× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προϋπολογισμός, χωρίς τεχνικό πρόγραμμα!

Υπερψηφίστηκε μεν, αλλά στηλιτεύτηκε έντονα το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε πρώτα η στρατηγική της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και τα σχέδια δράσης της

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/12/2019

Προϋπολογισμός, χωρίς τεχνικό πρόγραμμα!

Τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Π.Β.Α.) για το οικονομικό έτος 2020, έτσι όπως συντάχθηκε από το τμήμα Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών, της Διεύθυνσης Οικονομικού και Δημοσιοοικονομικού Ελέγχου και όπως διαμορφώθηκε έπειτα από την γνωμοδοτική έκθεση του Παρατηρητηρίου και ψηφίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Π.Β.Α, έφερε προς ψήφιση στο σώμα η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Αναστασία Αντωνέλλη, στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο προυπολογισμός υπερψηφίστηκε (με 26 ψήφους) από τις παρατάξεις Μουτζούρη, Καλογήρου και Χριστόφα.

Στην εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού, Αναστασία Αντωνέλλη, χαρακτήρισε «φτωχό τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Β. Αιγαίου», κάνοντας λόγο για τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι Ο.Τ.Α τα τελευταία 9 χρόνια. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, που συντάχθηκε από την οικονομική υπηρεσία με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου 2019, είναι ισοσκελισμένος και ανέρχεται στο ποσό των 50.351.451,93 €, εκ των οποίων τα 16.887.695,00€ θα πληρωθούν από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Κάτι που σημαίνει ότι ο καθαρός προϋπολογισμός της Περιφέρειας Β. Αιγαίου ανέρχεται στο ποσό των 33.463.756,93€.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της η Χριστιάνα Καλογήρου, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως πρόκειται «για έναν υπηρεσιακό προϋπολογισμό, που έχει συνταχθεί από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία και με τις παρατηρήσεις του παρατηρητηρίου, επομένως τηρεί όλες τις προϋποθέσεις όπως αυτές ορίζονται από το νόμο και τον υπερψηφίζουμε». Συμπλήρωσε ωστόσο, πως καλό θα ήταν του προϋπολογισμού να προηγείται το τεχνικό πρόγραμμα, προκειμένου να υπάρχει αλληλουχία των δράσεων. 

Ο επικεφαλής του «Τολμάμε για το Β. Αιγαίο», Παναγιώτης Χριστόφας, στάθηκε στην τοποθέτησή του στις πολιτικές της Κυβέρνησης, που συνεχώς μειώνουν τις επιχορηγήσεις στον Α' και Β' Βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας «όχι απλώς φτωχό, αλλά άνευρο τον προϋπολογισμό της -κρίσιμης λόγω θέσης αλλά και νησιωτικότητας- Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου». Ο κ. Χριστόφας επεσήμανε επίσης ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεφύγουμε από τα περιοριστικά μέτρα του Παρατηρητηρίου, ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε τα του οίκου μας», ενώ αναφερόμενος στην εισήγηση της κ. Αντωνέλλη τόνισε «πως θα θέλαμε να συνοδεύεται και από το τεχνικό πρόγραμμα δράσης, ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι τα έργα που σχεδιάζονται», στηλιτεύοντας το γεγονός πως «δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση ως τώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο κ. Σπίλανης, επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών», ανέφερε ότι «η παράταξή του κατέθεσε αντιπρόταση προϋπολογισμού, που όμως απορρίφθηκε από την υπηρεσία. Στάθηκε επίσης, όπως η κ. Καλογήρου και ο κ. Χριστόφας, στο γεγονός πως «θα έπρεπε να έχει συζητηθεί ήδη η στρατηγική και τα σχέδια δράσης, πριν τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O Σταύρος Τάσσος, με τη σειρά του, ανέφερε πως «μέσω του προϋπολογισμού της Περιφέρειας μεταφέρεται και εξειδικεύεται στα νησιά του Β. Αιγαίου το σύνολο της πολιτικής, την οποία βιώνουν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι,μικροί και μεσαίοι αγρότες, συνταξιούχοι. Έτσι, κατά τη γνώμη μας ο προϋπολογισμός είναι από χέρι αντιλαϊκός.»

Εν συνεχεία, ο Στράτος Γεωργούλας αναφέρθηκε στο παρατηρητήριο, τονίζοντας ότι «παραβιάζει την αυτοτέλεια των ΟΤΑ, επισημαίνοντας πως κάποια στιγμή πρέπει το περιφερειακό συμβούλιο να πει ένα 'όχι'. Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε ότι «δεν γίνεται το περιφερειακό συμβούλιο να είναι απλός διαχειριστής της μιζέριας, με τα χρήματα να μειώνονται κάθε χρόνο και εμείς να το δεχόμαστε». Κατέληξε λέγοντας ότι «καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό Καλογήρου, που φέρνει προς ψήφιση η περιφερειακή αρχή Μουτζούρη», προσθέτοντας με νόημα προς την περιφερειακή αρχή πως θα περίμενα κι εσείς να κάνετε το ίδιο, γιατί διαφορετικά θα πρόκειται για ανακολουθία λόγω και έργων, προεκλογικά και μετεκλογικά.

Τέλος, ο Νίκος Μανάβης, εκφράζοντας το πολιτικό πλαίσιο της παράταξής του, καταψήφισε το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε η Περιφερειεακή Αρχή του κ. Μουτζούρη, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για έναν προϋπολογισμό λιτότητας που δεν γίνεται να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες», συμπληρώνοντας ότι «η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν τρέφει αυταπάτες. Γνωρίζει καλά πως όσο καλή διαχείριση και να γίνει των πόρων της Περιφέρειας δεν μπορεί να αναστραφεί η μείωση του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, η αύξηση της ανεργίας και η μετανάστευση στα νησιά μας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανάβης στάθηκε στα υπέρογκα ποσά που ξοδεύονται για συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και γενικώς τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την τουριστική προβολή των νησιών, που δεν οδήγησαν σε αύξηση των μισθών και των ημερομισθίων των εργαζομένων του κλάδου. Στηλίτευσε επίσης το γεγονός πως από την προβολή τοπικών προϊόντων (ούζο, κρασί, λάδι, αιγοπρόβειο κρέας, αλιεύματα) δεν υπήρξε  αύξηση των τιμών παραγωγού, ενώ αναφέρθηκε και στα έργα υποδομής που κατασκευάζονται στα νησιά μας «με ρυθμό χελώνας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τέλος σχολίασε και την «τραγική κατάσταση στις συνδέσεις μεταξύ των νησιών που κάνουν πρακτικά αδύνατη ακόμη και την συμμετοχή των Περιφερειακών Συμβούλων στις συνεδρίασεις του Συμβουλίου.»

Έθεσε μάλιστα ως προτεραιότητες τη μελέτη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης στα νησιά του βορείου Αιγαίου, την παρέμβαση της Περιφέρειας στην πρωτογενή παραγωγή, την πρόσληψη γεωπόνων και κτηνιάτρων για την στελέχωση των υπηρεσιών, τη δημιουργία ακτοπλοϊκής εταιρείας που θα δραστηριοποιηθεί στην διασύνδεση των νησιών, καθώς και τη χρηματοδότηση ασφαλιστικών εισφορών των μικρών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στα χωριά των νησιών μας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του
ΕΛΛΑΔΑ

Με «άρωμα» Λέσβου το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 42 υποψηφίων από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα ανάμεσα τους και ο Μυτιληνιός Βαγγέλης Κατσακούλης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΛΛΑΔΑ

61 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε μία ήμερα

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά η Πυροσβεστική και καλεί όλους να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών
ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχοι για διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Ασφυκτικές πιέσεις από την ΑΑΔΕ προς όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων. Όλο και πιο έντονες οι απειλές για επιβολή προστίμων
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 19 Απριλίου

Θα καταβληθούν 94,75 εκατ. ευρώ σε 93.887 δικαιούχους