× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία παραμυθένια και ξεχωριστά!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 28/1/2023

Βιβλία παραμυθένια και ξεχωριστά!

Παραμυθένια Γενέθλια, παραμυθένιο βιβλίο, τρυφερό, πολύ έξυπνα γραμμένο, μας θυμίζει ότι λύσεις υπάρχουν για όλα, ότι η γιαγιά και ο παππούς ξέρουν να δίνουν λύσεις, όπως και η αγάπη! Ότι, η παράδοση και η παραμυθία είναι ζωντανές και θαυματουργές! Στην πραγματικότητα τούτο το βιβλίο είναι σαν αυτό που λέμε δύο σε ένα, αφού πάνω στο κυρίως θέμα του συνδεδεμένο, το βασικό κείμενο ακολουθεί γνωστό παραδοσιακό και αγαπημένο παραμύθι, «Ο Ήλιος και η Σελήνη». Το υπογράφει η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, το έχει εικονογραφήσει η Νίκη Λεωνίδου, είναι από την υπέροχη σειρά Βατόμουρο και τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, για παιδιά 7-8 ετών! Περιγραφή: Ο Μιχάλης καλεί στα γενέθλιά του όλη την τάξη και τα γειτονόπουλά του, μα το σπίτι είναι μικρό, πώς να χωρέσουν; Ο μπαμπάς προτείνει να γίνει το πάρτι στην πλατεία της γειτονιάς. Όλοι συμφωνούν, η βροχή όμως τους χαλάει τα σχέδια… Τώρα; Τη λύση θα τη βρουν ο παππούς και η γιαγιά και τα παιδιά θα μείνουν ενθουσιασμένα!
Μια ευφάνταστη ιστορία για την οικογενειακή ζωή, τις διαγενεακές σχέσεις αλλά και τη διαχρονικότητα της λαϊκής παράδοσης.

Το πάρτι, ένα εξαιρετικό βιβλίο, τρυφερό, μέσα από ένα παιχνίδι αλλιώτικο που είναι ‘’υποχρεωμένα’’ να παίζουν δυο αδέρφια για την προετοιμασία του γενέθλιου πάρτι της μητέρας τους, ανακαλύπτουν πράγματα και θαύματα, κυρίως το θαύμα της αγάπης και της ζωής, μα και των μακρινών ταξιδιών… Των αποχαιρετισμών… Η αγάπη μένει παρούσα! Παρόντα στο συγκινητικό αυτό βιβλίο και άλλα αγαπημένα βιβλία και άλλες ιστορίες, στις οποίες γίνεται αναφορά, όπως αυτή του Μικρού Πρίγκηπα… Το υπογράφει η Μίνα Μουσιώνη, η εικονογράφηση είναι της Σάντρας Ελευθερίου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΑΙΤΕΧΜΙΟ, για παιδιά από 8 ετών. Ωραίοι διάλογοι, ωραίες ισορροπίες, χιούμορ, παρ ότι ψυχανεμιζόμαστε τα δύσκολα… Μαθαίνουν τα παιδιά ήρωες του βιβλίου, μαθαίνουν και τα παιδιά αναγνώστες! Ως και για την διατροφή και την χορτοφαγία! Περιγραφή: Η Αιμιλία και ο Μάνος αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν το πάρτι γενεθλίων της μαμάς τους που λείπει σε έκτακτο μυστηριώδες ταξίδι. Τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά αν όλες οι οδηγίες δε δίνονταν μέσα από παράξενους γρίφους που τα δυο αδέλφια πρέπει να λύσουν για να προχωρήσουν. Πού βρίσκονται τα μπαστούνια με τα χίλια μυστικά και ποια είναι η βασίλισσα που διψά; Τι συμβαίνει με το ξύλο που καίει γλυκά και τι σχέση έχει ο Σαίξπηρ με το πάρτι; Τα δύο αδέλφια θα παίξουν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, θα σκαλίσουν τις αναμνήσεις τους και θα ανακαλύψουν το μεγάλο μυστικό της μαμάς τους. Μαζί θα συνειδητοποιήσουν πόσο συγκλονιστική περιπέτεια είναι η ζωή και πώς μπορείς να τη ζεις πάντα σαν παιχνίδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ότι ονειρευτείς μπορεί να γίνει! Προχώρα μπροστά! Τι ωραία παρότρυνση! Τι ωραίο μήνυμα! Τι ωραίο βιβλίο για μικρά παιδιά! Με τα πάντα καταπιάνεται, όσα μπορεί να ποθήσει να γίνει μεγαλώνοντας ένα παιδί! «Τα πάντα μπορείς να κάνεις, στο νου βαλ’ το καλά». Από τη σειρά Διαβάζουμε αγκαλιά των εκδόσεων susaeta. Συγραφέας: Bodhi Hunter, εικονογράφηση: LouiseEllis, μετάφραση: Εύη Κουδούνα. Περιγραφή: Τι ονειρεύονται τα παιδιά να γίνουν όταν μεγαλώσουν; Δάσκαλοι, επιστήμονες, ηθοποιοί, οδηγοί, αστυνομικοί, μηχανικοί, δικηγόροι, συγγραφείς, εξερευνητές; Τα ζωάκια του βιβλίου κάνουν τα πιο μεγάλα όνειρα και καταφέρνουν να τα πραγματοποιήσουν γιατί πιστεύουν στον εαυτό τους!

Βιβλίο για ενήλικες: Ανάμεσα στους πεθαμένους, Το βιβλίο του χαλασμού, του Άγγελου Δρόσου, (πολεμικός ανταποκριτής στη Σμύρνη), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ. Συγκλονιστικό βιβλίο! Δεν βρίσκω λόγια, δηλώνω βαθειά συγκινημένη διαβάζοντας το! Θα σας πω τούτο: Διαβάστε το! Περιγραφή: «Η Σµύρνη ήτανε τώρα δοσµένη ολόκληρη µέσα στην πύρινη ακολασία και οι καυτερές φλόγες έγλειφαν µε ηδονή σατύρων τις τοίχινες σάρκες της. Και για να συµπληρωθεί η εικόνα µε όλα τα πρωταγωνιστούντα πρόσωπα, και για να µη λείψει απ’ αυτόν τον αθέµιτο γάµο της καταστροφής ο ρουφιάνος, τα συµµαχικά πολεµικά ρίξανε τους προβολείς τους στην ξηρά. Το φως των προβολέων και η λάµψη της φωτιάς στροβίλιζαν έτσι παιχνιδιάρικα, λες κι ήτανε πανηγύρι, λες και ο χαλασµός της Σµύρνης και η ανθρωποσφαγή, κι ο θρήνος των παρθένων και των γυναικοπαίδων, ήτανε το ποθούµενο τέλος του Παγκόσµιου πολέµου, κι άξιζε να γίνει αυτή η ασύλληπτη φωτοχυσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Άγγελος Δρόσος (1896-1966), δηµοσιογράφος, πολεµικός ανταποκριτής στη Σµύρνη, ήταν από τους ανθρώπους που είχαν το θλιβερό προνόµιο να ζήσουν την καταστροφή, την οποία κατέγραψε σε αυτό το βιβλίο που ζωντανεύει την ατµόσφαιρα του τρόµου, του ζόφου και της φρίκης καθώς η µεγάλη πυρκαγιά αφάνιζε την πόλη. Μια προσωπική µαρτυρία, για µια εποχή που η Ιστορία ευνόησε την κτηνωδία και διέλυσε τις ζωές των ανθρώπων. Το Ανάµεσα στους πεθαµένους (πρώτη έκδοση το 1933) είναι ένα ντοκουµέντο υψηλής θερµοκρασίας επειδή ακριβώς έχει γραφτεί αµέσως µετά τα συγκλονιστικά γεγονότα που περιγράφει.
Ο επίλογος της κόρης του συγγραφέα Καίτης Δρόσου, της ποιήτριας, δηµοσιογράφου και συζύγου του Άρη Αλεξάνδρου, αποσαφηνίζει το «ποιος είναι ποιος» στο βιβλίο. Και σηµειώνει: «Το µωρό, εγώ, γλίτωσα... Δεν ξέφυγα απ’ τα χέρια της µάνας µου, δεν τ’ αποφάσισε κανείς να µε πνίξει, όταν τα κλάµατά µου πρόδιδαν το κρησφύγετο».

*H Δρ. Αθανασία Δαφιώτη,είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δημιουργικό εργαστήρι για το Πάσχα στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής

Το Σάββατο 5 Απριλίου από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

«Μια τρελλή τρελλή οικογένεια» από το 2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης

Στο δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αφιέρωμα της Εθνικής Πινακοθήκης στον Θεόφιλο

Η «Ωραία Αδριάνα των Αθηνών» στο κεντρικό κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση της Μαριλένας Φιλαΐτη στη ΦΕΜ

Εγκαίνια με πάρτι το Σάββατο 29 Μαρτίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αποτελέσματα 13ων Παλλεσβιακών Μουσικών Αγώνων

Αναλυτικά όλα τα ονόματα των μαθητών και μαθητριών που βραβεύτηκαν
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Στρατηγός κάνει φασαρία στην πλατεία» ανεβαίνει σε Μυτιλήνη και Καλλονή

Η Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ» θα παρουσιαστεί το έργο του Μάκη Τσίτα
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ρεκόρ συμμετοχών στους 13ους Παλλεσβιακούς Αγώνες Μουσικής

Περισσότεροι από 350 μαθητές Δημοτικού από όλη τη Λέσβο θα ανέβουν στη σκηνή, αποδεικνύοντας ότι η μουσική παιδεία στο νησί μας είναι πιο ζωντανή από ποτέ!
ΘΕΑΤΡΟ

Η παράσταση «Γεννήθηκα κορίτσι (Το Πατάρι)» ανεβαίνει από τους Αστεγους

Το θεατρικό έργο της Μαρίας Στρίγκου θα παρουσιαστεί στο κοινό της Μυτιλήνης 28 – 31 Μαρτίου και 4 – 5 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Αλκηστις» θεατρικό ταξίδι από την θυσία, στην προδοσία και την ελευθερία

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νάκαρα» παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «Άλκηστις» την Κυριακή και Δευτέρα 30 και 31 Μαρτίου στις 8.30 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης