× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αλμυρές… οι συνδέσεις με Θεσσαλονίκη και Καβάλα

Το Blue Star Myconos αναλαμβάνει να εξυπηρετεί τις δύο άγονες γραμμές καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ θα μπουν στα ταμεία της Hellenic Seaways αν εκτελέσει και τα 52 επιδοτούμενα δρομολόγια σε κάθε γραμμή το πλοίο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 24/2/2023

Αλμυρές… οι συνδέσεις με Θεσσαλονίκη και Καβάλα
' χρόνος ανάγνωσης

Το ποσό των 107.463,45 ευρώ θα στοιχίσει στους Έλληνες φορολογούμενους η ακτοπλοϊκή σύνδεση της  Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Λήμνου με την Θεσσαλονίκη μια φορά την εβδομάδα. Το πλοίο που αναλαμβάνει την εκτέλεση των δρομολογίων είναι το Blue Star Myconos. Αν το πλοίο εκτελέσει και τα 52 δρομολόγια στο ταμείο της Hellenic Seaways  θα μπουν συνολικά 5,59 εκατομμύρια ευρώ.

Η υλοποίηση των δρομολογίων ξεκινάει από 1 Μαρτίου του 2023, σύμφωνα με την σύμβαση που υπέγραψαν ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και οι Διονύσης Θεοδωράτος και Γιώργος Αναγνώστου που εκπροσωπούν την εταιρεία.

 Με την σύμβαση αυτή ανατρέπεται πλήρως η απόφαση που είχε ληφθεί πριν από 10 και πλέον χρόνια και είχε καταργήσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του βορείου Αιγαίου με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τότε είχε επιλεγεί η σύνδεση των νησιών μόνο με το λιμάνι της Καβάλας. Ήταν μια καταστροφική επιλογή καθώς οδήγησε σε κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης από την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας προς τα νησιά. Επίσης ανέβασε το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων κατακόρυφα.


Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου, της Χίου και της Λήμνου με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είχε καθιερωθεί από την ΝΕΛ (Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου), στα μέσα της δεκαετία του 1970. Η γραμμή εξυπηρετούνταν χωρίς επιδότηση τα πλοία της ΝΕΛ για παρά πολλά χρόνια.


Η σύνδεση με Καβάλα

 

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του βορείου Αιγαίου με το λιμάνι της Καβάλας θα κοστίσει 90.082,09 ευρώ ανά δρομολόγιο ή 4,68 εκατ. ευρώ για 52 δρομολόγια. H σχετική σύμβαση προβλέπει ένα δρομολόγιο την εβδομάδα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.


Το δρομολόγιο από Καβάλα περνά από τα λιμάνια της Μύρινας, της Μυτιλήνης, της Χίου, του Βαθύ της Σάμου και του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας. Εκτός δρομολογίου έχει μείνει η προσέγγιση στο λιμάνι του Καρλοβάσου στην Σάμο. Επίσης το δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη περνά από τα λιμάνια της Μύρινας, της Μυτιλήνης, της Χίου και ολοκληρώνεται στο Βαθύ της Σάμου.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην Ισπανία διεκδικούν την προστασία των παραδοσιακών ελαιώνων

Η δημιουργία της «Ένωσης του παραδοσιακού ελαιώνα» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς αφού η πλειοψηφία των Ελληνικών ελαιώνων βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έρχεται η μεταφορά των ημιτελών σχεδίων βελτίωσης

Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους δικαιούχους αγρότες που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους
ΕΛΛΑΔΑ

Το 40% των φορολογικών εσόδων έδωσε ο ΦΠΑ

Ανοδικά κινήθηκαν και οι φόροι ακίνητης περιουσίας, φθάνοντας τα 2,227 δισ. ευρώ και υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 10 εκατ. ευρώ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νόστιμο μάθημα στο δημοτικό σχολείο Κάτω Τρίτους

Φρέσκο σπανάκι από τον σχολικό κήπο έγινε σπανακόπιτα για όλα τα παιδιά
ΕΛΛΑΔΑ

Τεχνική λύση ξανά στις αγροτικές επιδοτήσεις με τον κίνδυνο νέων στρεβλώσεων

Η κυβέρνηση εφαρμόζει μεταβατικό σύστημα για το 2025 υποστηρίζοντας ότι βάζει τέλος στα πανωγραψίματα ενώ οι αγρότες φοβούνται επανάληψη παλιών πρακτικών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

Η δυναμική συμμετοχή του Βορείου Αιγαίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται υπάλληλος για την υποστήριξη γραφείου

Από την Εταιρεία Γαλακτοκομική Λέσβου ΑΒΕΕ με έδρα τα Χύδηρα
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ραγδαία αύξηση των πλειστηριασμών στο Βόρειο Αιγαίο

Το «Ν» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα μια εικόνα που επιμελώς αποκρύπτεται. Δεκάδες οικογένειες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν χάσει σπίτια και άλλα ακίνητα από πλειστηριασμούς.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται αξιοποίηση για το Κληροδότημα Σημαντήρη από Κούσκο

Το σχέδιο αξιοποίησης του κληροδοτήματος από την Optimum Target, οι τεράστιες δυνατότητες της έκτασης και το καμπανάκι για τον κίνδυνο απώλειάς του αν παραμείνει ανενεργό
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κλέψε... την επιδότηση του παππού και μίλα για εξυγίανση

Νέα τακτική εγκαινιάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας. Έρχεται μεγάλη ανατροπή στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Επενδύσεις ύψους 3 δις απαιτούνται για την ακτοπλοΐα

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Διονύσης Θεοδωράτος, στην ομιλία του στο 3ο συνέδριο Reimagine Tourism υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική ακτοπλοΐα λειτουργεί υπό το υψηλότερο επίπεδο ΦΠΑ στην Ευρώπη
ΕΛΛΑΔΑ

Δυσαρέσκεια Τσιάρα για Χατζηδάκη

Ενδοκυβερνητικές κόντρες με φόντο τα σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αγροτικές κινητοποιήσεις