× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η ζωή μας, χαλάσματα»

Παραμένουν σε απόγνωση οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας, που πληρώνουν από φέτος και ΕΝΦΙΑ για τα γκρεμισμένα σπίτια τους, αναμένοντας ταυτόχρονα επί μήνες την έκδοση αδειών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/11/2019

«Η ζωή μας, χαλάσματα»
Eurokinissi
' χρόνος ανάγνωσης

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των σεισμόπληκτων της Βρίσας, η ζωή των οποίων άλλαξε άρδην μετά τον φονικό σεισμό των 6,3R, που έπληξε στις 12 Ιουνίου 2017 τη νότια Λέσβο και στοίχισε τη ζωή σε μια γυναίκα, που καταπλακώθηκε από χαλάσματα μέσα στο σπίτι της.

Η κατάσταση για τους ανθρώπους αυτούς, που επλήγησαν από το σεισμό, συνεχίζει να είναι τραγική. Όπως επισημαίνουν στο «Ν», για μεγάλο διάστημα μετά τον σεισμό υπήρχε συντονισμός και ενημέρωση, χάρη στις εργασίες του Βασίλη Τεντόμα, ο οποίος είχε καθήκοντα άμισθου ειδικού συμβούλου στο Γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με επιστημονικό αντικείμενο τον συντονισμό όλων των δράσεων και των υπηρεσιακών κλιμακίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του φονικού σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχές του φετινού Ιουνίου, ο κ. Τεντόμας παραιτήθηκε ωστόσο,  αμέσως μετά την επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την οποία είχε ζητήσει πρόωρες εκλογές και τη διάλυση της Βουλής. Έκτοτε, μετά την ανάληψη της Κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, δεν ορίστηκε αντικαταστάτης του κ. Τεντόμα στη θέση αυτή. Μια εξέλιξη, που σύμφωνα με τους σεισμόπληκτους της Βρίσας, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, αφού στο διάστημα που είχε αναλάβει εκείνος καθήκοντα συντονιστή, πολλά ζητήματα λύνονταν άμεσα χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις του ή στις διευκρινήσεις που εξασφάλιζε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Τώρα πρέπει να περιμένουμε ώρες ολόκληρες στα τηλέφωνα και πάλι άκρη δεν βγάζουμε», επισημαίνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας στηλιτεύουν επίσης το γεγονός πως από φέτος καλούνται να πληρώσουν κανονικά ΕΝΦΙΑ για τα γκρεμισμένα σπίτια τους, αφού η αναστολή της πληρωμής του -που είχε αποφασιστεί επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ολοκληρώθηκε μετά το πέρας της διετίας, με αποτέλεσμα να καταφτάνουν ξανά τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ για το 2019.

Επιπρόσθετα, δύο χρόνια και κάτι μετά το σεισμό των 6,3R, όπως επισημαίνουν οι σεισμόπληκτοι, ελάχιστες άδειες επισκευής έχουν εκδοθεί για τη Βρίσα, ενώ χρειάζεται να περιμένουν αρκετούς μήνες μέχρι να λάβουν τις γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για να προχωρήσουν στις επισκευαστικές τους εργασίες. 

Το μόνο σίγουρο είναι υπάρχουν παράπονα, δικαιολογημένα ή μη, για αργοπορία των διαδικασιών. Βέβαια, η αποκατάσταση τέτοιων μαζικών καταστροφών,  πρέπει να γίνει με σεβασμό στη παραδοσιακή οικοδομική τεχνική, γεγονός που απαιτεί περισσότερους ελέγχους και πιο χρονοβόρες διαδικασίες.

Το ίδιο το κράτος, ωστόσο, οφείλει να αντιμετωπίζει με τον ίδιο σεβασμό και τους σεισμόπληκτους, αφού παρότι πέρασαν ήδη δύο χρόνια από τον φονικό σεισμό, υπάρχουν σαφείς ευθύνες για το γεγονός ότι το βιος αυτών των ανθρώπων παραμένει στα χαλάσματα. Ευθύνη, που δε φέρουν -σε καμία περίπτωση- οι ίδιοι οι σεισμόπληκτοι.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Έκκληση για ενότητα και ψυχραιμία από το Φιλοπρόοδο Σύλλογο Αγιασωτών

Ο συντοπίτικος σύλλογος δίνει έμφαση στην ανάγκη να μην γίνεται το χωριό αντικείμενο αρνητικών δημοσιευμάτων στον αθηναϊκό και τοπικό τύπο
Έκκληση για ενότητα και ψυχραιμία από το Φιλοπρόοδο Σύλλογο Αγιασωτών
ΧΩΡΙΑ

Καταδικάζει την επίθεση στον Ηλία Ψυρούκη το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Το Διοικητικό Συμβούλιο ζητά την άμεση παρέμβαση Αστυνομίας και Δικαιοσύνης και κάνει λόγο για πράξεις εκφοβισμού και βίας
Καταδικάζει την επίθεση στον Ηλία Ψυρούκη το Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δεν θα αποδεχτούμε την καταστροφή του τόπου δηλώνει ο Δουδωνής

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις σημερινές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου στη Μυτιλήνη
Δεν θα αποδεχτούμε την καταστροφή του τόπου δηλώνει ο Δουδωνής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 6ου Γυμνασίου στον Δήμαρχο Μυτιλήνης

Συζήτησαν για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις αρμοδιότητες που έχει ένας Δήμος
Επίσκεψη μαθητών του 6ου Γυμνασίου στον Δήμαρχο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βιωματική μάθηση στο Απολιθωμένο Δάσος

Μαθητές του 9ου Δημοτικού Μυτιλήνης και ομάδα μαθητών από τη Ρουμανία έζησαν μοναδικές εκπαιδευτικές εμπειρίες
Βιωματική μάθηση στο Απολιθωμένο Δάσος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα ερώτηση στη Βουλή για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού

Έξι βουλευτές της Νέας Αριστεράς ζητούν απαντήσεις για το γιατί δεν εντοπίστηκε έγκαιρα η ζωονόσος στο νησί
Νέα ερώτηση στη Βουλή για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρέμβαση της συντονιστικής επιτροπής για τη διαχείριση της ζωονόσου

Δηλώσεις έκαναν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, συνεταιρισμών στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Παρέμβαση της συντονιστικής επιτροπής για τη διαχείριση της ζωονόσου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εργασίες στην οδό Κοραή στη Μυτιλήνη

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν αύριο, Τρίτη
Εργασίες στην οδό Κοραή στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Φωτισμός για το γήπεδο Αγ. Μαρίνας

Χρηματοδότηση από τον Δήμο Μυτιλήνης
Φωτισμός για το γήπεδο Αγ. Μαρίνας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έκτακτη συνεδρίαση για την κτηνοτροφία ζητά ο Βαλσαμίδης

Αίτημα για ειδική συνεδρίαση με συμμετοχή συνεταιρισμών, τυροκόμων και επιστημόνων
Έκτακτη συνεδρίαση για την κτηνοτροφία ζητά ο Βαλσαμίδης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τα «πόθεν έσχες» των δημάρχων της Λέσβου και του Περιφερειάρχη

Τι καταγράφεται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των τριών αυτοδιοικητικών
Τα «πόθεν έσχες» των δημάρχων της Λέσβου και του Περιφερειάρχη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο φως τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών της Λέσβου

Η εικόνα των περιουσιακών στοιχείων των τριών βουλευτών του νομού για το 2024
Στο φως τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών της Λέσβου