× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Χαμηλές πτήσεις για τις τουριστικές εισπράξεις του 2022

Στα 58, 40 ευρώ η δαπάνη ανά διανυκτέρευση στο βόρειο Αιγαίο, στα 91,60 ευρώ στο νότιο Αιγαίο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/4/2023

Χαμηλές πτήσεις για τις τουριστικές εισπράξεις του 2022
' χρόνος ανάγνωσης

Στα 125,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα από ταξιδιωτικές εισπράξεις για τα νησιά του βορείου Αιγαίου το 2022 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό αυτό υπολείπεται των εισπράξεων του 2019 κατά 40 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 24%.


Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που κατευθύνθηκαν στα νησιά του νοτίου Αιγαίου, το 2022, ήταν 4,7 δις ευρώ και οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας ανήλθαν σε 17,26 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις του βορείου Αιγαίου αντιστοιχούν μόλις στο 0,72% των ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας. Οι σημαντικότερες τουριστικές αγορές για τα νησιά του βορείου Αιγαίου, για ακόμη μια χρονιά ήταν, η Αγγλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Καμία νέα αξιόλογη τουριστική αγορά δεν καταγράφεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2016 ως σήμερα. Αυτό σημαίνει πως οι προσπάθειες τουριστικής προβολής από τους Δήμους, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Στα 2,1 εκατ. ανήλθαν οι διανυκτερεύσεις που έγιναν στα νησιά του βορείου Αιγαίου την προηγούμενη χρονιά, στα 51,37 εκατ. ήταν οι διανυκτερεύσεις που έγιναν στο νότιο Αιγαίο.  Στα 458 ευρώ ανά επίσκεψη διαμορφώθηκε η ταξιδιωτική δαπάνη για το βόρειο Αιγαίο για το 2022. Στο νότιο Αιγαίο η δαπάνη ανά επίσκεψη ανήλθε στα 626 ευρώ και σε πανελλαδικό επίπεδο διαμορφώθηκε στα 457,8 ευρώ.


Η δαπάνη ανά διανυκτέρευση στα νησιά του βορείου Αιγαίου το 2022 ήταν 58,4 ευρώ αυξημένη κατά 5 ευρώ σε σχέση με το 2021. Είναι η υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση που καταγράφηκε από το 2016 και μετά. Βέβαια τα αποπληθωρισμένα ποσά είναι πολύ χαμηλότερα. Κι ίσως μάλιστα να είναι κάτω από τα επίπεδα του 2021. Επιπλέον το 2022 αυξήθηκαν δραματικά σχεδόν όλοι οι συντελεστές κόστους για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Το ίδιο έτος η δαπάνη ανά διανυκτέρευση στο νότιο Αιγαίο ανήλθε στα 91,6 ευρώ και στο σύνολο της χώρας στα 79,5 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η μέση διάρκεια παραμονής των επισκεπτών στα νησιά του βορείου Αιγαίου διαμορφώθηκε στις 10,9 ημέρες το 2022. Στα νησιά του νοτίου Αιγαίου η μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών ήταν 7,7 ημέρες το 2022. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο ίδιος δείκτης διαμορφώθηκε στις 6,9 ημέρες.  


Τι δείχνουν οι αριθμοί


Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του βορείου Αιγαίου παρέμειναν, το 2022, κάτω από τα επίπεδα του 2019.  Αν μάλιστα δούμε τα στοιχεία αυτά σε σταθερές τιμές η υστέρηση των εισπράξεων θα ξεπεράσει το 30%.  Το 2023 αναμένεται βελτίωση των τουριστικών εισπράξεων, ωστόσο είναι φανερό πως τα νησιά του βορείου Αιγαίου απέχουν πολύ από το να γίνουν προορισμός πρώτης επιλογής για τους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Οι επισκέπτες του βορείου Αιγαίου πραγματοποιούν περισσότερες διανυκτερεύσεις από τους επισκέπτες του νοτίου Αιγαίου. Αυτό είναι ίσως το μόνο θετικό στοιχείο, ωστόσο αυτό πιθανότατα οφείλεται στην χαμηλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση.


Η χαμηλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση και ανά επίσκεψη δημιουργεί εξαιρετικά περιορισμένα περιθώρια κέρδους για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Έτσι υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες που προσφέρονται και το εισόδημα που αποκομίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι περιορισμένο.


Πίσω από τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αναδεικνύεται η μακροχρόνια απουσία ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων που θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν του νησιού.  Κρίσιμο ζήτημα  διαχρονικά παραμένει η απουσία ταυτότητας στο τουριστικό προϊόν των νησιών της περιφέρεια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες

Απαγόρευσαν στους διαδηλωτές αγρότες να μπουν στην Agrotica
Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το Β τρίμηνο 2026, με τις νησιωτικές ενισχύσεις να μετατίθενται στην τελευταία δυνατή ημερομηνία
Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη

Τι απαντά ο Κώστας Τσιάρας στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη περί μη γνώσης του εγγράφου που είχε σταλεί στο ΥΠΑΑΤ
Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου

Το free press περιοδικό της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ενημέρωση» κυκλοφορεί σε όλη τη Λέσβο και ανεβαίνει στο «Ν»
Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζημιές στο 20% των εκμεταλλεύσεων και συρρίκνωση της αγροτικής απασχόλησης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού

Τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ δείχνουν παραγωγή κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας και 40% χαμηλότερη σε σχέση με το 1990 ενώ συνεχίζεται η άνοδος των εισαγωγών και η πίεση στα οινοποιεία
Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο πλαίσιο με συνολική δημόσια δαπάνη 262,6 εκατ. ευρώ και στόχο επενδύσεις σε ανταγωνιστικότητα, νερό, ενέργεια και κυκλική οικονομία.
Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου