× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τι θα κάνει η Περιφέρεια για να στηρίξει ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους;»

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητά ο Παναγιώτης Χριστόφας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/11/2019

«Τι θα κάνει η Περιφέρεια για να στηρίξει ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους;»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» Παναγιώτης Χριστόφας, κατέθεσε, αίτημα στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, για ειδική συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τα μέτρα στήριξης ελαιοπαραγωγών και κτηνοτρόφων, με την συμμετοχή επίσης φορέων και εκπροσώπων των παραγωγών.

Ο Παναγιώτης Χριστόφας για λογαριασμό της παράταξης του στο αίτημα του ανέφερε τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όπως γνωρίζετε και φέτος όπως και τις προηγούμενες χρονιές η διαμόρφωση της τιμής ελαιολάδου αλλά και του γάλακτος βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα οι δύο αυτοί νευραλγικοί τομείς της τοπικής οικονομίας των νησιών μας να βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες (ελαιοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι) να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να τίθεται σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και ζήτημα επιβίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο, κινητοποιούνται για να στηρίξουν τη παραγωγή και για να συμβάλλουν στην επίλυση των εκάστοτε προβλημάτων, ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να επενδύσουν σε ένα περιβάλλον που θα διασφαλίζει ένα εγγυημένο εισόδημα.

Η Περιφέρεια την ίδια στιγμή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο συντονιστικά ως προς αυτή τη κατεύθυνση, αφού σε συνεργασία με τους φορείς, μπορεί να καταρτίσει ένα στρατηγικό ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και να πιέσει την κυβέρνηση για την υλοποίησή του. Ταυτόχρονα έχει στην κατοχή της ειδικευμένα εργαλεία που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό.

Όταν το ζητούμενο είναι η περιφερειακή ανάπτυξη, όταν ένας από τους πυλώνες της οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι ο αγροκτηνοτροφικός τομέας θεωρούμε αδιανόητο να συζητάμε ακόμη για θέματα επιβίωσης ή αξιοπρεπούς διαβίωσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν προκειμένω, το λιγότερο για το οποίο θα έπρεπε να συζητάμε θα ήταν το επίπεδο αξιοπρεπούς επιχειρηματικότητας γι’ αυτόν τον κλάδο ως θεμέλιο και βάση για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε κι εφαρμόσουμε στρατηγικές και πολιτικές που θα αναπτύξουν τα προϊόντα του κλάδου και θα του δώσουν την απαραίτητη ώθηση που θα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Αυτή τη στιγμή είμαστε στο χαμηλότερο επίπεδο. Καλούμαστε να συνδράμουμε στην σταθεροποίηση του κύκλου της αγροτικής οικονομίας στα νησιά μας και στη συνέχεια να αναπτύξουμε το προαναφερθέν πλήρες σχέδιο. Η περιφερειακή αρχή καλείται παράλληλα να διαχειριστεί την υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών γεγονός που καθιστά οποιαδήποτε διαχείριση ακόμη δυσκολότερη.

Θεωρούμε πως η παρούσα περιφερειακή αρχή θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει να παρουσιάζει και αναπτύσσει το μεσομακροπρόθεσμο σχέδιό της για το μέλλον έχοντας επίσης ήδη συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση ή έστω ανακούφιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λαμβάνουμε υπ΄ όψη τις συναντήσεις που ήδη πραγματοποιήθηκαν από την πλευρά της περιφερειακής αρχής με εκπροσώπους και φορείς καθώς και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα πλην άλλης μίας καταγραφής των ζητημάτων.

Για το λόγο αυτό ζητάμε:

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου, στο οποίο θα κληθούν φορείς και εκπρόσωποι των παραγωγών για κατάθεση απόψεων, με θέμα προς συζήτηση, οι πολιτικές και τα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών και κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας.

Για τη παράταξη «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο»,
Ο επικεφαλής Παναγιώτης Χριστόφας»

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Το επίδομα αδείας καταβάλλεται στους οικοδόμους

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 57.487.814,52 ευρώ και η πληρωμή του θα γίνει αποκλειστικά μέσω τραπεζών
Το επίδομα αδείας καταβάλλεται στους οικοδόμους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κραυγή αγωνίας από τον ΕΟΣ Σάμου για τις καταστροφές από αγριογούρουνα

Ο Συνεταιρισμός ζητά επείγοντα μέτρα και αποζημιώσεις για τους αμπελουργούς, προειδοποιώντας για σοβαρές απώλειες ενόψει του τρύγου
Κραυγή αγωνίας από τον ΕΟΣ Σάμου για τις καταστροφές από αγριογούρουνα
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Καθαροί» οι τελευταίοι έλεγχοι για αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Δεν εντοπίστηκε θετική εκτροφή στα 30 αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
«Καθαροί» οι τελευταίοι έλεγχοι για αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΑΓΟΡΑ

Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου με εκπτώσεις, μουσική και ανοιχτά καταστήματα έως τις 23:30
Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αφθώδης πυρετός προ των πυλών από το 2017

Διαδοχικές προειδοποιήσεις για εστίες κοντά στη Λέσβο, αλλά προσλήψεις κτηνιάτρων δεν έγιναν ποτέ και τα μέτρα βιοασφάλειας θεωρούνταν περιτή δαπάνη
Αφθώδης πυρετός προ των πυλών από το 2017
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λέσβος: Ανεπαρκείς και αργοπορημένες οι αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους

Στα 164 ευρώ η μέση αποζημίωση για κάθε πρόβατο που θανατώθηκε στο πλαίσιο των μέτρων καταπολέμησης του αφθώδους πυρετού
Λέσβος: Ανεπαρκείς και αργοπορημένες οι αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έχουμε νέο ΟΣΔΕ, ξεκινούν οι αιτήσεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις;

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης. Η πορεία προς το άγνωστο ξεκίνησε…
Έχουμε νέο ΟΣΔΕ, ξεκινούν οι αιτήσεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις;
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα

Κατασχέθηκε ενισχυτής ήχου – Η ένταση ξεπερνούσε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ευλογιά και αφθώδης θερίζουν με την κυβέρνηση να παριστάνει τη στρουθοκάμηλο

Καταπέλτης το Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής του ΑΠΘ για την απουσία εθνικού σχεδίου, την επικοινωνιακή διαχείριση και την άρνηση των κυβερνώντων να ακούσουν επιστήμονες και κτηνοτρόφους
Ευλογιά και αφθώδης θερίζουν με την κυβέρνηση να παριστάνει τη στρουθοκάμηλο
ΕΡΓΑΣΙΑ

98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Έως τις 18 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων – Αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά η κατάθεση των δικαιολογητικών
98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Στο επίκεντρο οι ανάγκες των νησιωτικών επιχειρήσεων

Το Επιμελητήριο Λέσβου συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας με τη ΔΥΠΑ, ζητώντας προγράμματα απασχόλησης προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της Λέσβου και της Λήμνου
Στο επίκεντρο οι ανάγκες των νησιωτικών επιχειρήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εντός δύο ημερών 2,84 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους της Λέσβου για τον αφθώδη

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Εντός δύο ημερών 2,84 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους της Λέσβου για τον αφθώδη