× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, δεν λειτούργησε πελατειακά στον αγροτικό τομέα»

Ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Στρατής Νικολάου αναφέρθηκε στις ενισχύσεις deminimis που δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί καθώς και στις διαφορές πολιτικής παρούσας και προηγούμενης κυβέρνησης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 23/2/2023

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, δεν λειτούργησε πελατειακά στον αγροτικό τομέα»
' χρόνος ανάγνωσης

Τι  είναι η  deminimis ενίσχυση που περιμένουν να πάρουν δυο χρόνια τώρα οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου καθώς και τις διαφορές της στρατηγικής  του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στον αγροτικό τομέα στη Λέσβο,  εξήγησε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο υπεύθυνος της Θεματικής Αγροτικού της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ –  ΠΣ Λέσβου, Στρατής Νικολάου.

Όπως  ανέφερε ο κ. Νικολάου  τα deminimis είναι έκτακτες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας δηλαδή ενισχύσεις που δίνονται στους αγρότες αιτιολογημένα σε έκτακτες περιπτώσεις, πέραν των άλλων ενισχύσεων της ΚΑΠ, χωρίς να νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Το ύψος των ενισχύσεων αυτών προβλέπεται για κάθε χώρα και για κάθε φυσικό πρόσωπο από σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ύψος του προϋπολογισμού κάθε χώρας μέλους της ΕΕ προβλέπεται σωρευτικά για κάθε τριετία τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εκμετάλλευσης ή φυσικού προσώπου. Ο συνολικός σωρευτικός προϋπολογισμός  της τριετίας μας για την χώρα μας είναι 134.272.000 ευρώ ενώ  για κάθε φυσικό πρόσωπο ή αγροτική εταιρεία είναι 20.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι ενισχύσεις που θα δοθούν φέτος σε εθνικό επίπεδο αθροιζόμενες με τα δύο προηγούμενα έτη δεν πρέπει να ξεπεράσουν αθροιστικά τα 134.272.000 ευρώ ενώ οι ενισχύσεις που θα δοθούν στα φυσικά πρόσωπα δεν πρέπει να ξεπερνάνε,πάλι αθροιστικά,τα 20.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άμεσες ή οι έμμεσες ενισχύσεις  της ΚΑΠ,  των κοροενισχύσεων, των ενισχύσεων λόγω του πολέμου, που δόθηκαν την προηγούμενη τριετία δεν συμπεριλαμβάνονται στα αθροιζόμενα ποσά κι έτσι, όπως είπε ο κ. Νικολάου δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο στην λήψη  της ενίσχυσης από κανένα ελαιοπαραγωγό επειδή κανείς δεν πρόκειται να υπερβεί στην deminimis ενίσχυση το ποσό των 20.000 ευρώ.

Επισήμανε, ακόμη  το γεγονός ότι οι ενισχύσεις  αυτές βενώ είχαν καθιερωθεί από το 1992 για πρώτη φορά δόθηκαν στη Λέσβου από την κυβέρνηση του Σύριζα στους κτηνοτρόφους μια φορά για τις χαμηλές τιμές του γάλακτος και μια άλλη φορά για την επιζωοτία της ευλογιάς.

Ο υπεύθυνος αγροτικού του  ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου άσκησε κριτική στην πολιτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία αναφέροντας ότι το Υπουργείο εδώ και αρκετό καιρό μοιράζει σε όλους τους αγρότες Deminimis και υπάρχει κίνδυνος να μην φτάσει για όλους ο προϋπολογισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε αυτή την περίπτωση όμως, εξήγησε,  δεν πρέπει να μείνουν εκτός ενίσχυσης οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου επειδή θεσμικά δικαιούνται  την ενίσχυση τόσο από τον Κανονισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) για την περίοδο 2020 – 2021 αλλά και για την ακαρπία της περιόδου 2021 -2022 σύμφωνα με την εκτίμηση του ΕΛΓΑ και την υπόσχεση του Προέδρου του Οργανισμού κ. Λυκουρέντζου κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη τον Ιούλιο του 2021. Για το λόγο αυτό ο Σύριζα επίμονα ζητά τώρα την πληρωμή της  πληρωμή της ενίσχυσης».

Όσον αφορά τις διαφορές ανάμεσα στην στρατηγική που ακολούθησε ο Σύριζα την περίοδο 2015 -2019 και την σημερινή περίοδο ανέφερε ότι οι δύο περίοδοι δεν μπορούν να συγκριθούν γιατί  τα επίδικα της κάθε περιόδου είναι διαφορετικά.

«Ωστόσο, είπε,  ο Σύριζα πριν ακόμα γίνει κυβέρνηση, από το 2012,  είχε χαράξει στρατηγική και σχέδιο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα εφαρμόζοντας θεσμικές και διαχρονικές λύσεις και όχι ευκαιριακές και πελατειακές όπως κάνει σήμερα η ΝΔ και ο κ. Αθανασίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το λόγο αυτό άμεσα ο Σύριζα μόλις έγινε κυβέρνηση θεσμικά και με νόμους -ασχολήθηκε με το θέμα της μη επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων (τεχνική λύση) για να μην χάνουν οι κτηνοτρόφοι τις ενισχύσεις τους,

-έφτιαξε νόμο για την διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, προχώρησε στην σύνδεση της ΚΑΠ με τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες,

-τροποποίησε τον Κανονισμό των Ενισχύσεων Μικρών Νησιών Αιγαίου και αύξησε τις επιδοτούμενες ζωοτροφές,

-ενθάρρυνε την ίδρυση συνεταιριστικού τυροκομείου στο νησί (Πέτρα) ώστε το γάλα και η υπεραξία που παράγουν τα προϊόντα του να μένει στο νησί,

-ενώ τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους δεν τους αντιμετώπισε με πελατειακό τρόπο αλλά τους έφτιαξε σύλλογο ώστε όλοι μαζί αλληλέγγυα και με θεσμικό τρόπο να πάρουν τόσο τις ενισχύσεις που δικαιούνταν αλλά να διεκδικήσουν για δυο χρόνια όλες τις άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις για λόγους ανωτέρας βίας,  απλώνοντας έτσι πάνω από όλο τον κτηνοτροφικό τομέα ένα δίχτυ ασφάλειας, που όμως δεν πρόλαβε να γίνει πράξη γιατί μεσολάβησαν οι εκλογές του 2019».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης