× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία και παραμύθια για αφήγηση

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*

Δημοσίευση 18/3/2023

Βιβλία και παραμύθια για αφήγηση
' χρόνος ανάγνωσης

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα αφήγησης και θεάματος για παιδιά, μιας παγκόσμιας γιορτής των σπουδαίων και πανάρχαιων αυτών τεχνών, που είναι στις 20 Μαρτίου, επέλεξα για σας, τα βιβλία που ακολουθούν. Αφιερωμένη η σημερινή στήλη στις αφηγήσεις, στις ιστορίες που μας κάνουν καλό! Στα παραμύθια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ … ΝΤΙΚΕΝΣ 8 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ένα βιβλίο με τις πιο γνωστές ιστορίες του διάσημου Άγγλου εμβληματικού μυθιστοριογράφου της Βικτωριανής εποχής, που έχουν αγαπηθεί από όλες τις ηλικίες, έχουν ανεβεί στο θέατρο για παιδιά, έχουν γίνει κινηματογραφικές ταινίες, και θα μας απασχολούν ασφαλώς και στο μέλλον. Όπως, ‘Ολιβερ Τουίστ, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, Χριστουγεννιάτικη ιστορία, κ.ά. Την διασκευή για το βιβλίο έχει κάνει η ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΑΚΑΛΙΣΤΕΡ, εικονογράφηση η ΖΑΚΙΝ ΧΑΝΣΕΝ, μετάφραση η ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΑΜΠΕΤΑ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, για παιδιά από 10 ετών. Από τα βιβλία που αξίζει να υπάρχει στις βιβλιοθήκες μας.
Περιγραφή: Ανακαλύψτε οκτώ αγαπημένες κλασικές ιστορίες του διασημότερου Άγγλου συγγραφέα όλων των εποχών, Τσαρλς Ντίκενς. Οι ιστορίες είναι διασκευασμένες για παιδιά και στο τέλος του βιβλίου θα βρουν πληροφορίες για τον συγγραφέα και ένα ιδιαίτερα χρήσιμο γλωσσάρι.

Ο ΑΣΙΜ και ο ΔΡΑΚΟΣ του ΒΑΣΙΛΙΑ της Κατερίνας Ζωντανού, σε εικόνες της Σάντρας Ελευθερίου, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, για παιδιά από 5 ετών. Πρόκειται για ένα ευφάνταστο παραμύθι, για την αξία των αφηγητών, των παραμυθάδων και των παραμυθιών, με όλα τους τα μαγικά στοιχεία! Με κεντρικό ήρωα έναν αφηγητή παραμυθιών, με κληρονομικό χάρισμα, πάππου προς πάππου! Αλήθεια τι θα ήταν ο κόσμος χωρίς τα παραμύθια; Ευτυχώς που οι παραμυθάδες και οι αφηγητές πάντα τα καταφέρνουν και με τα παραμύθια τους κάνουν τον κόσμο καλύτερο, γαληνεύουν και ημερεύουν τις ψυχές των ανθρώπων, ως και των δράκων…
Περιγραφή: Πέρα μακριά, εκεί που ο ουρανός λυγίζει κι ακουμπά στη γη, ανάμεσα στην πολιτεία των παραμυθιών και την πολιτεία των ανθρώπων, ο Ασίμ συνεχίζει τη δουλειά των προγόνων του: το πρωί φροντίζει τα παραμύθια και το βραδάκι, καθισμένος στο σκαμνί του, τα αφηγείται στους ανθρώπους. Τι γίνεται όμως όταν ένας σκληρός βασιλιάς τού απαγορεύει να συνεχίσει αυτή τη δουλειά; Και τι γίνεται όταν ένας δράκος αληθινός έρχεται και θρονιάζεται έξω απ' το παλάτι; Μπορούν ο βασιλιάς και ο δράκος του να ημερέψουν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με μια κουβέρτα… στο διάστημα! Της Χριστίνας Κωνσταντουδάκη, με τις όμορφες εικόνες της Ράνιας Μεταλληνού, από τις εκδόσεις Διόπτρα, για παιδιά από 3 ετών! Έξυπνη ιδέα, γρήγορη και σύγχρονη γραφή, με ένα θέμα που αγγίζει πολλές οικογένειες, αφού συχνά τα μικρά παιδιά προσκολλούνται σε αντικείμενα και τα παίρνουν παντού μαζί τους, όπως στην ιστορία τούτη μια παιδική κουβέρτα! Αλλά τι κουβέρτα; Με τον ουρανό, τον ήλιο, τα αστέρια και τους πλανήτες πάνω της! Το αγαπημένο καταφύγιο του μικρού ήρωα της υπόθεσης, που του πρόσφερε την καταφυγή όταν την χρειαζόταν! Πως βοηθήθηκε να το ξεπεράσει και να αποκτήσει άλλες παιχνιδιάρικες διαστάσεις το μαγικό του αντικείμενο, θα το μάθετε διαβάζοντας το βιβλίο, το οποίο έχει αγαπηθεί πολύ!
Περιγραφή: Είμαι μια μικρή κουβέρτα και έχω πάνω μου έναν τεράστιο ήλιο με πλανήτες!
Ο Σταύρος με αγαπάει πολύ και με παίρνει παντού μαζί του, ακόμα και στο σχολείο!
Μόνο που… κρύβεται από πίσω μου όταν του μιλούν.
Όταν όμως τα παιδιά θα παίξουν ένα παιχνίδι στην τάξη, ο Σταύρος θα μεταμορφωθεί σε σούπερ ήρωα του διαστήματος με πολλούς φίλους!
Ένα βιβλίο για τις πρώτες μέρες στο σχολείο και τα μεταβατικά αντικείμενα που χρειάζονται πολλές φορές τα πιο εσωστρεφή παιδιά για να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια σε ένα νέο περιβάλλον.

Βιβλίο ενηλίκων. Χρήσιμο για μικρούς και μεγάλους. ΜΙΚΡΟΙ ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ Οδηγός τεχνικών μυθοπλασίας για μικρά παιδιά. Της Χαράς Κατσαρή, από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Ένας οδηγός για παιδιά από 4 έως 7 ετών. Με παιχνίδια, τεχνικές και εικόνες, ένα βοήθημα για γονείς, εμψυχωτές και για τους μικρούς μαθητές τους, για θεατρικό-δημιουργικό παιχνίδι και απασχόληση, με τον λόγο των παραμυθιών, γραπτό και μη!
Περιγραφή: Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας μπορεί να σας βοηθήσει να απαντήσετε στα παραπάνω ενδιαφέροντα ερωτήματα. Μπορεί επίσης να σας ξεναγήσει στον συναρπαστικό κόσμο της αστείρευτης δημιουργικότητας του παιδικού μυαλού. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο Οδηγό Τεχνικών Μυθοπλασίας για μικρά παιδιά, για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας δηλαδή, που μπορεί να μην έχουν ακόμη κατακτήσει επαρκώς τον γραπτό λόγο, έχουν όμως το προνόμιο να είναι σε μεγαλύτερη επαφή με το φανταστικό, το παράδοξο ή το παραμυθένιο στοιχείο του κόσμου που τα περιβάλλει. Στις σελίδες του βιβλίου αυτού θα βρείτε τεχνικές, παιχνίδια, ιδέες και προτάσεις, για να συνδέσετε εύκολα τη φαντασία με τη δημιουργικότητα, τη σκέψη με τον λόγο, τη χαρά της δημιουργίας ιστοριών με την καθημερινότητα των παιδιών σας, τόσο στην τάξη, όσο και στο σπίτι. Θα έχετε έτσι την ευκαιρία να βουτήξετε παρέα στον κόσμο των παραμυθιών, απ’ όπου στα σίγουρα όλοι –μικροί, αλλά και μεγάλοι– θα βγείτε πιο πλούσιοι!

* Η Δρ. Αθανασία Δαφιώτη Δημοσιογράφος- Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Και άλλα πούλμαν για τη συναυλία στην Αρχαία Αντισσα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ανταποκρίνεται στο αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για τις 20 Αυγούστου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Πολιάνα αποχαιρετά τη Μυτιλήνη με ένα τελευταίο Bazaar

Ανοιχτά έως την 1η Σεπτεμβρίου για όσους θέλουν να αποχαιρετήσουν τον χώρο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Από τον Μπαχ στον Ξενάκη: ο ήχος του πόνου στο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ρητίνης, η μουσική συνάντησε τη μνήμη της ρητινοκαλλιέργειας και τη συλλογική ιστορία
ΒΙΒΛΙΟ

Πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής στη Λήμνο

Παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Τσοτρούδη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Βατούσα υποδέχεται το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής

Δάσκαλοι και μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντώνται σε ένα τριήμερο γεμάτο σεμινάρια και συναυλίες
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η φωτογραφία του Μιχάλη Μπάκα έγινε τατουάζ φλαμίνγκο

Μια Μυτιληνιά από την Πάτρα τίμησε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη δουλειά του περιβαλλοντολόγου φωτογράφου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Στο Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου η παράδοση στεριώνει στο μέλλον

Μη χάσετε τις εκδηλώσεις τους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά στο πνεύμα του 15 Αύγουστου

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Παναγιούδα γιορτάζει την ιστορία και την παράδοσή της

Βραδιά πολιτισμού, μουσικής και μνήμης στις 23 Αυγούστου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο «μύθος» της Νυφίδας στον Πολιχνίτο

Ο Οικολογικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νυφίδας Πολιχνίτου προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες σε μια ξεχωριστή βραδιά σήμερα, Πέμπτη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλία με Βουτσικάκη – Νικολακοπούλου στην Αρχαία Αντισσα

Δωρεάν μετακίνηση από Μυτιλήνη στις 20 Αυγούστου
ΒΙΒΛΙΟ

Έκθεση Βιβλίου στο Ίππειος

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Άγιος Προκόπιος» και το βιβλιοπωλείο Μυρένας Φωτίου