× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία και παραμύθια για αφήγηση

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*

Δημοσίευση 18/3/2023

Βιβλία και παραμύθια για αφήγηση

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα αφήγησης και θεάματος για παιδιά, μιας παγκόσμιας γιορτής των σπουδαίων και πανάρχαιων αυτών τεχνών, που είναι στις 20 Μαρτίου, επέλεξα για σας, τα βιβλία που ακολουθούν. Αφιερωμένη η σημερινή στήλη στις αφηγήσεις, στις ιστορίες που μας κάνουν καλό! Στα παραμύθια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ … ΝΤΙΚΕΝΣ 8 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ένα βιβλίο με τις πιο γνωστές ιστορίες του διάσημου Άγγλου εμβληματικού μυθιστοριογράφου της Βικτωριανής εποχής, που έχουν αγαπηθεί από όλες τις ηλικίες, έχουν ανεβεί στο θέατρο για παιδιά, έχουν γίνει κινηματογραφικές ταινίες, και θα μας απασχολούν ασφαλώς και στο μέλλον. Όπως, ‘Ολιβερ Τουίστ, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, Χριστουγεννιάτικη ιστορία, κ.ά. Την διασκευή για το βιβλίο έχει κάνει η ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΑΚΑΛΙΣΤΕΡ, εικονογράφηση η ΖΑΚΙΝ ΧΑΝΣΕΝ, μετάφραση η ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΑΜΠΕΤΑ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, για παιδιά από 10 ετών. Από τα βιβλία που αξίζει να υπάρχει στις βιβλιοθήκες μας.
Περιγραφή: Ανακαλύψτε οκτώ αγαπημένες κλασικές ιστορίες του διασημότερου Άγγλου συγγραφέα όλων των εποχών, Τσαρλς Ντίκενς. Οι ιστορίες είναι διασκευασμένες για παιδιά και στο τέλος του βιβλίου θα βρουν πληροφορίες για τον συγγραφέα και ένα ιδιαίτερα χρήσιμο γλωσσάρι.

Ο ΑΣΙΜ και ο ΔΡΑΚΟΣ του ΒΑΣΙΛΙΑ της Κατερίνας Ζωντανού, σε εικόνες της Σάντρας Ελευθερίου, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, για παιδιά από 5 ετών. Πρόκειται για ένα ευφάνταστο παραμύθι, για την αξία των αφηγητών, των παραμυθάδων και των παραμυθιών, με όλα τους τα μαγικά στοιχεία! Με κεντρικό ήρωα έναν αφηγητή παραμυθιών, με κληρονομικό χάρισμα, πάππου προς πάππου! Αλήθεια τι θα ήταν ο κόσμος χωρίς τα παραμύθια; Ευτυχώς που οι παραμυθάδες και οι αφηγητές πάντα τα καταφέρνουν και με τα παραμύθια τους κάνουν τον κόσμο καλύτερο, γαληνεύουν και ημερεύουν τις ψυχές των ανθρώπων, ως και των δράκων…
Περιγραφή: Πέρα μακριά, εκεί που ο ουρανός λυγίζει κι ακουμπά στη γη, ανάμεσα στην πολιτεία των παραμυθιών και την πολιτεία των ανθρώπων, ο Ασίμ συνεχίζει τη δουλειά των προγόνων του: το πρωί φροντίζει τα παραμύθια και το βραδάκι, καθισμένος στο σκαμνί του, τα αφηγείται στους ανθρώπους. Τι γίνεται όμως όταν ένας σκληρός βασιλιάς τού απαγορεύει να συνεχίσει αυτή τη δουλειά; Και τι γίνεται όταν ένας δράκος αληθινός έρχεται και θρονιάζεται έξω απ' το παλάτι; Μπορούν ο βασιλιάς και ο δράκος του να ημερέψουν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με μια κουβέρτα… στο διάστημα! Της Χριστίνας Κωνσταντουδάκη, με τις όμορφες εικόνες της Ράνιας Μεταλληνού, από τις εκδόσεις Διόπτρα, για παιδιά από 3 ετών! Έξυπνη ιδέα, γρήγορη και σύγχρονη γραφή, με ένα θέμα που αγγίζει πολλές οικογένειες, αφού συχνά τα μικρά παιδιά προσκολλούνται σε αντικείμενα και τα παίρνουν παντού μαζί τους, όπως στην ιστορία τούτη μια παιδική κουβέρτα! Αλλά τι κουβέρτα; Με τον ουρανό, τον ήλιο, τα αστέρια και τους πλανήτες πάνω της! Το αγαπημένο καταφύγιο του μικρού ήρωα της υπόθεσης, που του πρόσφερε την καταφυγή όταν την χρειαζόταν! Πως βοηθήθηκε να το ξεπεράσει και να αποκτήσει άλλες παιχνιδιάρικες διαστάσεις το μαγικό του αντικείμενο, θα το μάθετε διαβάζοντας το βιβλίο, το οποίο έχει αγαπηθεί πολύ!
Περιγραφή: Είμαι μια μικρή κουβέρτα και έχω πάνω μου έναν τεράστιο ήλιο με πλανήτες!
Ο Σταύρος με αγαπάει πολύ και με παίρνει παντού μαζί του, ακόμα και στο σχολείο!
Μόνο που… κρύβεται από πίσω μου όταν του μιλούν.
Όταν όμως τα παιδιά θα παίξουν ένα παιχνίδι στην τάξη, ο Σταύρος θα μεταμορφωθεί σε σούπερ ήρωα του διαστήματος με πολλούς φίλους!
Ένα βιβλίο για τις πρώτες μέρες στο σχολείο και τα μεταβατικά αντικείμενα που χρειάζονται πολλές φορές τα πιο εσωστρεφή παιδιά για να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια σε ένα νέο περιβάλλον.

Βιβλίο ενηλίκων. Χρήσιμο για μικρούς και μεγάλους. ΜΙΚΡΟΙ ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ Οδηγός τεχνικών μυθοπλασίας για μικρά παιδιά. Της Χαράς Κατσαρή, από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Ένας οδηγός για παιδιά από 4 έως 7 ετών. Με παιχνίδια, τεχνικές και εικόνες, ένα βοήθημα για γονείς, εμψυχωτές και για τους μικρούς μαθητές τους, για θεατρικό-δημιουργικό παιχνίδι και απασχόληση, με τον λόγο των παραμυθιών, γραπτό και μη!
Περιγραφή: Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας μπορεί να σας βοηθήσει να απαντήσετε στα παραπάνω ενδιαφέροντα ερωτήματα. Μπορεί επίσης να σας ξεναγήσει στον συναρπαστικό κόσμο της αστείρευτης δημιουργικότητας του παιδικού μυαλού. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο Οδηγό Τεχνικών Μυθοπλασίας για μικρά παιδιά, για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας δηλαδή, που μπορεί να μην έχουν ακόμη κατακτήσει επαρκώς τον γραπτό λόγο, έχουν όμως το προνόμιο να είναι σε μεγαλύτερη επαφή με το φανταστικό, το παράδοξο ή το παραμυθένιο στοιχείο του κόσμου που τα περιβάλλει. Στις σελίδες του βιβλίου αυτού θα βρείτε τεχνικές, παιχνίδια, ιδέες και προτάσεις, για να συνδέσετε εύκολα τη φαντασία με τη δημιουργικότητα, τη σκέψη με τον λόγο, τη χαρά της δημιουργίας ιστοριών με την καθημερινότητα των παιδιών σας, τόσο στην τάξη, όσο και στο σπίτι. Θα έχετε έτσι την ευκαιρία να βουτήξετε παρέα στον κόσμο των παραμυθιών, απ’ όπου στα σίγουρα όλοι –μικροί, αλλά και μεγάλοι– θα βγείτε πιο πλούσιοι!

* Η Δρ. Αθανασία Δαφιώτη Δημοσιογράφος- Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου