× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καταλυτική η παρουσία του «ΤΟΛΜΑΜΕ»!

Σκληρή κριτική από τον Παναγιώτη Χριστόφα προς τον Περιφερειάρχη, ο οποίος τελικά με στροφή 180 μοιρών πρόκρινε την ψύχραιμη πρόταση του Νίκου Καρασάββα

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 27/11/2019

Καταλυτική η παρουσία του «ΤΟΛΜΑΜΕ»!

Αν μια φωνή ήταν ταυτόχρονα ψύχραιμη και με ορθολογικά επιχειρήματα στο περιφερειακό συμβούλιο, που έγινε στη Χίο, αυτή ήταν σίγουρα του συνδυασμού «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο», ασκώντας μεν έντονη κριτικη στον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη τόσο για τις πρωτοβουλίες του, όσο και κυρίως για τις μισές του αλήθειες, καταθέτοντας δε προτάσεις που αν μη τι άλλο εξυπηρετούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία σηκώνουν πολύ μεγαλύτερο βάρος από εκείνο που τους αναλογούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά ο επικεφαλής, Παναγιώτης Χριστόφας, στην τοποθέτηση του για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, χαρακτήρισε ιδιαιτέρως κρίσιμη την περίοδο που διανύουν τα νησιά μας, με κοινό παρονομαστή των αιτημάτων τους να μη δημιουργηθεί καμία νέα δομή στο Βόρειο Αιγαίο και να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση.

Χαρακτήρισε μάλιστα ουτοπικές τις πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης, που φέρνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο, κληροδοτώντας σε κάθε νησί από ένα τουλάχιστον επιπλέον κέντρο φιλοξενίας.

Ο κ. Χριστόφας επεσήμανε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υποστηρίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο, πως το σχέδιο αυτό καταρτίστηκε σε συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές και έστρεψε τα βέλη του προς τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, παραθέτοντας μια προς μια τις δημόσιες τοποθετήσεις του, για τις οποίες ουδέποτε ενημέρωσε το περιφερειακό συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στις 22 Σεπτεμβρίου βγαίνατε φωτογραφία με τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Χρυσοχοΐδη; Τι συζητήσατε; Ουδέποτε μάθαμε…

Στις 6 Νοεμβρίου -ούτε ένα μήνα πριν- λέγατε ότι διεκδικείτε με βάσιμες ελπίδες νέες δομές σε Λέσβο, Χίο και Σάμο και ταυτόχρονο κλείσιμο υπαρχουσών δομών. Μα αυτό δεν ανακοίνωσε η Κυβέρνηση; Αυτό που διεκδικούσατε; 

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης στις 20 Νοεμβρίου γράφατε πάλι, πως θεωρείτε λογικό το να μείνουν στα νησιά μας 9.400 πρόσφυγες και μετανάστες! 5.000 στη Λέσβο, 2.700 στη Χίο, 1.700 στη Σάμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι περιμένουμε να διαπραγματευτείτε, όταν είναι πασιφανές ότι ούτε εσείς ο ίδιος δεν έχετε σαφείς θέσεις;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Χριστόφας, καταλήγοντας πως ίσως ο κ. Μουτζούρης δεν έχει ακόμη αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, όπως το βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος του «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο», Νίκος Καρασάββας, στη δική του τοποθέτηση και έχοντας ξεκάθαρη άποψη για το γεγονός πως θα έπρεπε το περιφερειακό συμβούλιο να προχωρήσει σε μια ομόφωνη απόφαση, αντιπαρήλθε τα διαφορετικά προτεινόμενα ψηφίσματα κάθε συνδυασμού και με μια ενωτική παρέμβαση προέτρεψε το σώμα να συμπορευτεί με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, που δεν επιθυμούν νέες δομές στα νησιά, ζητώντας άμεση αποσυμφόρηση.

Έχοντας δεχθεί σκληρή κριτική, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης έκανε στροφή 180 μοιρών, αναφορικά με όσα άφηνε να εννοηθούν όλο το προηγούμενο διάστημα και προτάσσοντας την ενότητα, παρότι διέθετε ψήφισμα ως πρόταση, φαίνεται πως έκανε χρήση του plan b που είχε καταστρώσει η περιφερειακή αρχή.

Αξιολογώντας λοιπόν τα δεδομένα και τις τοποθετήσεις των συμβούλων, πρόκρινε ουσιαστικά τη λύση που νωρίτερα είχε προτείνει ο Νίκος Καρασάββας, προκειμένου να περάσει σε κεντρικό επίπεδο το μήνυμα της ενιαίας, κοινής θέσης, που ταυτίζεται με την επιθυμία και τις αποφάσεις των Δήμων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Και παρότι, εν κατακλείδι, η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου δεν ήταν τελικώς ομόφωνη, η κατά συντριπτική πλειοψηφία υπερψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης καταδεικνύει το ποσό ουσιαστική και καταλυτική ήταν συνολικά η παρουσία του «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο» σε μια διαδικασία, από την οποία μοναδικό ζητούμενο ήταν εξαρχής να προκύψει μια ενιαία και αδιαίρετη διεκδικητική στάση, που θα εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον των νησιών μας.

Συνοπτικά οι προτάσεις του Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο για το προσφυγικό - μεταναστευτικό στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου: 

Προτείνουμε: Την εγκατάλειψη κάθε σχεδίου δημιουργίας νέων δομών στα νησιά μας. Την κατάρτιση ενός σαφούς και ρεαλιστικού σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιτάχυνση των διαδικασιών δίκαιης εξέτασης αιτήσεων ασύλου και σαφές χρονοδιάγραμμα.

Την λειτουργία των δομών φιλοξενίας άμεσα αυστηρά εντός των ορίων χωρητικότητάς τους και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών.

Την άμεση και επαρκή ενίσχυση υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού κάθε υπηρεσίας που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκεται στη διαχείριση του μεταναστευτικού και λειτουργούν εκτός των ορίων τους, όπως υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας.

Τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε τομείς που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό ή που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των νησιών, όπως ο Τουρισμός ή ο Πρωτογενής Τομέας,

ΟΧΙ ανταποδοτικά για να συνεχίσουν να σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά ως αναγκαίο μέτρο εξισορρόπησης των επιπτώσεών της στην οικονομία και την εικόνα των νησιών.

Την οριστική επιστροφή όλων των νησιών σε καθεστώς μειωμένου Φ.Π.Α. και την πλήρη αποσύνδεση του συγκεκριμένου μέτρου με την όποια εξέλιξη του μεταναστευτικού.

Την διεκδίκηση αλλαγής στάσης και πολιτικής από την Ε.Ε. για την υποδοχή, μετεγκατάσταση και ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς εξαιρέσεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.