× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκλογές στις 18 Ιουνίου προσανατολίζεται να ανακοινώσει ο Ερντογάν

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσανατολίζεται σε διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών τον Ιούνιο, όπως ήταν προγραμματισμένο, καθώς οι σκέψεις περί αναβολής τους λόγω του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου αρχίζουν να απομακρύνονται

Δημοσίευση 22/2/2023

Εκλογές στις 18 Ιουνίου προσανατολίζεται να ανακοινώσει ο Ερντογάν

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει να επεκτείνει τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία, είχε αναγγείλει την πρόωρη διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών τον Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές αυτές θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν για να παραμείνει στην εξουσία, μετά από δύο δεκαετίες στην ηγεσία της χώρας.

Μέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που σκότωσε περισσότερους από 42.000 ανθρώπους στην Τουρκία, ένας αξιωματούχος τόνισε ότι η καταστροφή αυτή έθετε «σοβαρές δυσκολίες» για την έγκαιρη διεξαγωγή των εκλογών. Τώρα, όσοι βρίσκονται κοντά στον Τούρκο πρόεδρο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση στρέφεται κατά της ιδέας αναβολής.

Οριστική απόφαση μετά τη συνάντηση με Μπαχτσελί

«Είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Ιουνίου», σημείωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν και ο εθνικιστής σύμμαχός του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα συναντηθούν για να καταλήξουν σε μια τελική απόφαση.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι χάνει έδαφος η ιδέα αναβολής των εκλογών, λόγω της εικόνας που θα δινόταν ότι η κυβέρνηση αποφεύγει τις εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική απάντηση της αντιπολίτευσης σε μια πρόταση για αναβολή και σε νομικά ζητήματα που σχετίζονται με το Σύνταγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος και οι άλλοι αξιωματούχοι μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, καθώς δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια για το θέμα. Η τουρκική προεδρία και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του Ερντογάν δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών.

Πριν από την καταστροφή του σεισμού, η δημοτικότητα του Ερντογάν είχε διαβρωθεί από το αυξανόμενο κόστος ζωής και την πτώση της λίρας. Έκτοτε έχει αντιμετωπίσει ένα κύμα κριτικής για την ανταπόκριση της κυβέρνησής του στον πιο φονικό σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τουρκία ξεκίνησε σήμερα ένα προσωρινό πρόγραμμα στήριξης μισθών και απαγόρευσε τις απολύσεις σε 10 πόλεις για να προστατεύσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις από τις οικονομικές επιπτώσεις του σεισμού.

Η 18η Ιουνίου είναι το πιθανότερο σενάριο

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η επιλογή για εκλογές τον Μάιο, όπως είχε σχεδιάσει προηγουμένως ο Ερντογάν, θα δώσει λίγο χρόνο στις εκλογικές αρχές να προετοιμαστούν και να κάνουν υλικοτεχνικές ρυθμίσεις ώστε να ψηφίσουν πολίτες στις πληγείσες επαρχίες του σεισμού, όπου ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του AKP τόνισε επίσης ότι το σενάριο που επικρατεί είναι οι εκλογές να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί θα συζητήσουν το θέμα και θα πάρουν μια τελική απόφαση, αλλά αυτή τη στιγμή η 14η Μαΐου φαντάζει μια ημερομηνία πολύ νωρίς και και οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν για τις 18 Ιουνίου», είπε.

Ένας άλλος ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η ιδέα της αναβολής των εκλογών έχει εγκαταλειφθεί.

«Αν επρόκειτο να υπάρξει μια καθυστέρηση, θα χρειαζόταν μια καθυστέρηση ενός έτους για να έχει νόημα. Αυτό δεν αρέσει καθόλου στο κοινό. Εν μέρει για αυτόν τον λόγο, η 18η Ιουνίου θεωρείται ως η επικρατέστερη ημερομηνία αυτή τη στιγμή».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση για το παστούρωμα των ζώων

Κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με πρωτοβουλία της βουλευτή του κόμματος Έλενας Ακρίτα
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Προβληματική η υγειονομική κάλυψη των νησιών

Πολύ μεγάλη η λίστα με τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση για το μέλλον της δημοσιογραφίας

Διοργανώθηκε από την ΕΣΗΕΠΗΝ, το Μουσείο Τύπου της Ένωσης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης «επιστρατεύει» τους υπουργούς για τις Ευρωεκλογές

Δείτε ποιος υπουργός «χρεώθηκε» την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 11:00 το βράδυ θα αναχωρήσει το «Νήσος Σάμος»

Η βλάβη στη μηχανή το βράδυ του Σαββάτου αναστάτωσε τα δρομολόγια του πλοίου
ΕΛΛΑΔΑ

Μέλος της Νίκης χαστούκισε τη βουλευτή της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη

Με ανακοινώσεις τους τα κόμματα καταδίκασαν τη χειροδικία σε βάρος της βουλευτού, από μέλος της Νίκης
ΕΛΛΑΔΑ

Ποιες πληρωμές θα γίνουν την εβδομάδα πριν το Πάσχα

Κατά την περίοδο 22 έως 26 Απριλίου, θα καταβληθούν 1.254.432.604 ευρώ σε 2.805.659 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόληση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βλάβη στο πλοίο «Νήσος Σάμος»

Σημειώθηκε το Σάββατο το βράδυ στην αριστερή μηχανή του πλοίου
ΕΛΛΑΔΑ

Η ΝΔ ζητά τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές

Κατέθεσε υπόμνημά στον Άρειο Πάγο και ζητά την ενεργοποίηση του νόμου για την «πραγματική ηγεσία» των κομμάτων
LIVE ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Παρακολουθήστε διαδικτυακά την ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποκρυπτογραφήσαμε τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε εδώ πως θα χρηματοδοτηθούν η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και άλλες δράσεις -Συνέντευξη του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργου Πλακωτάρη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ