× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πεδίο μάχης για 11η μέρα το Παρίσι

Νέες συγκρούσεις στο Παρίσι και σε μεγάλες πόλεις στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης Μακρόν στο συνταξιοδοτικό.

Δημοσίευση 6/4/2023

Πεδίο μάχης για 11η μέρα το Παρίσι
' χρόνος ανάγνωσης

Βίαια επεισόδια ξανά στη Γαλλία κατά την 11η ημέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν. Αν και μειωμένος ο αριθμός των διαδηλωτών, το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την εκτελεστική εξουσία. Διαδηλωτές από το black block συγκρούστηκαν με δυνάμεις των Γαλλικών ΜΑΤ που έκαναν χρήση χημικών.

gallia_diadiloseis_5.jpg

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 570.000 πολίτες διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία την Πέμπτη (6/4) ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με την προηγούμενη κινητοποίηση, την Τρίτη 28 Μαρτίου, που είχε συγκεντρώσει 740.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, και πάνω από 2 εκατομμύρια σύμφωνα με το διασυνδικαλιστικό όργανο.

Στο Παρίσι, η διαδήλωση που ολοκληρώθηκε το βράδυ συγκέντρωσε 57.000 διαδηλωτές σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας - 400.000 σύμφωνα με το CGT. Πρόκειται για συμμετοχή και στις δύο περιπτώσεις μειωμένη σε σύγκριση με τις διαδηλώσεις στις 28 Μαρτίου: η αστυνομία τότε μιλούσε για 93.000 άτομα στην πορεία στο Παρίσι, ενώ οι διοργανωτές για 450.000 διαδηλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

gallia_diadiloseis_1.jpg

Στις μεγάλες γαλλικές πόλεις, η συμμετοχή έμοιαζε επίσης να είναι μειωμένη. Στη Ρεν, προπύργιο συνήθως των διαδηλωτών, η νομαρχία έκανε λόγο για 8.500 πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, ενώ τα συνδικάτα μιλούν για 20.000.

gallia_diadiloseis_2.jpg

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια τάση φάνηκε να επικρατεί και σε άλλες μεγαλουπόλεις της δυτικής Γαλλίας, όπως στη Νάντη (15.000 έως 50.000 άτομα) και στη Βρέστη (10.000 έως 18.000), αλλά και στον νότο, στη Νίκαια (2.400 έως 20.000) και τη Μασσαλία (10.000 έως 170.000) ή ακόμη στην κεντρική Γαλλία, στο Κλερμόν-Φεράν (7.500 έως 20.000).

Οι αρχές προέβλεπαν χθες βράδυ μια λιγότερο μαζική κινητοποίηση σε εθνικό επίπεδο ανάμεσα στα 600.000 και τα 800.000 άτομα, εκ των οποίων 60.000 έως 90.000 στο Παρίσι. Συνολικά 11.500 αστυνομικοί και χωροφύλακες είχαν κινητοποιηθεί.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινά η πληρωμή του Μεταφορικού ισοδύναμου

Για κατοίκους και επιχειρήσεις νησιών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λεσβιακή Φάλαγγα στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Απόδημου Ελληνισμού Παντελής Μπουρνιάς σε εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη του Κλαπάδου και τη θυσία των Λέσβιων αποδήμων που συνέβαλαν καθοριστικά στην Απελευθέρωση της Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο δρόμο ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο Αθηνών από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Η παραίτηση έρχεται λίγο πριν η Βουλγαρία ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Θα σου στρίψω το λαρύγγι»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει πως την απείλησε ο Γιώργος Ξυλούρης «Φραπές»
ΕΛΛΑΔΑ

Οι κρεοπώλες στο πλευρό των αγροτών

Καθολικό κλείσιμο των κρεοπωλείων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου - ημέρα κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν λόγω εορταστικού ωραρίου.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα του «Φραπέ»!

Καταθέτει σήμερα ο Γιώργος Ξυλούρης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης