× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες Θεάτρου, Παιδικού βιβλίου και Αυτισμού

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*

Δημοσίευση 1/4/2023

Βιβλία με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες Θεάτρου, Παιδικού βιβλίου και Αυτισμού

ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ… ΣΑΙΞΠΗΡ 12 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑ, επιλεγμένα από τις γνωστές του κωμωδίες, τραγωδίες και τα ιστορικά του έργα. Τα πιο γνωστά του έργα, εκατοντάδες χρόνια τώρα, αγαπημένα ανά τον πλανήτη! Περιληπτικά γραμμένα για να τα γνωρίσουν τα παιδιά και να μπορούν να τα θυμούνται! Διασκευή: Άντζελα Μακάλιστερ. Εικονογράφηση: Αλίς Λίντστρομ. Μετάφραση: Ιωάννα Μπαμπέτα. Ένα πραγματικά καλό βιβλίο, περιποιημένο και σκληρόδετο, το οποίο αξίζει να υπάρχει στο σπίτι των θεατρόφιλων και μη! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Για παιδιά από 7 ετών. Περιγραφή: Ανακαλύψτε δώδεκα αγαπημένα κλασικά έργα του διασημότερου Άγγλου θεατρικού συγγραφέα όλων των εποχών, Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ιστορίες είναι διασκευασμένες για παιδιά και στο τέλος του βιβλίου θα βρουν χρήσιμες πληροφορίες για τον δημιουργό και τα έργα του. Μακμπέθ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Άμλετ, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Η τρικυμία, Δωδέκατη νύχτα, Οθέλλος, Όπως σας αρέσει,Ιούλιος Καίσαρας, Πολύ κακό για το τίποτα, Βασιλιάς Ληρ, Ο έμπορος της Βενετίας.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ από την σειρά η πρώτη μου λογοτεχνία, σε διασκευή της Λίνας Σωτηροπούλου, εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Για παιδιά από 4 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Αυτή είναι η ιστορία του Ερωτόκριτου που αγάπησε την Αρετούσα, κόρη του βασιλιά της αρχαίας Αθήνας, και του απαγορευμένου έρωτά τους, που πέρασε απ' τα σαράντα κύματα μέχρι να βρει αίσιο τέλος. Και τι δεν αντιμετώπισε ο Ερωτόκριτος για χάρη της αγαπημένης του: ενέδρες και κονταρομαχίες, ξενιτεμό και πόλεμο. Μια ιστορία για τη φιλία, την τιμή και την ανδρεία. Μα πάνω απ' όλα μια ιστορία για την αγάπη.
Έχει ο καιρός γυρίσματα, κι είν' όλα περασμένα,
και αν έσφαλαν στο παρελθόν, είναι όλα ξεχασμένα.
Αν με αγάπη κυβερνάς, κανείς δε σε νικάει,
κι όποιος αληθινά αγαπά, για πάντα αγαπάει.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή, από την σειρά ‘’τα παιδιά διαβάζουν αρχαίους’’, σε διασκευή και αφήγηση της ηθοποιού Στεφανίας Γουλιώτη, (περιλαμβάνει QR code), εικονογράφηση της ζωγράφου-εικονογράφου Μάγια Τζούριτς, από την Σερβία, που ζει στην Ελλάδα. Από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ. Για παιδιά από 5 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι ωραία ιδέα να διασκευάζουν και να αφηγούνται ηθοποιοί θεατρικά έργα!
Περιγραφή: Η Αντιγόνη και η αδερφή της η Ισμήνη θέλουν να αποδώσουν τιμές στον νεκρό αδερφό τους. Όμως ο βασιλιάς Κρέοντας γράφει έναν σκληρό νόμο που το απαγορεύει. Οι σοφοί της Θήβας τον συμβουλεύουν να είναι επιεικής. Η Αντιγόνη μόνη της ξεπερνάει τον φόβο της και ακολουθεί τον νόμο της αγάπης και της συνείδησής της! Στο τέλος, ο καθένας θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα των αποφάσεών του.Η Αντιγόνη λέει θαρρετά στον βασιλιά:«Δεν γεννήθηκα να ζω με το μίσος, γεννήθηκα να ζω με την αγάπη!»Ποια θα είναι η κατάληξη της ιστορίας μας;

Από την ίδια σειρά για παιδιά, οι ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη, διασκευάζει και αφηγείται η ηθοποιός Μυρτώ Αλικάκη, (περιλαμβάνει QR code), εικονογράφηση Sasha Haddad, Λιβανέζα εικονογράφος με πολύπλευρο έργο και έδρα την Ελλάδα. Για παιδιά από 5 ετών. Περιγραφή: Στην αρχαία Θήβα καταφτάνει ο θεός Διόνυσος που διψάει για εκδίκηση! Παρασέρνει τις γυναίκες της πόλης που μετατρέπονται σε μαινάδες και πάνε να κατοικήσουν στα βουνά!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος όπου οι βασιλιάδες, ο μάντης Τειρεσίας και οι σοφοί της πόλης θα αναγκαστούν να πληρώσουν ένα πολύ μεγάλο τίμημα, μιας κι ο Κάδμος, ο βασιλιάς τους, περιέπεσε σε ύβρη και αλαζονεία!Ποια θα είναι η κατάληξη της ιστορίας μας;

Πρόκειται λοιπόν για μια νέα σειρά παιδικών βιβλίων για παιδιά ηλικίας 5+, με φροντισμένη εικονογράφηση και όμορφα κείμενα, φέρνει στους μικρούς αναγνώστες τα κλασικά έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Τα κείμενα διασκευάζουν γνωστές προσωπικότητες (ηθοποιοί, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι) που γνωρίζουν σε βάθος τα πρωτότυπα έργα και μεταφέρουν στα παιδιά σπουδαίες ιδέες, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Η σειρά εμπλουτίζεται τακτικά με νέους τίτλους. Όπως με «ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΡΑΤΗ του Ηρόδοτου», σε διασκευή και αφήγηση της ηθοποιού, συγγραφέως και εικονογράφου Άννης Θεοχάρη. Μια σειρά που προσωπικά θα παρακολουθώ και έχω λόγους να πιστεύω ότι θα αγαπηθεί!

ΤΙ ΕΧΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ; Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό, της Άδα Σταματάτου, πρόεδρου της ΑΜΚΕ «Race for Autism gr». Επίμετρο του παιδοψυχιάτρου Γιάννη Παπακωσταντίνου. Εικόνες Αγγελική Ρελάκη. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Για παιδιά από 4 ετών. Αλλά και για γονείς, εκπαιδευτικούς, φίλους και συγγενείς θα έλεγα! Ένα βιβλίο που με άγγιξε! Είχα μαθητές με αυτισμό κάποτε, ίσως γι αυτό! Είναι περίεργο και δυνατό το δέσιμο με αυτά τα ‘’διαφορετικά’’ πλάσματα, ας σταθούμε και ας δούμε την διαφορετικότητα με άλλα μάτια, τα δικά τους, ‘’ας μπούμε στα παπούτσια τους’’, θα μας βοηθήσει τούτο το βιβλίο!

Τόσο η ιστορία του Γιάννη, όσο και το υλικό που περιλαμβάνει! Μάθετε λοιπόν ‘’τι έχει ο Γιάννης’’ και πως μπορείτε να κάνετε την καθημερινότητα μαζί του καλύτερη, για εκείνον και για σας! Κρατώ και γράφω και για σας την φράση του κυρίου Παπακωσταντίνου: Η Καλύτερη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά είναι το παράδειγμα που δίνουμε οι ενήλικες με την κοινωνική στάση και συμπεριφορά μας προς τη διαφορετικότητα.

Περιγραφή: Ο Γιάννης είναι τεσσάρων ετών και είναι αυτιστικός. Ο αυτισμός δεν είναι αρρώστια. Δεν κολλάει όπως η ιλαρά που γεμίζεις σπυριά σε όλο σου το σώμα…
Έτσι αρχίζει η ιστορία του Γιάννη, μια ιστορία για την αποδοχή και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

«Tι έχει ο Γιάννης;» «Γιατί δε μιλάει;» «Με ακούει όταν του μιλάω;» «'Eτσι γεννήθηκε;» Δεν είναι εύκολο να εξηγήσουμε στα παιδιά τη συμπεριφορά ενός αυτιστικού ατόμου. Μπορούμε, όμως, παρακολουθώντας τον Γιάννη, ένα μικρό αγόρι με αυτισμό, σε διάφορες φάσεις της καθημερινότητάς του (στο πρωινό ξύπνημα, στο σχολείο, στον δρόμο, στην παιδική χαρά, στο εστιατόριο…) να τους μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα, για τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες των ανθρώπων στο φάσμα του αυτισμού.

Ας μυήσουμε τα παιδιά στις αξίες της αποδοχής, της συμπερίληψης και του αλληλοσεβασμού, ας τα βοηθήσουμε να ζήσουν σε μια κοινωνία που η διαφορετικότητα δεν είναι αδυναμία. Περιλαμβάνει πρόσθετο υλικό για γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με τη συμπεριφορά των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού και την κοινωνική αποδοχή τους. Από τη δημιουργό της σελίδας στο Facebook «Η ζωή μου με τον Γιάννη» με περισσότερους από 130.000 ακόλουθους. Ο Γιάννης είναι 4 χρονών και είναι αυτιστικός. Ο αυτισμός δεν είναι αρρώστια. Δεν κολλάει όπως η ιλαρά… Αν δεις με τους φίλους σου ένα αυτιστικό παιδί, εξήγησέ τους γιατί συμπεριφέρεται διαφορετικά. Μην το κρίνετε, ούτε να το κοροϊδέψετε. Γιατί τώρα ξέρετε «τι έχει ο Γιάννης»!

*Η Αθανασία Δαφιώτου είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας-θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

H Nάσια Δαφιώτη στο Βook and Αrt

Το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ