρά μας φέτος αφού στην γιορτή μας παραβρέθηκε και η Δήμαρχος του κατεχόμενου Λευκονοίκου κ. Ζήνα Λυσάνδρου - Παναγίδη. Ο Δήμος Λευκονοίκου έχει αδελφοποιηθεί από την δεκαετία του 90’ με τον Δήμο Μήθυμνας και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου αναθέρμανε την σχέση αυτή τιμώντας τόσο τους τότε Δημάρχους όσο και θέλοντας να δείξει έμπρακτα την συμπαράστασή του στους Κυπρίους αδελφούς μας.

Θέλω τέλος να ενημερώσω, ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα διεκδικήσει της καθιέρωση της 8ης Δεκεμβρίου σαν ημέρα Απελευθέρωσης της Λέσβου, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει. Είναι νομίζω καιρός πλέον, αυτή η μέρα να τύχει της αναγνώρισης που της αξίζει».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής