× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για πρώτη φορά η Αριστερά αναμετράται εκλογικά στη Βρετανία

Η ελπίδα γεννήθηκε από την αλλαγή του Εργατικού Κόμματος και ήρθε από τα κάτω, ούτε από το Σίτι, ούτε από το Μπάκιγχαμ

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 6/12/2019

Για πρώτη φορά η Αριστερά αναμετράται εκλογικά στη Βρετανία
' χρόνος ανάγνωσης

Στο μέτρο της περιβόητης φλεγματικής ιδιοσυγκρασίας των Βρετανών και του δικομματισμού, η δημοκρατία τους δεν ήταν ποτέ έντονη ή ζωντανή, σε σύγκριση, μάλιστα, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φάνταζε παντελώς άχρωμη, άγευστη και μία από ίδια. Αυτό άλλαξε τώρα και για πρώτη φορά, εδώ και δεκαετίες, οι Βρετανοί καλούνται να ψηφίσουν πολιτικά.

Επιλέγοντας ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικά προγράμματα διακυβέρνησης ενώ στο πρόσφατο παρελθόν δεν υπήρχε το παραμικρό περιθώριο έστω ελπίδας για μια ριζική πολιτική αλλαγή στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ελπίδα γεννήθηκε από την αλλαγή του Εργατικού Κόμματος και ήρθε από τα κάτω, ούτε από το Σίτι, ούτε από το Μπάκιγχαμ.

Σήμερα οι Βρετανοί Εργατικοί με περίπου 500.000 μέλη είναι το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα της Ευρώπης κι ο αρχηγός τους Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πιο ριζοσπαστικός υποψήφιος για την πρωθυπουργία, στην ιστορία της Γηραιάς Αλβιώνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κόρμπιν είναι ένας από τους λίγους βουλευτές που ψήφισαν κατά της βρετανικής εμπλοκής στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ, καθώς και της Λιβύης και της Συρίας. Παραμένει συνεπής στην στήριξη των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, παρά το ανελέητο κυνήγι Μαγισσών που στήθηκε σε βάρος του ίδιου και στελεχών του, με ανυπόστατες κατηγορίες στα ΜΜΕ για αντισημιτισμό.

Όμως, τα σαράντα χρόνια νεοφιλελευθερισμού στη Βρετανία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ταμπλόιντς, ρίχνουν πολύ βαριά σκιά στην κοινωνία, που αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερα προβλήματα στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εισοδήματος, μαζί με την περιβαλλοντική κρίση.

Προβλήματα που ανησυχούν και προβληματίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους νέους και δεν είναι τυχαίο ότι η οργάνωση υποστήριξης του προγράμματος του Κόρμπιν «Momentum» διαθέτει τη νεανική ορμή που της δίνει η πλειονότητα των δραστήριων μελών της, η οποία ανήκει στις γενιές, μετά την Generation Χ (1965-1979)- μεταγενέστερη των Corbyn και Johnson, τις λεγόμενες Υ ή Millennials και Ζ (1995-2015), με βάση το αγγλικό αλφάβητο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές οι γενιές Υ και Ζ έχουν βιώσει τον καπιταλισμό στην πιο ακραία του μορφή και την καταστροφή του κοινωνικού κράτους που οι γονείς τους θεωρούσαν δεδομένο και οι παππούδες τους κεκτημένο. 

Σε αυτούς οι Συντηρητικοί δεν έχουν να προσφέρουν λύσεις μόνο περισσότερες από τις ίδιες αποτυχημένες τους πολιτικές της λιτότητας με διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας, ενώ η δημαγωγία του Φάρατζ και των υπολοίπων υπέρμαχων του Brexit, αποκαλύφθηκε περίτρανα με τις συνεχείς κοινοβουλευτικές ήττες των Τόριδων και τις παλινωδίες του Τζόνσον, σε σχέση τόσο με τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με τη ρητορική και το …πνεύμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως έγραψε εύστοχα ο καθηγητής και πρώην βουλευτής Κώστας Δουζίνας, αν η αντιστροφή της λιτότητας και το κοινωνικό κράτος γίνουν το βασικό διακύβευμα των εκλογών, οι Εργατικοί προηγούνται· αν προηγηθεί το Brexit, οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συντηρητικό κατεστημένο αποφάσισε να διεξαγάγει το δημοψήφισμα για το Brexit με σκοπό να εξαλείψει την απειλή του ακροδεξιού UKIP στις έδρες των Τόριδων και σε αυτές που ευελπιστούσε να καταλάβει στο μέλλον. Χαρακτηριστική περίπτωση ενσωμάτωσης με συνακόλουθη πολιτική μετατόπιση.

Όμως, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είχε αντίθετα αποτελέσματα κι άνοιξε νέους δρόμους στην βρετανική πολιτική, που αλλάζουν το καθεστώς της μονότονης εναλλαγής των δύο κομμάτων-Συντηρητικοί και Εργατικοί- στην εξουσία, χωρίς πολλές και μεγάλες διαφορές, μεταξύ τους.

Πρώτοι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πάτησαν, με αυτή την έννοια, στο πρώτο μονοπάτι κι επέλεξαν να καθορίσουν  την πολιτική τους ταυτότητα ως θιασώτες της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να γίνουν το κόμμα του Remain τοποθετώντας στην απέναντι πλευρά, τόσο τους Συντηρητικούς, όσο και τους Εργατικούς.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η ψήφος των Remain εγκατέλειψε τους Εργατικούς και πολλές κρίσιμες έδρες των Συντηρητικών περισσότερες από των Εργατικών… τρίζουν από το φόβο των Φιλελευθέρων (Lib Dems) , μολονότι βρίσκονται εγγύτερα σε πολιτικό περιεχόμενο προγράμματος.

Υπάρχει, όμως, κι ένας άλλος παράγοντας πέραν του Brexit και του πολιτικού προγράμματος και αυτό είναι ο χρόνος των εκλογών.

Συνήθως, η βαρυχειμωνιά πλήττει τους Εργατικούς, που αντλούν ψήφους από τον κόσμο της εργασίας και φέτος μπορεί να πλήξει την αριστερά, αν πολλοί εργαζόμενοι αποφασίσουν να μείνουν στο σπίτι παρά να βγουν έξω στο κρύο την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου. Υπάρχει, όμως και η εναλλακτική της επιστολικής ψήφου στη Βρετανία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο δρόμο ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο Αθηνών από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Η παραίτηση έρχεται λίγο πριν η Βουλγαρία ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Θα σου στρίψω το λαρύγγι»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει πως την απείλησε ο Γιώργος Ξυλούρης «Φραπές»
ΕΛΛΑΔΑ

Οι κρεοπώλες στο πλευρό των αγροτών

Καθολικό κλείσιμο των κρεοπωλείων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου - ημέρα κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν λόγω εορταστικού ωραρίου.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα του «Φραπέ»!

Καταθέτει σήμερα ο Γιώργος Ξυλούρης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μέλι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο μεγάλο φεστιβάλ της Αθήνας

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας με δεκάδες επιχειρήσεις και βραβεύσεις παραγωγών που ανέδειξαν την αξία της νησιωτικής μελισσοκομίας
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα πρώτη στην έμμεση φορολογία

Τα νοικοκυριά πληρώνουν ακριβά ΦΠΑ και ειδικούς φόρους ενώ το κράτος αυξάνει τα έσοδά του -Δείτε τι αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πιο κοντά από ποτέ η νέα ακτοπλοϊκή γραμμή Μυτιλήνη‑Βόλος

Ήδη μία ακτοπλοϊκή εταιρεία έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένη προσφορά για τη γραμμή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ