Η τοποθέτηση της Συμπαράταξης Πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου
Με θέμα την κατασκευή της νέας κλειστής δομής στο «Διαβολόρεμα»
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/12/2019
«Η κατεπείγουσα επίσκεψη στη Λέσβο του κυβερνητικού συντονιστή για το προσφυγικό κ.Στεφανή έφερε και νέες εξελίξεις αφού ανακοίνωσε σε Περιφερειάρχη και Δημάρχους την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει άμεσα το έργο κατασκευής του κλειστού κέντρου στη θέση «Διαβολόρεμα» στο κέντρο του νησιού.
Αμεσα αντέδρασε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου που κάλεσε κατεπείγον Δημοτικό Συμβούλιο καλώντας και τις περιφερειακές παρατάξεις που ανταποκριθήκαμε. Κατέληξε πρακτικά σε ένα ομόφωνο ηχηρό όχι με «άρωμα» κινητοποιήσεων στο τελεσίγραφο της Κυβέρνησης που αφορά όχι μόνο για τη συγκεκριμένη θέση αλλά όλη τη Λέσβο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις των περιφερειακών παρατάξεων που άλλωστε είχαμε τοποθετηθεί σχετικά μόλις πριν λίγες μέρες στο ΠΣ της Χίου.
Σε γκρίζα ζώνη εξακολουθεί να κινείται ο Περιφερειάρχης που τις προηγούμενες ημέρες έχει εκφράσει τη προτίμηση του στις κλειστές δομές διαφωνώντας μόνο ως προς το μέγεθος τους. Εμφανής η «αμηχανία» των στελεχών της ΝΔ που δεν τολμούν να υποστηρίξουν την απόφαση της Κυβέρνησης– πλην Π. Βογιατζή-, αλλά και όσων επένδυσαν στο προσφυγικό για να εκλεγούν που τώρα βλέπουν να διαψεύδονται οι προσδοκίες τους.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι η μόνη παράταξη που πέρα από ένα ξεκάθαρο όχι σε κλειστές δομές στα νησιά, έχει προτάσεις διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει ξεκάθαρη άποψη που δεν μεταβάλλεται ανάλογα με το ποιο είναι το ακροατήριο, με το ποια είναι η κυβέρνηση, με ποια είναι η εκλογική συγκυρία, με το από που φυσάει ο άνεμος στη συγκεκριμένη στιγμή. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν παύει να κατακρίνει όσους υποσχέθηκαν μαγικές λύσεις για το προσφυγικό, καλλιεργώντας φοβικά συναισθήματα απέναντι στους πρόσφυγες και τώρα βρίσκονται με την πλάτη στο τοίχο.
Η πλήρης εισήγηση του Γ.Σπιλάνη:
Φαντάζομαι ότι ξέρετε ποια είναι η προσωπική μου θέση αλλάκαι αυτή της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για το πολύ συγκεκριμένο θέμα που μας έφερε όλους εμάς σήμερα εδώ.
Ξέρετε πολύ καλά ότι η άποψη μας δεν μεταβάλλεται ανάλογα με το ποιο είναι το ακροατήριο, με το ποια είναι η κυβέρνηση, με ποια είναι η εκλογική συγκυρία, με το από που φυσάει ο άνεμος στη συγκεκριμένη στιγμή.
Γνωρίζω και γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά ποιοι σας έταξαν τι. Ποιοι σας υποσχέθηκαν ότι θα εξαφανίσουν δια μαγείας το πρόβλημα. Ποιοι ανακάλυψαν όψιμα την γεωπολιτική θέση της χώρας και την ανάγκη σεβασμού των διεθνών συνθηκών. Και που καταλήξαμε;
Αποφάσισαν τώρα να κρύψουν το πρόβλημα σε ένα κλειστό κέντρο μοιράζοντας σε μας τους ιθαγενείς καθρεφτάκια. Αποφάσισαν να κρύψουν το πρόβλημα, όπως τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, και τι σύμπτωση σε ότι αφορά εμάς εδώ στη Λέσβο, να κρύψουν το πρόβλημα πετώντας τους ανθρώπους εκεί ακριβώς στα σκουπίδια. Για άλλη μια φορά αρνούμαστε να διαχειριστούμε το πρόβλημα και το κρύβουμε. Για να σκάσει αργότερα σαν βόμβα στα χέρια των επόμενων. Ποιοι θα πληρώσουν το τίμημα αύριο; Το ξέρουμε ήδη από εμπειρία. ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
Για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ η θέση μας για το προσφυγικό ήταν και είναι ξεκάθαρη από την αρχή και την έχουμε διατυπώσει πολλές φορές στο ΠΣ και στα ΜΜΕ:
- Ξεκίνησε ως μια ανθρωπιστική κρίση και παραμένει ως τέτοια, ενώ σταδιακά εξελίσσεται σε μια αιτία νέου εθνικού διχασμού με την ένταση αλλά και την διαστρέβλωσημε την οποία οι διαφορετικές πλευρές παρουσιάζουν τα θέματα που τίθενται σε ότι αφορά την ασφάλεια της χώρας και των κατοίκων της, σε ότι αφορά τον φόβο για το διαφορετικό, σε ότι αφορά την διατάραξη της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
- Ξεκίνησε από μια παγκόσμια κρίση και κατέληξε μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων σε μια κρίση ελληνική που το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης της πέφτει στη πλάτη μας, εμάς των νησιωτών.
Πεποίθηση μαςείναι ότι όσο οι Ευρωπαίοι και γενικά η παγκόσμια κοινότητα μας επιβάλει να διαχειριστούμε τη κρίση αυτή στα όρια της Ελλάδας, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο για το σήμερα και το αύριο της χώρας μας με απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων. Δεν είναι καθόλου εύκολο, το ξέρουμε και γι’ αυτό κρατάμε χαμηλό προφίλ μέχρι σήμερα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας, να υπερβούμε εαυτούς, για μας και τα παιδιά μας.
Το ότι εμείςείμαστε σήμερα κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία του κλειστού ΚΥΤ στο Διαβολόρεμα, θέλω να είναι απόλυτα σαφές και ξεκάθαρο.Ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία οποιουδήποτε κλειστού τύπου ΚΥΤ στη Λέσβο, στα νησιά του Β.Αιγαίου, στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο, έχει να κάνει με την άποψη που έχουμε για την ανθρώπινη ζωή, για τον ανθρώπινο πόνο.Δεν πιστεύουμε ότι οι κλειστές δομές θα αποτρέψουν την άφιξη νέων προσφύγων, είναι αστείο και μόνο σαν σκέψη.
‘Όπως και δεν πιστεύουμε ότιέτσι θα αντιμετωπιστούν τα θέματα φόβου και ποιότητας ζωής των κατοίκων, ούτε καν τα όποια προβλήματαστον τουρισμό.
Και ας μου επιτρέψετε να μιλήσω για αυτό το τελευταίο μια και αποτελεί όπως γνωρίζετε το αντικείμενο μου στο Πανεπιστήμιο μαζί με αυτό της νησιωτικότητας. Ισως να μην γνωρίζετε ότι η φετινή τουριστική σαιζόν ήταν για τη Σάμο η καλύτερη από το 2000, ενώ η Σάμος ζούσε κάτω από πολύ έντονη προσφυγική πίεση και συγκεκριμένα το Βαθύ ζούσε και ζει σήμερα το δράμα ναέχει περισσότερους πρόσφυγες παρά κατοίκους.
Αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζετε είναι ότι σε μια έρευνα που έγινε φέτος το καλοκαίρι στο πλαίσιο μεταπτυχιακής διατριβής στη Σάμο, οι τουριστικοί πράκτορες απάντησαν ότι το προσφυγικό είναι ο 6ος παράγοντας που εμποδίζει τη τουριστική ανάπτυξη της Σάμου!!!! Αντίθετα θεωρούν όλα τα γνωστά προβλήματα των νησιών μας σε υψηλότερη θέση. Ένα από αυτά είναι το ότι υπάρχουν σκουπίδια παντού. Πως εξηγείται αυτή η θέση;
Γιατί οι τουριστικοί πράκτορες γνωρίζουν τόσο από τους ΤΟ όσο και από προσωπική εμπειρία ότι οι πελάτες των νησιών μας έχουν συνηθίσει να ζουν στην καθημερινότητα τους με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Ομως δεν έχουν συνηθίσει να ζουν με τα σκουπίδια.
Ας πάμε στο δεύτερο: την πίεση που ασκούν οι πρόσφυγες στην καθημερινότητα μας (πχ. εξυπηρέτηση στις διάφορες υπηρεσίες υγείας, τράπεζες, ταχυδρομείο, ΟΑΕΔ, ΚΕΠ κλπ) και τους φόβους που μας δημιουργούν σε ότι αφορά στην ασφάλεια και στην υγεία κυρίως. Εμείς προτείναμε και στο πρόσφατο ΠΣ σχέδιο απόφασης που προτείνει τα εξής:
- Πίεση για αποσυμφόρηση των νησιών και διατήρηση του αριθμού των προσφύγων στα ΚΥΤ της Περιφέρειας κάτω από τα όρια χωρητικότητας τους και δημιουργία νέου ΚΥΤ στη Σάμο με χωρητικότητα αυτή που είχε αρχικά προβλεφθεί, αφού οι ροές θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
- βελτίωση των συνθηκών στέγασης, πρόσβασης σε ασφαλές νερό, επαρκή αποχέτευση, αποτελεσματική πρόσβαση στα συστήματα υγείας την εφαρμογή μαζικών εμβολιασμών και έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών και σαφώς επιστροφή του ΑΜΚΑ σε όλους για πρόσβαση στις υπηρεσίες. Συνθήκη απαραίτητη ειδικά για τα παιδιά τα οποία έχουν ενταχθεί σε σχολικές μονάδες αλλά συνολικά των προσφύγων για τον ασφαλή συγχρωτισμό με τις τοπικές κοινωνίες
- ενίσχυση των δημόσιων δομών πρώτα απ’όλα στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της πρώτης γραμμής. Αυτό αφορά πρώτα απ’ όλα τις δομές υγείας, που ενώ είναι υποστελεχωμένες, δέχονται πολλαπλή πίεση, οι δομές εκπαίδευσης ώστε να δεχτούν μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, αλλά και όλες οι άλλες υπηρεσίες
- δημιουργία μιας μόνιμης ομάδας εργασίας στην οποία να συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη των Υπουργείων και διεθνών οργανισμών και φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού και εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αρχής και των Δήμων των νησιών, για συνεχή διαβούλευση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις. Μέσα από αυτή τη λειτουργία θα περιοριστούν οι όσες αυθαιρεσίες παρατηρούνται από όπου και αν προέρχονται.
- ανάπτυξη κάθε μορφής πιέσεων προς στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα διεθνή fora για την ανάγκη μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες να ενώσουμε τη φωνή μας με τους πρόσφυγες .. αντί να σταθούμε αντιμέτωποι τους.
- ενίσχυση της Περιφέρειας σε ότι αφορά στην τουριστική προβολή και στην επικοινωνιακή διαχείριση του προσφυγικούκαι μέσα από το ανθρωπιστικό μας πρόσωπο να γίνει σήμα κατατεθέν στους πολίτες όλου του κόσμου
- απεμπλοκή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το προσφυγικό και η επέκταση τους σε όλα τα ελληνικά νησιά.
Είναι σαφές ότι έχουμε κουραστεί από τη συνεχή προσπάθεια αλλά και από την αβεβαιότητα για το τι μας ξημερώνει αύριο.Πολλοί έχουμε θυμώσει από την συμπεριφορά της ΕΕ. Κάποιοι έχουν επωφεληθεί από την προσφυγική κρίση με διάφορους τρόπους, άλλους θεμιτούς και άλλους αθέμιτους. Όπως γίνεται πάντα. Πόσο μάλλον στην αναμπουμπούλα, όπου ο λύκος χαίρεται.
Όμως εμείς οφείλουμε να προσπαθούμε να χαράζουμε πορεία ανάμεσα σε Συμπληγάδες Πέτρες και σε Σειρήνες με βάση τη διπλή στόχευση που θέσαμε από την αρχή: διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων.
Σε τοπικό επίπεδο θεωρούμε ως αποτελεσματικότερο μέσο για τη διαχείριση του φόβου για το διαφορετικό, είναι αυτό που κάνουν όσοι μεμονωμένοι πολίτες, συλλογικότητες και φορείς- ΜΚΟ προσπαθούν:
- από τη μια να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, μετατρέποντας την παραμονή τους σε όσο γίνεται περισσότερο δημιουργική και εποικοδομητική για το μέλλον τους (ειδικά των παιδιών και των νέων), ώστε να μειωθούν οι πηγές εντάσεων ανεξάρτητα στο που και αν εγκατασταθούν τελικά,
- από την άλλη να ελαττώσουν τις τριβές με την τοπική κοινωνία μέσω από δράσεις αλληλογνωριμίας και συνύπαρξης, για όσο καιρό παραμείνουν αναγκαστικά στα νησιά μας.
Προτείνουμε στον Περιφερειάρχη και στους Δημάρχους, αντί να κινούν απειλητικά το δάχτυλο στην κοινωνία των πολιτών, να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε την πολύ σημαντική δουλειά τους, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια νέα κανονικότητα, αυτή της ανεκτικότητας στο διαφορετικό, της ανθρωπίας.
Ας θυμίσουμε ότι μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν κάνει αυτό το βήμα πριν από δεκαετίες και βγήκαν κερδισμένες. Και η Ελλάδα το ίδιο έκανε τα προηγούμενα χρόνια και δεν φαίνεται να βγήκε ζημιωμένη.
Εμείς η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είμαστε αποφασισμένοι ότι δεν θα είμαστε εδώ απλά για να χαϊδέψουμε αυτιά, για να είμαστε ευχάριστοι. Αυτό το αφήνουμε σε όσους έχουν κάνει πολιτική καριέρα χρησιμοποιώντας αυτή τη πρακτική. Εμείς θέλουμε να είμαστε χρήσιμοιστον τόπο ότι κόστος και να έχει αυτό προσωπικό και πολιτικό».