× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χ.Αθανασίου «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τα ληξιαρχεία»

Δήλωση του βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ. σχετικά με το θέμα των ληξιαρχείων στους Δήμους που διασπάστηκαν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/11/2019

Χ.Αθανασίου «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τα ληξιαρχεία»

Σε δήλωση προέβη το απόγευμα της Τετάρτη 6 Νοεμβρίου ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου σχετικά με το θέμα της κατάργησης των ληξιαρχείων στους Δήμου που προέκυψαν από διάσπαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δήλωση του κ.Αθανασίου έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με το άρθρο 154 του Ν. 4600/9.03.2019, που ψηφίσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, συστήθηκαν δώδεκα νέοι δήμοι. Με τις διατάξεις του νόμου αυτού, εκτός των άλλων προχειροτήτων και εφόσον ΔΕΝ προβλέφθηκε διαφορετικά, τα ληξιαρχεία στις δημοτικές ενότητες καταργήθηκαν αυτοδίκαια με συνέπεια να λειτουργούν μόνο τα ληξιαρχεία στις έδρες των νέων (συνιστώμενων) δήμων και αυτό ακριβώς αποτύπωσε στην με αριθ. 92/2019 εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στις 9 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρος, εντοπίζει το πρόβλημα και ύστερα από συνεννόησή μας, στις 12 Σεπτεμβρίου με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ζητεί να παραμείνουν τα ληξιαρχεία στις δημοτικές ενότητες.
Την ίδια μέρα (12.09.2019) σε προγραμματισμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, των Δημάρχου και Αντιδημάρχου του Δήμου Μυτιλήνης κ.κ. Κύτελη και Κατσαβέλλη, αντίστοιχα, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, παρουσία μου, υποβλήθηκε το ίδιο αίτημα και έκτοτε, με τις παρεμβάσεις των δύο Δήμων του νησιού μας, δεσμεύθηκε το Υπουργείο να ρυθμίσει το ζήτημα νομοθετικά.
Στη συνέχειαστις 23 Σεπτεμβρίου καιο συνάδελφος κ. Μπουρνούςμε ερώτησή του υποβάλλει το ίδιο αίτημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών και, βέβαια, πολύ καλά έπραξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, με σχετική διάταξη νόμου, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, πρόσφατα, επέλυσε το πρόβλημα και έτσι επαναλειτουργούν όλα τα ληξιαρχεία.

Αυτό που δεν έγινε αντιληπτό είναι ότι τα ληξιαρχεία ΔΕΝ τα κατήργησε η εγκύκλιος του Υπουργού, αλλά ο Ν. 4600/2019 του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προέβλεψε διαφορετικά, ότι δηλαδή και τα ληξιαρχεία των δημοτικών ενοτήτων υφίστανται και όχι μόνο αυτά στις έδρες των νέων (συνιστώμενων) δήμων.

Γιατί, οι εγκύκλιοι των Υπουργών δεν καταργούν υφιστάμενους Νόμους αλλά μόνο τους ερμηνεύουν και αυτό έκανε ο Υπουργός με την εγκύκλιό του, ερμηνεύοντας τον ως άνω νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν, λοιπόν, είχαν καταργηθεί τα ληξιαρχεία με την εγκύκλιο του Υπουργού, όπως αβασάνιστα αναγράφεται στα δημοσιεύματα, θα αρκούσε η ανάκληση της εγκυκλίου από τον Υπουργό με νέα εγκύκλιο και όχι να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση όπως και έγινε.

Αυτά για την ιστορία και με την παρατήρηση ότι η συμβολή όλων στην λειτουργικότητα των δήμων πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση