× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η Κυβέρνηση αγνοεί τους κτηνοτρόφους της Λέσβου»

Kριτική του Αγροτικού Γραφείου της Ν.Ε.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/11/2019

«Η Κυβέρνηση αγνοεί τους κτηνοτρόφους της Λέσβου»
' χρόνος ανάγνωσης

Κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ασκεί με ανακοίνωση της το Αγροτικό Γραφείο της Ν.Ε. Σ.ΥΡΙΖ.Α. Λέσβου για τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους της Λέσβου που ήταν προγραμματισμένες από την προηγούμενη Κυβέρνηση και δεν έχουν δοθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Καλώς το υπουργείο αποζημίωσε τους κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας για τις επιζωοτίες που έπληξαν τα κοπάδια τους κατά το τρέχον έτος. Ευτυχώς στο νησί μας στο διάστημα αυτό δεν υπήρξαν επιζωοτίες που να αναγκάσουν κτηνοτρόφους μας να θανατώσουν τα κοπάδια τους και μακάρι να μην υπάρξουν στο μέλλον ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρ όλα αυτά στη Λέσβο, εδώ και δέκα και πλέον χρόνια, υπάρχει η καραντίνα του καταρροϊκού πυρετού με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να χάνουν σημαντικό εισόδημα που, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος εκτροφής και τις μειωμένες τιμές γάλακτος και κρέατος, οδηγεί τον κλάδο σε εξόντωση.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει τρεις έκτακτες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους και είχε υποσχεθεί ακόμα μία, φέτος το φθινόπωρο, γι αυτόν ακριβώς το λόγο. Αυτή η ενίσχυση θα έπρεπε να είχε δοθεί αρχές Σεπτέμβρη, πριν αρχίσουν να δίνονται οι κανονικές ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί είναι διαπιστωμένο ότι αυτή είναι η εποχή που οι κτηνοτρόφοι έχουν μεγάλη ανάγκη από οικονομική στήριξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης θα έπρεπε μέσα στο καλοκαίρι να είχε δοθεί το ποιοτικό παρακράτημα στους κτηνοτρόφους που βγάζουν το γάλα τους εκτός νησιού και στις πρώτες πληρωμές του Οκτωβρίου, με τις οποίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ τακτοποίησε τις εκκρεμότητες του προηγούμενου έτους 2018, να είχαν διορθωθεί οι πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης και της ενίσχυσης του γάλακτος των ΜΝΑ στους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους από την επιζωοτία της ευλογιάς. Αυτές ήταν υποσχέσεις της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου και επειδή το κράτος έχει συνέχεια, οι αναλυμένες υποχρεώσεις του Υπουργείου απέναντι στους κτηνοτρόφους της Λέσβου, θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί από την σημερινή ηγεσία του.

Γι αυτούς τους λόγους είναι φυσικό οι κτηνοτρόφοι μας να διακατέχονται από οργή και θλίψη όταν διαπιστώνουν ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου τους αγνοεί.
Εκτός όμως από το Υπουργείο μεγάλη ευθύνη φέρει και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου όχι μόνο γιατί δεν διεκδικεί τις παραπάνω ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους όσο γιατί, κυρίως, δεν χαράζει μια ξεκάθαρη και αποτελεσματική πολιτική για την ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα και την προστασία των κτηνοτρόφων από τις ζωονόσους στα νησιά μας.

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, θα έπρεπε να είχε καταστρώσει σχέδιο αντιμετώπισης των επιζωοτιών δεδομένου ότι στα απέναντι παράλια ενδημούν τουλάχιστον πέντε ζωονόσοι. Σ αυτή την περίπτωση και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου θα εδικαιούτο αποζημιώσεων και έμμεσων ενισχύσεων λόγω του ότι είναι μια από τις πιο συχνά πληγείσες περιοχές της χώρας από επιζωοτίες.

Το τελευταίο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στο νησί μας είναι ένα μεγάλο καμπανάκι επαγρύπνησης, ειδικά για την εκλεγείσα Περιφερειακή αρχή της οποίας οι υποψήφιοι σύμβουλοι, και οι συν αυτής, έταζαν προεκλογικά στους κτηνοτρόφους ότι τέλους αυτού του έτους θα ανοίξουν την καραντίνα του καταρροϊκού πυρετού και οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται τώρα, δεν είναι σε θέση ούτε τις κανονικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις των κτηνοτρόφων να εξασφαλίσουν».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO

Επίσκεψη στην ΚοινΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με γευσιγνωσία κρασιών, τοπικά εδέσματα και αναφορές στη βιώσιμη ανάπτυξη
Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο

Ισχυρές απώλειες άνω του 5% στις ασιατικές αγορές καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου
«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε ελέγχους που έγιναν σε 47 εκτροφές του νησιού σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΑΓΟΡΑ

Παρέμβαση του Γιώργου Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου

Σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου Παναγιώτη Τατάκη στο «Ν» 99 fm, ο Γιώργος Ζαφειρίου αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τα μητρώα και τις συνδρομές των επιχειρήσεων
Παρέμβαση του Γιώργου  Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο

Κάνει λόγο για ευθύνες κράτους και Περιφέρειας, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις, ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και σχέδιο προστασίας για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο
ΑΓΟΡΑ

Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος

Με απόφαση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου
Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού

Από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο οι αφίξεις στο λιμάνι με τη Λέσβο να αναζητά ξανά τη χαμένη τουριστική της δυναμική
Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κτηνοτροφία καταρρέει

Η Λέσβος χάνει το ζωικό της κεφάλαιο και ζητά απαντήσεις
Η κτηνοτροφία καταρρέει
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών

Αναγκαία η ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων σχετικά με τα μέτρα καραντίνας
Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών