× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τρεις κάτοικοι, ένα καφενείο και ένα αγρόκτημα

Βόλτα στις Μηλιές

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ Δημοσίευση 19/2/2019

Τρεις κάτοικοι, ένα καφενείο και ένα αγρόκτημα

Η προτεινόμενη διαδρομή μας είναι στο χωριό Μηλιές, στην περιοχή του Πλωμαρίου. Η εύκολη πρόσβαση στο χωριό για αυτήν την περίοδο γίνεται εφικτή μέσω δύο διαδρομών, η πρώτη από τη διαδρομή δίπλα από το χωριό Πλαγιά του Πλωμαρίου και η δεύτερη διασχίζοντας το χωριό Σκόπελος και περνώντας μέσα από τον οικισμό του Καριώνα.

Οι Μηλιές είναι ένα ορεινό χωριό το οποίο πριν από εκατό χρόνια αριθμούσε περίπου 400 κατοίκους και σήμερα κατοικείται από τρείς ανθρώπους. Υπάρχει μία εκκλησία, ο Άγιος Ιωάννης, που στις 29 Αυγούστου πραγματοποιείται ένα πανηγύρι. Δίπλα από την εκκλησία λειτουργεί ένα πανέμορφο παραδοσιακό καφενείο, με την κ. Γιώτα η οποία προσφέρει ζωντάνια και μυρωδιές από την κουζίνα της σε όλους τους επισκέπτες. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του χωριού αποτελούν τα σπίτια τα οποία διατηρούν μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Στο χωριό λειτουργούσε ένα ελαιοτριβείο από το οποίο έχει διασωθεί μία μηλόπετρα, με διάμετρο ενάμιση μέτρο. Υπάρχουν πολλές μικρές και μεγάλες διαδρομές, οι οποίες θα μας χαρίσουν την ηρεμία και τη γαλήνη της φύσης, με την πρώτη να ξεκινάει δίπλα από την εκκλησία του χωριού, με προορισμό το αγρόκτημα Τούμπα. Διασχίζοντας το χωματόδρομο θα ανακαλύψουμε το πέτρινο μονοπάτι και θα στρίψουμε δεξιά στη δεύτερη διακλάδωση. Ακολουθώντας τη διαδρομή και αφού θα έχουμε περπατήσει περίπου είκοσι λεπτά μέσα στον ελαιώνα της περιοχής, στον αγροτικό δρόμο που θα συναντήσουμε θα στρίψουμε αριστερά. Σύντομα, θα αποκαλυφθεί το ξωκλήσι της «Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου».

Στην Τούμπα

Συνεχίζοντας τον περίπατο καταλήγουμε στο αγρόκτημα Τούμπα, όπου μπορείτε να απολαύσετε βόλτες με τα άλογα αλλά και τη διαμονή στα μαγευτικά σπιτάκια βγαλμένα μέσα από ιστορία παραμυθιού. Το αγρόκτημα, το οποίο δημιουργήθηκε υπό τη φαντασία του αείμνηστου Κώστα Μούκα, αντιπροσωπεύει την έννοια του αγροτουρισμού και συνεχίζει να λειτουργεί από την οικογένειά του. Η θερμή φιλοξενία της Μαργαρίτας και της Άννας μας προσδίδει οικειότητα που σπάνια θα βρούμε σε άλλα μέρη. Μπορούμε να συνεχίσουμε τον περίπατο από το μονοπάτι μέσα από το αγρόκτημα που καταλήγει στο χωριό Μηλιές. Η διαδρομή είναι περίπου μιάμιση ώρα με μικρό βαθμό δυσκολίας, προσβάσιμη για όλη την οικογένεια. Η ελληνική φιλοξενία αποτυπώνεται στη συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ