× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η Κυβέρνηση αγνοεί τους κτηνοτρόφους της Λέσβου»

Kριτική του Αγροτικού Γραφείου της Ν.Ε.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/11/2019

«Η Κυβέρνηση αγνοεί τους κτηνοτρόφους της Λέσβου»

Κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ασκεί με ανακοίνωση της το Αγροτικό Γραφείο της Ν.Ε. Σ.ΥΡΙΖ.Α. Λέσβου για τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους της Λέσβου που ήταν προγραμματισμένες από την προηγούμενη Κυβέρνηση και δεν έχουν δοθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Καλώς το υπουργείο αποζημίωσε τους κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας για τις επιζωοτίες που έπληξαν τα κοπάδια τους κατά το τρέχον έτος. Ευτυχώς στο νησί μας στο διάστημα αυτό δεν υπήρξαν επιζωοτίες που να αναγκάσουν κτηνοτρόφους μας να θανατώσουν τα κοπάδια τους και μακάρι να μην υπάρξουν στο μέλλον ποτέ.

Παρ όλα αυτά στη Λέσβο, εδώ και δέκα και πλέον χρόνια, υπάρχει η καραντίνα του καταρροϊκού πυρετού με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να χάνουν σημαντικό εισόδημα που, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος εκτροφής και τις μειωμένες τιμές γάλακτος και κρέατος, οδηγεί τον κλάδο σε εξόντωση.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει τρεις έκτακτες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους και είχε υποσχεθεί ακόμα μία, φέτος το φθινόπωρο, γι αυτόν ακριβώς το λόγο. Αυτή η ενίσχυση θα έπρεπε να είχε δοθεί αρχές Σεπτέμβρη, πριν αρχίσουν να δίνονται οι κανονικές ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί είναι διαπιστωμένο ότι αυτή είναι η εποχή που οι κτηνοτρόφοι έχουν μεγάλη ανάγκη από οικονομική στήριξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης θα έπρεπε μέσα στο καλοκαίρι να είχε δοθεί το ποιοτικό παρακράτημα στους κτηνοτρόφους που βγάζουν το γάλα τους εκτός νησιού και στις πρώτες πληρωμές του Οκτωβρίου, με τις οποίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ τακτοποίησε τις εκκρεμότητες του προηγούμενου έτους 2018, να είχαν διορθωθεί οι πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης και της ενίσχυσης του γάλακτος των ΜΝΑ στους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους από την επιζωοτία της ευλογιάς. Αυτές ήταν υποσχέσεις της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου και επειδή το κράτος έχει συνέχεια, οι αναλυμένες υποχρεώσεις του Υπουργείου απέναντι στους κτηνοτρόφους της Λέσβου, θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί από την σημερινή ηγεσία του.

Γι αυτούς τους λόγους είναι φυσικό οι κτηνοτρόφοι μας να διακατέχονται από οργή και θλίψη όταν διαπιστώνουν ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου τους αγνοεί.
Εκτός όμως από το Υπουργείο μεγάλη ευθύνη φέρει και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου όχι μόνο γιατί δεν διεκδικεί τις παραπάνω ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους όσο γιατί, κυρίως, δεν χαράζει μια ξεκάθαρη και αποτελεσματική πολιτική για την ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα και την προστασία των κτηνοτρόφων από τις ζωονόσους στα νησιά μας.

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, θα έπρεπε να είχε καταστρώσει σχέδιο αντιμετώπισης των επιζωοτιών δεδομένου ότι στα απέναντι παράλια ενδημούν τουλάχιστον πέντε ζωονόσοι. Σ αυτή την περίπτωση και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου θα εδικαιούτο αποζημιώσεων και έμμεσων ενισχύσεων λόγω του ότι είναι μια από τις πιο συχνά πληγείσες περιοχές της χώρας από επιζωοτίες.

Το τελευταίο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στο νησί μας είναι ένα μεγάλο καμπανάκι επαγρύπνησης, ειδικά για την εκλεγείσα Περιφερειακή αρχή της οποίας οι υποψήφιοι σύμβουλοι, και οι συν αυτής, έταζαν προεκλογικά στους κτηνοτρόφους ότι τέλους αυτού του έτους θα ανοίξουν την καραντίνα του καταρροϊκού πυρετού και οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται τώρα, δεν είναι σε θέση ούτε τις κανονικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις των κτηνοτρόφων να εξασφαλίσουν».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών

Η Περιφέρεια καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους να παραστούν στην ημερίδα