× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προγραμματικές συμβάσεις πάνε κι έρχονται… για χάρη του Μιχαλέλειου

Δεν καταθέτει τελικά ο Δήμος Μυτιλήνης προσφυγή στο άρθρο 152, αλλά συντάσσει νέα προγραμματική σύμβαση και παρακαλεί την ΑΔΑ να την δει «με άλλο μάτι». Αγώνας δρόμου από το νέο ΔΣ για την αδειοδότηση

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 14/2/2023

Προγραμματικές συμβάσεις πάνε κι έρχονται… για χάρη του Μιχαλέλειου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Συνεχίζεται η προσπάθεια για τη διάσωση του Μιχαλέλειου γηροκομείου Πλωμαρίου με το Δήμο Μυτιλήνης να τρέχει πέρα δώθε με τις προγραμματικές συμβάσεις στο χέρι προκειμένου να καταφέρει έστω και τώρα να πάρει το πράσινο φως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Θυμίζουμε ότι η αρχική προγραμματική σύμβαση που είχε εγκρίνει ομόφωνα του Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης για την χρηματοδότηση του Ιδρύματος με 60.000 ευρώ περίπου σε διάστημα ενός έτους απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, διότι όπως είχε αναφερθεί στην απόφαση η προγραμματική αυτή σύμβαση δεν είχε αναπτυξιακό χαρακτήρα και παράλληλα υπέκρυπτε απευθείας επιχορήγηση σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ αρχικά ο Δήμος Μυτιλήνης είχε κινηθεί προς την κατεύθυνση της προσφυγής κατά της απόφασης της ΑΔΑ στην Επιτροπή του άρθρου 152, στη συνέχεια αποφασίστηκε να μην γίνει η προσφυγή αλλά να τροποποιηθεί η Προγραμματική Σύμβαση και να προσαρμοσθεί όσο γίνεται στις οριοθετήσεις της Αποκεντρωμένης με βάση και τη συζήτηση που είχε γίνει με την Ειδική Γραμματέα Μαριάννα Νικολαΐδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο της Προγραμματικής έχει ήδη αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για μια πρώτη γνωμοδότηση για το αν μπορεί να περάσει τον έλεγχο, ωστόσο ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση στο Δήμο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα στο Πλωμάρι η Διοίκηση του γηροκομείου και ο πρόεδρος του Γιάννης Ξανθούλης κάνουν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό για τις εργασίες πυροπροστασίας του κτιρίου προκειμένου να καταφέρει να πάρει τη σχετική αδειοδότηση και νόμιμα πλέον να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο.

Όπως αναφέρει ο κ. Ξανθούλης μιλώντας στο «Ν» έχει ήδη συγκεντρωθεί ένα ποσό τις τάξης των 11.000 ευρώ ενώ είναι σε εξέλιξη και η λαχειοφόρος αγορά με το ασημένιο σκεύος ιστορικής αξίας της οικογένειας του κ. Γαβριήλ Χαλδέζου.

«Πιστεύουμε ότι θα συγκεντρωθούν κάποια χρήματα κοντά στις 15.000 ευρώ από τις προσφορές των συμπολιτών μας και τη λαχειοφόρο αγορά του κ. Γαβριήλ προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Αυτό που μένει τώρα είναι να έρθει ο συμπολίτης μας και μηχανικός της Περιφέρειας Δημήτρης Μαλλιαρός που συντάσσει τις μελέτη για την πυρασφάλεια προκειμένου να οριστικοποιήσουμε τις εργασίες που πρέπει να γίνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το Διοικητικό μας Συμβούλιο η αδειοδότηση του ιδρύματος είναι ένα ζήτημα πρώτης προτεραιότητας το οποίο επιθυμούμε να τακτοποιηθεί το συντομότερο δυνατό».

Από εκεί και πέρα ο κ. Ξανθούλης υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα του ιδρύματος κρέμεται από μία κλωστή σημειώνοντας ότι μίλησε με το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου και ζήτησε την παρέμβασή του για το ζήτημα της προγραμματικής σύμβασης.

«Αν πάρουμε τις 20.000 ευρώ από την ιδιωτική  εταιρεία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε κάποια από τα χρέη μας το μήνα Μάρτιο. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση παραμένει οριακή όμως διατηρούμε την αισιοδοξία μας ότι θα έχουμε καλές ειδήσεις από όλα τα μέτωπα τις επόμενες ημέρες».

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανοιξε ξανά τις πόρτες του το Παλαιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Εγκαινιάστηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης και η Αίθουσα Εκθέσεων στην Πλατεία Σαπφούς. Η πρώτη έκθεση είναι αφιερωμένη στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
Ανοιξε ξανά τις πόρτες του το Παλαιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σφοδρή κριτική Κουφέλου σε Χριστόφα

Η παράταξη Νέα δράση νέος Δήμος καταλογίζει στην Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης πως καλεί πολίτες να πληρώσουν κλήσεις και απλήρωτα τέλη που χρονολογούνται πριν από 15 χρόνια
Σφοδρή κριτική Κουφέλου σε Χριστόφα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λέσβος και Χίος συστήνονται στη νορβηγική ταξιδιωτική αγορά

Ταξίδι εξοικείωσης της δημοσιογράφου Yelena Eriksen διοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Σκανδιναβίας
Λέσβος και Χίος συστήνονται στη νορβηγική ταξιδιωτική αγορά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δριμεία επίθεση Δουδωνή σε Σχοινά για αφθώδη

«Υπουργέ δεν έχετε πατήσει το πόδι σας στη Λέσβο! Πού αλλού στον κόσμο γίνονται σφαγές και δεν έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση 6μιση μήνες μετά;»
Δριμεία επίθεση Δουδωνή σε Σχοινά για αφθώδη
ΧΩΡΙΑ

Νέα γεώτρηση ενισχύει την υδροδότηση του Πλωμαρίου

Σε λειτουργία η γεώτρηση στο Κάτω Χωριό που παρέμενε ανενεργή τα τελευταία χρόνια - Στόχος η ενίσχυση της επάρκειας νερού σε περιοχή που συχνά εξυπηρετούνταν με υδροφόρες
Νέα γεώτρηση ενισχύει την υδροδότηση του Πλωμαρίου
ΧΩΡΙΑ

Τα Μυστεγνά τίμησαν την Παναγία Μυρτιδιώτισσα

Η θρησκευτική γιορτή στο Χωράφι Μυρσίνη συνδυάστηκε με τα έθιμα φιλοξενίας που διατηρεί η τοπική κοινωνία
Τα Μυστεγνά τίμησαν την Παναγία Μυρτιδιώτισσα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Οκτώ αγελάδες έφεραν σύλληψη στον Μανταμάδο

Ο κτηνοτρόφος φέρεται να είχε αφήσει ανεπιτήρητα οκτώ βοοειδή σε αγροτική περιοχή, κατά παράβαση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ
Οκτώ αγελάδες έφεραν σύλληψη στον Μανταμάδο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σταμάτησε τη μηχανική σκούπα για να του χαρίσει ένα τριαντάφυλλο

Η απρόσμενη συνάντηση του Αντιδημάρχου Καθημερινότητας Γιώργου Κατζανού με μια οδηγό στο λιμάνι της Μυτιλήνης και το ευχαριστώ στους ανθρώπους της καθαριότητας
Σταμάτησε τη μηχανική σκούπα για να του χαρίσει ένα τριαντάφυλλο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σχολικά γεύματα στα χαρτιά και τα παιδιά στην αναμονή

Μόλις 26 σχολεία της Λέσβου στο πρόγραμμα, ανάμεσά τους και το κλειστό Δημοτικό Συκαμνιάς – 11 ημέρες μετά το πρώτο κουδούνι δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ
Σχολικά γεύματα στα χαρτιά και τα παιδιά στην αναμονή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «Ηθική» μπαίνει στα σχολεία αλλά ακόμη όχι στη Λέσβο

Το νέο μάθημα απευθύνεται στους μαθητές που απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά και διδάσκεται την ίδια ώρα, ωστόσο στη Λέσβο προς το παρόν δεν σχηματίζεται τμήμα «Ηθικής»
Η «Ηθική» μπαίνει στα σχολεία αλλά ακόμη όχι στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τρεις παρεμβάσεις μέσω LEADER διεκδικεί ο Δήμος Μυτιλήνης

Αναβάθμιση του Πολύκεντρου Σκοπέλου, ανάπλαση στο Αμμουδέλι Πλωμαρίου και δύο γερανοφόρα φορτηγά για την Πολιτική Προστασία στις προτάσεις χρηματοδότησης
Τρεις παρεμβάσεις μέσω LEADER διεκδικεί ο Δήμος Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Παρέμβαση των συνταξιουχικών οργανώσεων για την αστική συγκοινωνία της Μυτιλήνης

Ζητούν δρομολόγια σε τέσσερις περιοχές και βελτίωση των στάσεων – Συνεχίζεται έως τον Ιανουάριο του 2027 η δωρεάν μετακίνηση με κάρτα
Παρέμβαση των συνταξιουχικών οργανώσεων για την αστική συγκοινωνία της Μυτιλήνης