× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σαν απόκληρος χωρίς πατρίδα: «Η μετέωρη επιστροφή των Ελλήνων Εβραίων» της Θεσσαλονίκης

Γράφει η Ξένια Γερμενή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/2/2019

Σαν απόκληρος χωρίς πατρίδα: «Η μετέωρη επιστροφή των Ελλήνων Εβραίων» της Θεσσαλονίκης
' χρόνος ανάγνωσης
Ιστορική Έρευνα/ Δοκίμιο
Λέων Α. Ναρ
“Ξανά στη Σαλονίκη”
Η μετέωρη επιστροφή των Ελλήνων Εβραίων
Στον γενέθλιο τόπο (1945-1946)
Προλεγόμενα: Στράτος Ν. Δορδανάς
Εκδόσεις: ΠΟΛΙΣ (2018)
Τιμή: 14,00 €
“Ξανά στη Σαλονίκη"! Ο τίτλος εστιάζει στη λαχτάρα των Ελληνών Εβραίων της Θεσσαλονίκης και στο εσωτερικό τους πρόσταγμα "Ξανά στη Ζωή". Ωστόσο, για ποια ζωή και επιστροφή του πληθυσμού της Εβραικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης δικαιούμαστε να μιλάμε, ύστερα από τόσα χρόνια ;

Με συστηματική ανάλυση του αρχειακού υλικού τόσο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (Ι.Κ.Θ.) όσο και της εφημερίδας Ισραηλιτικόν Βήμα από το 1945 έως 1947, η μεταδιδακτορική διατριβη του Λέοντα Ναρ έρχεται να ρίξει φως στους σκοτεινούς προβληματισμούς της Μεταπολεμικής περιόδου που αφορούν την πολισμική και πολειακή ταυτότητα και υπόσταση των Ελλήνων Εβραίων:

1) Στην ρητορική της αντιπαράθεσης της μεταπολεμικης Ι.Κ.Θ. με το κράτος (1945-47) σχετικά με τις προσπάθειες επανάκτησης των λεηλατημένων και κατασχεμένων περιουσιών (κινητών και ακίνητων) των μελών της Κοινότητας.

2) Στις αγωνιώδεις προσπάθειες της ίδιας της Κοινότητας σχετικά με την εφαρμογή και λήξη νομοθετικών πράξεων που αφορούσαν την ταυτότητα, την περιουσία και την κοινωνική δομή των μελών της (Ν.205/1945 και μεταφορά της περιουσίας σε 'μεσεγγυούχους' Ελληνες πολιτες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3) Σην ένταση των σχέσων μεταξύ Ι.Κ.Θ. και της “σκιώδους” Υπηρεσίας Διαχείρισης Ισραηλιτικών Περιουσιών (Υ.Δ.Ι.Π.) και μετέπειτα Κεντρικής Υπηρεσίας Εκκαθαρίσεως και Αποδόσεως Ισραηλιτικών Περιουσιών (Κ.Υ.Δ.Ι.Π.), της αμερικάνικης Joint και UNRA.

4) Tην προσπάθεια επανάκτησης της χαμένης τιμής, αξιοπρέπειας και προσωπικότητας των Εβραίων της Σαλονίκης, που καταπατήθηκαν τόσο από τις Κατοχικές Δυνάμεις, όσο και από τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, τους δοσιλογους και προδότες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5) Την ρητορική της “εκδίκησης” και της απονομης δικαιοσύνης.

6) Την προσπάθεια αποκατάστασης του Εβραϊκού νεκροταφείου και των αρχείων ενος κόσμου, που αφανίστηκε και βρέθηκε σε "ομηρία".

7) Την πρώτη προσπάθεια κοινοτικών μεταπολεμικων εκλογών, που έδωσαν την δυνατότητα να ακουστουν οι αναγκες και η “φωνή” των μελών της εναπομεινουσας Εβραϊκής Κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

8) Ο ρόλος και η συμβολή της εφημερίδας Ισραηλιτικόν Βήμα στην ανάδειξη των ανωτέρω προβληματισμών και προσπαθειών.

Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το παρόν δεν αποτελεί απλώς άλλη μια βιβλιογραφική μελετη της ιστορίας και γενοκτονίας των Ελληνων Εβραίων, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανάγκης να μη ξεχαστεί και να μη σβηστεί τίποτα από την μνήμη μας. Αντίθετα, μας βοηθά να αγκαλιάσουμε με στοργή, κατανόηση και σεβασμό τα ίδια τα θυματα, τους ομήρους, τους επιζήσαντες και να ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη τους.

Εδώ κλείνω με ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Ρίκα Μπενβενίστε, “Λούνα” (Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ: 2017) : "Χωρίς την ψευδαίσθηση της 'γνώσης', μακριά από τον πειρασμό της εξημέρωσης, όπως όταν νομίζουμε ότι κατανοούμε τα βάσανα των άλλων, επιδίωξα την απλή-εκ των υστέρων, πάντα- διάσωση από την αφάνεια. Όταν δεν προϋποθέτει μια δήθεν γνωστή ιστορία, η ιστορική αφήγηση μπορεί αν μη τι άλλο, να έχει μια στοχαστική λειτουργία. Αλλά, ακόμη κι αν αυτό δεν συμβεί, τότε-έτσι κι αλλιώς-ας είναι ένα kaddish για τη Λούνα". Ενα kaddish για την μετέωρη επιστροφή και τη μετέωρη μνήμη ενός Ολοκαυτώματος στη Σαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λέων Α. Ναρ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο ΑΠΘ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Νεοελληνικής Φιλολογίας, Βιβλιολογίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο (2000) και το 2007 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας. Τον Δεκέμβριο του 2017 ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Το 2007 εξέδωσε (σε συνεργασία με τον Γιώργο Αναστασιάδη και τον Χρήστο Ράπτη) το βιβλίο Εγώ, ο εγγονός ενός Έλληνα, η Θεσσαλονίκη του Νικολά Σαρκοζί, (Καστανιώτης), το οποίο μεταφράστηκε και στα γαλλικά. Το 2009 εκδόθηκε το δίτομο έργο του με τίτλο Γιωσέφ Ελιγιά, Άπαντα (Γαβριηλίδης), ενώ το 2011 κυκλοφόρησε το δίγλωσσο (σε ελληνική και αγγλική γλώσσα) βιβλίο του με τίτλο Το μέλλον του παρελθόντος, Θεσσαλονίκη 1912-2012 (Καπόν, με φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου), και η μελέτη Ισραηλίτες Βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που επιμελήθηκε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο Το παιχνίδι της εξέδρας, σχολιασμένα συνθήματα από τα ελληνικά γήπεδα (Μεταίχμιο). Τέλος, το 2017 κυκλοφόρησε (Ευρασία) το θεατρικό έργο του Δεν σε ξέχασα ποτέ (μαζί με cd των σεφαραδίτικων τραγουδιών της ομώνυμης παράστασης), που ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 2017.

Κείμενά του για θέματα φιλολογίας, ιστορίας και λογοτεχνίας, καθώς και βιβλιοκρισίες του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά (έντυπα και ηλεκτρονικά), ενώ έχει επιμεληθεί 6 βιβλία (ιστορικού περιεχομένου και παιδικής λογοτεχνίας). Είχε μόνιμη στήλη στις εφημερίδες Έθνος (2017-2018) και Μακεδονία της Κυριακής (2006-2008). Γράφει στο Parallaximag.gr και στο περιοδικό Θεσσαλονικέων Πόλις. Εργάζεται ως φιλόλογος στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Lost Bodies έρχονται στη Μυτιλήνη

Δωρεάν συναυλία το Σάββατο 30 Μαΐου στο θεατράκι του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Οι Lost Bodies έρχονται στη Μυτιλήνη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Γιάννης Πλούταρχος live στη Μυτιλήνη για μια νύχτα γεμάτη επιτυχίες και συναίσθημα

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης ανεβαίνει στη σκηνή του Κτήματος Οινοφόρος μαζί με την Κατερίνα και full band σε ένα πρόγραμμα που αναμένεται να ξεσηκώσει το κοινό
Ο Γιάννης Πλούταρχος live στη Μυτιλήνη για μια νύχτα γεμάτη επιτυχίες και συναίσθημα
ΒΙΒΛΙΟ

Νέο παιδικό παραμύθι από τη Λέσβια συγγραφέα Στέλλα Πετρίδου

«Ο Ωρίωνας, ο Μάξιμος και οι φανταστικοί τους φίλοι» μεταφέρει μικρούς και μεγάλους σε μια τρυφερή ιστορία για τη φιλία, τη συγχώρεση και τη δύναμη της αποδοχής
Νέο παιδικό παραμύθι από τη Λέσβια συγγραφέα Στέλλα Πετρίδου
ΘΕΑΤΡΟ

Οι φοιτητές της «Αυλαίας» ανεβάζουν τον δικό τους Προμηθέα στη Μυτιλήνη

Με αφετηρία τον αρχαίο μύθο και φόντο τη σημερινή κοινωνία, η νέα παράσταση «Νεύρα Πολέμου Πυρά» επιχειρεί να μιλήσει για έναν κόσμο που πιστεύει πως του ανήκουν τα πάντα
Οι φοιτητές της «Αυλαίας» ανεβάζουν τον δικό τους Προμηθέα στη Μυτιλήνη
ΒΙΒΛΙΟ

Η Μυτιλήνη του 1960 ζωντανεύει μέσα από σπάνιες φωτογραφίες

Η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών παρουσιάζει έγχρωμες διαφάνειες από τον φακό του Γιάννη Αναγνώστου
Η Μυτιλήνη του 1960 ζωντανεύει μέσα από σπάνιες φωτογραφίες
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μουσικές γέφυρες από την Αγιάσο στη διεθνή κοινότητα

Το Αναγνωστήριο συμμετείχε στο Καρδιολογικό Συνέδριο και στις Πολιτιστικές Διαδρομές
Μουσικές γέφυρες από την Αγιάσο στη διεθνή κοινότητα
ΘΕΑΤΡΟ

Η νεανική ψυχή, γέμισε το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Η Μίρνα Φαφουτέλλη, γράφει για τις παραστάσεις της θεατρικής φοιτητικής ομάδας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Η νεανική ψυχή, γέμισε το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια σκηνή γεμάτη Αιγαίο ετοιμάζουν οι Χοροδοιπόροι στη Μυτιλήνη

Περισσότεροι από 150 χορευτές και μουσικοί σε μια παράσταση αφιερωμένη στη θάλασσα και την παράδοση
Μια σκηνή γεμάτη Αιγαίο ετοιμάζουν οι Χοροδοιπόροι στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Νησί των Σκλάβων» ρίχνει αυλαία στη Μυτιλήνη

Τελευταία παράσταση στις 25 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και ανοιχτή συζήτηση για το θέατρο, την εξουσία και την κοινωνική δικαιοσύνη με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αναστασία Ζήση
«Το Νησί των Σκλάβων» ρίχνει αυλαία στη Μυτιλήνη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Βοήθεια» από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης

Μια παράσταση για την τεχνητή νοημοσύνη, τη μοναξιά και τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας στο θεατράκι της Χρυσομαλλούσας
«Βοήθεια» από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

49 χρόνια ΦΟΜ, πέντε χρόνια Πολιτιστική Ανοιξη

Ο Αντρέας Σεφτελής μιλά για την εξέλιξη ενός θεσμού που αγκάλιασε το κοινό της Λέσβου
49 χρόνια ΦΟΜ, πέντε χρόνια Πολιτιστική Ανοιξη