× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκίνησε στην Αθήνα η έκθεση για τα Δεινοθήρια και τις Σεκόιες

Η Γενική Γραμματέας Αιγαίου Xριστιάνα Καλογήρου κήρυξε την έναρξη της

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/12/2019

Ξεκίνησε στην Αθήνα η έκθεση για τα Δεινοθήρια και τις Σεκόιες

Εγκαινιάστηκε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου η περιοδική έκθεση «Δεινοθήρια και Σεκόιες: δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο» που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου κήρυξε την έναρξη της έκθεσης τονίζοντας ότι «πρόκειται για ευρήματα μοναδικής επιστημονικής αξίας, ηλικίας 19-20 εκατομμυρίων χρόνων, που αποτελούν τεκμήρια της γεωλογικής μας ιστορίας και δείκτες της κλιματικής αλλαγής.

Το παρελθόν μιλάει για το παρόν και μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για τη λήψη των αποφάσεων που θα διασφαλίσουν το μέλλον του πλανήτη μας.
Συγχαρητήρια στον διευθυντή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Νίκο Ζούρο για το 20ετές ερευνητικό έργο που εκπονεί και τη συμβολή του στην προώθηση της επιστήμης και στην ανάδειξη του Αιγιακού Χώρου.

Θερμές ευχαριστίες στο Ίδρυμα Ευγενίδου που για 4η χρονιά φιλοξενεί ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους του Σιγρίου και θα δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές, μαθήτριες, νέους και νέες να γίνουν γνώστες των ευρημάτων και σημαντικών συμπερασμάτων σχετικά με την γεωλογική ιστορία, τα οικοσυστήματα, την βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειώσουμε, ότι η πρωτότυπη αυτή έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 3 Μαΐου 2020, δομείται με κεντρικά εκθέματα απολιθωμένους κορμούς σεκόιας από τον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο του απολιθωμένου Δάσους και το ακριβές όσο και εντυπωσιακό πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση.

Οι σεκόιες είναι τα μεγαλύτερα δένδρα που έζησαν στη γη και αποτελούν δείκτες ηπειρωτικού κλίματος που επικρατούσε στην Αιγηίδα πρίν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα προβοσκιδωτών θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 εκατομμυρίων ετών. Η απολιθωμένη γνάθος και τα οστά του ζώου βρέθηκαν στην περιοχή του Γαβαθά Λέσβου και η παρουσία τους μαρτυρεί την πρώιμη μετανάστευση τους προς την Ευρασία.

Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικότατα και εντυπωσιακά απολιθώματα από τις πρόσφατες ανασκαφές του 2018 και 2019 από το απολιθωμένο δάσος Λέσβου, καθώς και πληροφορίες για τα φυτά και τα ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στην Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
ΥΓΕΙΑ

Νέο μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος Γεραγώτης καλλιεργούσε χασίς

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απεγκλωβισμός 33 ατόμων από βραχονησίδα ανοιχτά του Μανταμάδου

Επιχείρηση διάσωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης