× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το οβάλ γραφείο ως ανάχωμα στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Δημοσίευση 15/11/2019

Το οβάλ γραφείο ως ανάχωμα στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Μια συνάντηση στο οβάλ γραφείο, μεταξύ του Τραμπ, του Ερντογάν και πέντε Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών στάθηκε αρκετή για να μπλοκάρει το ψήφισμα της αμερικανικής Γερουσίας που θα αναγνώριζε ως γενοκτονία τη σφαγή τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, από το 1915 έως το 1923.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Άγκυρα, εδώ και δεκαετίες, μετέρχεται διαφόρων μεθόδων και απειλών προκειμένου να σταματήσει τέτοια ψηφίσματα σε νομοθετικά σώματα, ανά τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι χιλιάδες Τούρκοι σκοτώθηκαν, επίσης, την ίδια περίοδο και φαίνεται πως πείθει, πολύ πιο εύκολα την Αμερική, σε σχέση με όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων, στις 24 Απριλίου του 2015 ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε «για μία από τις χειρότερες βιαιοπραγίες του 20ου αιώνα», αλλά τη λέξη γενοκτονία δεν την ανέφερε ,ούτε μία φορά.

Ο ίδιος όταν ήταν γερουσιαστής το 2008, ζητούσε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων με αποτέλεσμα η προσεκτική του διατύπωση, πριν από τέσσερα χρόνια, να ξεσηκώσει τη μήνη των Αμερικανών αρμενικής καταγωγής με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας τους να δηλώνει τότε ότι «οι ασκήσεις του προέδρου Ομπάμα στη γλωσσική γυμναστική δεν ταιριάζουν με τις προδιαγραφές που έχει θέσει τόσο ο ίδιος για τον εαυτό του όσο κι με αυτές που απαιτούνται για έναν σύγχρονο παγκόσμιο ηγέτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τραμπ, όμως, κάνει δεν κάνει καμία άσκηση, από νοητική μέχρι φυσική. Λειτουργεί με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον, πρωτίστως, το δικό του. Είναι, εξάλλου, ο πρώτος δισεκατομμυριούχος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Έχει ενδιαφέρον, όμως, να δούμε τις αντιδράσεις των πέντε γερουσιαστών που κάλεσε ο Ντόναλντ στον Λευκό Οίκο για να μιλήσουν με τον Ερντογάν, όπως τις περιγράφει, εμφανώς απηυδισμένος, ο ανταποκριτής Μιχάλης Ιγνατίου.

«Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ αγόρασε …ελπίδες. Ότι, δηλαδή, μετά ίσως από διαπραγματεύσεις να καταλήξουν οι ΗΠΑ σε μία συμφωνία με την Τουρκία. Συνεχίζει να ζει στον φανταστικό του κόσμο. Θα ξυπνήσει και αυτός κάποια στιγμή. Αλλά είναι ανεκδιήγητος διότι -σε αντίθεση με όσα έλεγε πριν λίγες μέρες- τόλμησε να σταματήσει τη ψηφοφορία στη Γερουσία για την Αρμενική Γενοκτονία… Έθεσε εμπόδιο στο αίτημα του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ… Ο κ. Τραμπ δέχθηκε και μία μεγάλη απρέπεια από τον Ερντογάν. Έδωσε την ευκαιρία στον Τούρκο Σουλτάνο να κατηγορήσει την Βουλή των Αντιπροσώπων. Και να πει ότι η Γερουσία θα διορθώσει το …λάθος των βουλευτών, που αναγνώρισαν την Αρμενική Γενοκτονία και του επέβαλαν κυρώσεις. Η νέα μάχη των υποστηρικτών της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα δοθεί στη Γερουσία και είναι πολλοί οι γερουσιαστές, ακόμα και Ρεπουμπλικάνοι, που επιμένουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο που έδειξαν οι βουλευτές. Ήδη άρχισαν οι σχετικές συζητήσεις για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ θα φανεί πόσοι Αμερικανοί νομοθέτες έπεσαν θύματα του εκβιασμού από τον κ. Τραμπ και τον Ερντογάν… Τον ένα ήδη τον γνωρίζουμε. Είναι ο Λίντσεϊ Γκράχαμ…»

Η υιοθέτηση της απόφασης για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων με 405 ψήφους από τις 435 στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στις 30 Οκτωβρίου, είχε προκαλέσει την οργή του Ερντογάν, που την είχε καταγγείλει ως «προσβολή» και ως ένα μέτρο «άνευ ουδεμίας αξίας».

Μετά τη συνάντηση, όμως, στο οβάλ γραφείο, δύο εβδομάδες μετά, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ μπλόκαρε την προσπάθεια να υιοθετηθεί αυτή η απόφαση μέσω ταχείας διαδικασίας στη Γερουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γκράχαμ δήλωσε ότι η αντίρρησή του σε αυτό δεν είχε στόχο να «χρυσώσει την Ιστορία ή να προσπαθήσει να την ξαναγράψει, αλλά να διεκπεραιώσει το παρόν». Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, είχε διαφωνήσει έντονα με την απόφαση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία και είχε πει πολύ σκληρά λόγια για την Τουρκία μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά των Κούρδων στις 9 Οκτωβρίου, έχοντας το πράσινο φως από τον Λευκό Οίκο, τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 6 Οκτωβρίου.

Ο αρχηγός της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ θα μπορεί πάντως μέσω της καθιερωμένης διαδικασίας να θέσει την απόφαση αυτή προς ψήφιση και ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που είχε κινήσει την ταχεία διαδικασία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «αγωνίζεται μέχρι η Γερουσία να αναγνωρίσει επιτέλους αυτό το ιστορικό γεγονός».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος