× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για παιδιά εν όψει Πάσχα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 8/4/2023

Βιβλία για παιδιά εν όψει Πάσχα
' χρόνος ανάγνωσης

Όχι και τόσο μακριά, το νέο βιβλίο της Βάνας Μαυρίδου, σε εικονογράφηση της Ρένας Μεταλληνού, από τις εκδόσεις δίοπτρα! Ένα βιβλίο που ξεχώρισα και σας το προτείνω! Σύγχρονο! Εποχή Άνοιξη! Λίγο πριν το Πάσχα! Δύο κορίτσια που τα φέρνει κοντά η ζωή, η ανθρωπιά και η καλοσύνη των ξένων, εν προκειμένω μιας ελληνικής οικογένειας, και η απανθρωπιά ενός πολέμου, αυτού στην Ουκρανία! Τρυφερή η ματιά της συγγραφέως! Μου αρέσει η γραφή της! Απολαμβάνω τα κείμενα της! Κατά την γνώμη μου, ούτε τούτο το βιβλίο της, ούτε και το προηγούμενο «Μέλη και Μελέκ»,( από το οποίο την γνώρισα, τόσο εγώ, όσο και ο περισσότερος κόσμος), είναι από τα βιβλία εκείνα που απευθύνονται σε συγκεκριμένη ηλικία, είναι για όλες. Βέβαια στο οπισθόφυλλο οφείλω να σημειώσω, γράφει 8+. Προσωπικά, με καθήλωσε! Καθόλου τυχαίο! Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Μέσα από τα μάτια δύο κοριτσιών, από διαφορετικές χώρες και σε αυτό το βιβλίο της, βλέπουμε το παράλογο του πολέμου, σε μία χώρα ‘’όχι και τόσο μακριά ‘’ και μάλιστα σε μία εποχή που λογικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πια πόλεμοι! Φυσικό είναι να έχει επηρεαστεί η ψυχολογία όλων μας! Συνειδητοποιούμε ότι, όλα μπορεί να αλλάξουν! Ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο! Η αλληλεγγύη όμως και η φιλία σύνορα δεν γνωρίζει! Κλείνω την βιβλιο πρόταση μου, με την πρόταση που κλείνει το βιβλίο της «και κάνω μια ευχή»…

Περιγραφή από το οπισθόφυλλο: Η Ζωή ζει στην Αθήνα και η Μάρτα στο Κίεβο. 2.103 χιλιόμετρα – τελικά όχι και τόσο μακριά…Η μαμά έχει στερεώσει με ένα μαγνητάκι στο ψυγείο τη φωτογραφία της και όποτε περνώ ρίχνω μια ματιά στα μεγάλα μελαγχολικά μάτια της Μάρτα.Μας χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα και, αν δεν ήταν ο πόλεμος, μπορεί και να μη συναντιόμαστε ποτέ…Όμως, η Μάρτα ταξιδεύει για την Ελλάδα με ένα άσπρο λεωφορείο όπου γύρω γύρω έχουν γράψει με σπρέι τη λέξη «παιδιά».Θα τη φιλοξενήσουμε στο σπίτι μας. Δεν ξέρω για πόσο. Δυσκολεύομαι να καταλάβω όσα συμβαίνουν.Ένα ένα, όλα όσα είχα δεδομένα ανατρέπονται.Αναρωτιέμαι αν θα μπορέσουμε να καταλάβουμε η μία την άλλη και να χτίσουμε μια σχέση αληθινή.Αναρωτιέμαι αν η ζωή μου θα είναι ποτέ όπως παλιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΜΕΡΑ σε κείμενο και εικονογράφηση της Ανίτα Μπάιστερμπος, μετάφραση Κωνσταντίνα Γιαννουράκου, από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Πολύ όμορφο ανοιξιάτικο, ευχάριστο και διαδραστικό βιβλίο για τα μικρά παιδιά, από 2-6 ετών. Ότι πρέπει για αυτή την εποχή!

Περιγραφή: Η Αλεπού, το Ποντικάκι, το Ρακούν και η Κουκουβάγια παίζουν κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο.
Βλέπουν τα νεογέννητα προβατάκια, τα μικρά κουνελάκια
και τα γλυκά κοτοπουλάκια.
Οι φίλοι πηγαίνουν μια βόλτα με το αερόστατο
και κοιτάζουν από ψηλά τον αγρό. Όμως… τους πήρε ο αέρας! Μπορείς να τους βοηθήσεις να γυρίσουν πίσω;
Ένα διαδραστικό εικονογραφημένο βιβλίο,
που εξοικειώνει τα μικρά παιδιά με την πιο κεφάτη εποχή του χρόνου, ενισχύοντας την παρατηρητικότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μυστική ζωή των ΜΕΛΙΣΣΩΝ, Άνοιξη και είναι η εποχή τους! Παρέα με τη μελισσούλα τη Μελένια, τα μικρά παιδιά θα γνωρίσουν τον κόσμο των μελισσών, την ωφελιμότητα τους, για τους ανθρώπους, τα ζώα και ολόκληρο τον κόσμο! Από τις εκδόσεις susaeta. Κείμενο Moira Butterfield, εικονογράφηση Vivian Mineker, μετάφραση Δήμητρα Παπαβασιλείου.

Περιγραφή: Γνωρίζατε ότι οι μέλισσες αγαπούν τον χορό; Ή ότι βλέπουν διαφορετικά χρώματα από εμάς; Διαβάστε μοναδικές ιστορίες για τα ωφέλιμα αυτά έντομα, μάθετε πώς γεννιούνται, πώς φτιάχνουν τις κυψέλες τους και, κυρίως, γιατί είναι τόσο σημαντικά για εμάς τους ανθρώπους, αλλά και για ολόκληρη τη φύση!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα αδέσποτων, και μιας και ενόψει του Πάσχα, κάποιοι διαλέγουν να χαρίζουν στα παιδιά ζωάκια, σας προτείνω το βιβλίο της Μαρίας- Γκεράλντα Ζύκα-Νίκιτς, Η Αδέσποτη χαρά, σε εικονογράφηση Σεμπάστιαν Νάσο, από της εκδόσεις Υδροπλάνο.

Μια ιστορία που θυμίζει σε κάθε έναν από εμάς, πως γνωρίσαμε το δικό μας αδεσποτάκι και έτσι έγινε δεσποζόμενο! Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη, την αγάπη αποζητούμε όλα τα πλάσματα, δίποδα και τετράποδα. Το βιβλίο μπορεί να σας βοηθήσει να υιοθετήσετε συνειδητά το δικό σας αδεσποτάκι! Να βρείτε την δική σας χαρά! Να είστε βέβαιοι ότι, θα σας προσφέρει πολλαπλάσια αγάπη και χαρά από αυτή που θα του προσφέρεται! Μιλάω εκ πείρας!
Περιγραφή: H Χαρά, ένα αδέσποτο σκυλάκι, τριγυρνάει ολομόναχο, μέχρι που βρίσκει τη… χαρά στη αγκαλιά μιας νεαρής κοπέλας και η ζωή της αλλάζει. Ένα παραμύθι για το πώς μια πράξη αγάπης μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιου…

Το πασχαλινό κυνήγι των αυγών, της Εκατερίνα Τρουκχάν, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ένα όμορφο βιβλίο για παιδιά από 3 ετών, το βιβλίο είναι άλλωστε πάντα ένα όμορφο και χρήσιμο δώρο! Είναι φτιαγμένο με σκληρές σελίδες και πολλά παραθυράκια για παιχνίδι!

Περιγραφή: Σήμερα είναι πολύ ξεχωριστή μέρα. Ώρα για το πασχαλινό κυνήγι των αυγών! Άνοιξε τα παραθυράκια για να βοηθήσεις το κουνελάκι να βρει τα αυγά και να γεμίσει το καλάθι του. Τι άλλες εκπλήξεις θα ανακαλύψεις;

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Θεατρολόγος-Συγγραφέας-Δημοσιογράφος

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Lost Bodies έρχονται στη Μυτιλήνη

Δωρεάν συναυλία το Σάββατο 30 Μαΐου στο θεατράκι του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Οι Lost Bodies έρχονται στη Μυτιλήνη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Γιάννης Πλούταρχος live στη Μυτιλήνη για μια νύχτα γεμάτη επιτυχίες και συναίσθημα

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης ανεβαίνει στη σκηνή του Κτήματος Οινοφόρος μαζί με την Κατερίνα και full band σε ένα πρόγραμμα που αναμένεται να ξεσηκώσει το κοινό
Ο Γιάννης Πλούταρχος live στη Μυτιλήνη για μια νύχτα γεμάτη επιτυχίες και συναίσθημα
ΒΙΒΛΙΟ

Νέο παιδικό παραμύθι από τη Λέσβια συγγραφέα Στέλλα Πετρίδου

«Ο Ωρίωνας, ο Μάξιμος και οι φανταστικοί τους φίλοι» μεταφέρει μικρούς και μεγάλους σε μια τρυφερή ιστορία για τη φιλία, τη συγχώρεση και τη δύναμη της αποδοχής
Νέο παιδικό παραμύθι από τη Λέσβια συγγραφέα Στέλλα Πετρίδου
ΘΕΑΤΡΟ

Οι φοιτητές της «Αυλαίας» ανεβάζουν τον δικό τους Προμηθέα στη Μυτιλήνη

Με αφετηρία τον αρχαίο μύθο και φόντο τη σημερινή κοινωνία, η νέα παράσταση «Νεύρα Πολέμου Πυρά» επιχειρεί να μιλήσει για έναν κόσμο που πιστεύει πως του ανήκουν τα πάντα
Οι φοιτητές της «Αυλαίας» ανεβάζουν τον δικό τους Προμηθέα στη Μυτιλήνη
ΒΙΒΛΙΟ

Η Μυτιλήνη του 1960 ζωντανεύει μέσα από σπάνιες φωτογραφίες

Η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών παρουσιάζει έγχρωμες διαφάνειες από τον φακό του Γιάννη Αναγνώστου
Η Μυτιλήνη του 1960 ζωντανεύει μέσα από σπάνιες φωτογραφίες
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μουσικές γέφυρες από την Αγιάσο στη διεθνή κοινότητα

Το Αναγνωστήριο συμμετείχε στο Καρδιολογικό Συνέδριο και στις Πολιτιστικές Διαδρομές
Μουσικές γέφυρες από την Αγιάσο στη διεθνή κοινότητα
ΘΕΑΤΡΟ

Η νεανική ψυχή, γέμισε το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Η Μίρνα Φαφουτέλλη, γράφει για τις παραστάσεις της θεατρικής φοιτητικής ομάδας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Η νεανική ψυχή, γέμισε το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια σκηνή γεμάτη Αιγαίο ετοιμάζουν οι Χοροδοιπόροι στη Μυτιλήνη

Περισσότεροι από 150 χορευτές και μουσικοί σε μια παράσταση αφιερωμένη στη θάλασσα και την παράδοση
Μια σκηνή γεμάτη Αιγαίο ετοιμάζουν οι Χοροδοιπόροι στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Νησί των Σκλάβων» ρίχνει αυλαία στη Μυτιλήνη

Τελευταία παράσταση στις 25 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και ανοιχτή συζήτηση για το θέατρο, την εξουσία και την κοινωνική δικαιοσύνη με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αναστασία Ζήση
«Το Νησί των Σκλάβων» ρίχνει αυλαία στη Μυτιλήνη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Βοήθεια» από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης

Μια παράσταση για την τεχνητή νοημοσύνη, τη μοναξιά και τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας στο θεατράκι της Χρυσομαλλούσας
«Βοήθεια» από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

49 χρόνια ΦΟΜ, πέντε χρόνια Πολιτιστική Ανοιξη

Ο Αντρέας Σεφτελής μιλά για την εξέλιξη ενός θεσμού που αγκάλιασε το κοινό της Λέσβου
49 χρόνια ΦΟΜ, πέντε χρόνια Πολιτιστική Ανοιξη