× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι «Γέφυρες Τέχνης» σε ευρωπαϊκό φόρουμ με Ορθόδοξους Ιεράρχες

«Κατανοώντας τις σημερινές προκλήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη: Τι μπορούμε να κάνουμε;»

Δημοσίευση 6/11/2019

Οι «Γέφυρες Τέχνης» σε ευρωπαϊκό φόρουμ με Ορθόδοξους Ιεράρχες
' χρόνος ανάγνωσης

Από την Κυριακή 20 μέχρι και την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, διεξήχθη στην Αθήνα το 1ο Ευρωπαϊκό Forum Πολιτικού Διαλόγου για Πρόσφυγες και Μετανάστες υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Διαλόγου KAICIID, με τίτλο «Understanding Current Challenges of Refugees and Migrants in Europe: What Can We Do?» (σ.σ. «Κατανοώντας τις σημερινές προκλήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη: Τι μπορούμε να κάνουμε;»).

Στις εργασίες του Forum, εκτός από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Διάλογο, συμμετείχαν ως ομιλητές Ορθόδοξοι Ιεράρχες, ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ της Γαλλίας (μέλος στο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ενεργά πολιτικά πρόσωπα, από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας και Φινλανδίας, καθώς και πανεπιστημιακοί από Καταλονία, Σουηδία, Τουρκία, Σερβία, Κροατία και Μεγάλη Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Γαλλίας Μητροπολίτης Εμμανουήλ, αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του στην αναγκαιότητα να δοθεί μια απάντηση «αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και Διαλόγου». Φανερά συγκινημένος, ανακάλεσε στη μνήμη του τη συμμετοχή του στην αποστολή στη Λέσβο τον Απρίλιο του 2016, όπου παραβρέθηκαν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Ακόμα θυμάμαι αυτή την επίσκεψη στο περίφημο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας, δεν θα την ξεχάσω ποτέ».

Ο Σεβασμιώτατος Αθηναγόρας,  ανέλυσε στην ομιλία του  σημαντικές όψεις και προκλήσεις του προσφυγικού ζητήματος υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στους ανήλικους πρόσφυγες, μία ευάλωτη κατηγορία που χρήζει της αμέριστης και άμεσης βοήθειας και προστασίας μας. Από την πλευρά της, η Α.Ε. Πρέσβειρα Teresa Indjen, Επικεφαλής Πολιτισμικής Πολιτικής στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, τόνισε στην παρέμβασή της με τίτλο «Η Τέχνη του Διαλόγου: Χτίζοντας ελπίδα, δημιουργικότητα και αίσθηση του ανήκειν (The Art of Dialogue: Building hope, creativity and sense of belonging)» τη σημασία του ρόλου της Τέχνης και του Πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Του 1ου Ευρωπαϊκού Forum Πολιτικού Διαλόγου για Πρόσφυγες και Μετανάστες, προηγήθηκε η 3η συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Διάλογο. Οι Γέφυρες Τέχνης και η Ομάδα Διαπολιτισμικού-Διαθρησκειακού Διαλόγου, συμμετείχαν δια της Ιδρύτριας Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ στην ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης συνάντησης των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Διάλογο, με την υποστήριξη του KAICIID. Στη συνάντηση, που έγινε στο Ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα, τα μέλη είχαν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες γύρω από την ένταξη των νέων προσφύγων, να προτείνουν και να σχεδιάσουν τις επόμενες δράσεις. Ιδιαίτερο δε βάρος δόθηκε στη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων, ώστε οι σχεδιαζόμενες δράσεις να παρουσιαστούν στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Δικτύου, στην οποία προσκλήθηκε από τον Μητροπολίτη Εμμανουήλ της Γαλλίας το 2017.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέα στάση εργασίας από τους δικαστικούς υπαλλήλους της Λέσβου

Θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 30 Απριλίου από τις 9.00 ως τις 11.00 το πρωί.
Νέα στάση εργασίας από τους δικαστικούς υπαλλήλους της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ΑΔΕΔΥ Λέσβου για την απεργία της 1ης Μάη

Κάλεσμα σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Πλατείας Σαπφούς, στη Μυτιλήνη, στις 10.30 το πρωί
Η ΑΔΕΔΥ Λέσβου για την απεργία της 1ης Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γαλλικά στο Δημοτικό: Μια επιλογή με προοπτική για το μέλλον

Μια παγκόσμια γλώσσα με ισχυρή παρουσία που ανοίγει δρόμους και δημιουργεί πολλαπλές ευκαιρίες για τους μαθητές
Γαλλικά στο Δημοτικό: Μια επιλογή με προοπτική για το μέλλον
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Βουλή το αίτημα για στήριξη μαθητών της Δυτικής Λέσβου

Αίτημα για ένταξη των τελειοφοίτων σε ειδική κατηγορία εισαγωγής λόγω αφθώδους πυρετού. Αναφορά στην Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ
Στη Βουλή το αίτημα για στήριξη μαθητών της Δυτικής Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς καλεί η ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Λέσβου

Την Παρασκευή 1 Μαΐου στις 10:30 στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς καλεί η ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στον Μανταμάδο την Κυριακή 3 Μαΐου

Στο Κέντρο Υγείας από τις 10.00 έως τις 14.30 το κάλεσμα για προσφορά ζωής από την ομάδα αιμοδοτών και την προληπτική ιατρική
Εθελοντική αιμοδοσία στον Μανταμάδο την Κυριακή 3 Μαΐου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στο παράρτημα Λέσβου της Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών

Θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 4 Μάη, στις 6.30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυτιλήνη που βρίσκεται στην οδό Τυρταίου 4
Εκλογές στο παράρτημα Λέσβου της Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών
ΔΡΑΣΕΙΣ

«ΠΕΚ‑τες» με εργατικά τραγούδια και μηνύματα αγώνα

Ραδιοφωνικό αφιέρωμα με μουσικές και μνήμες της εργατικής τάξης λίγο πριν την απεργία της 1 Μάη -Στις 20:00 στους 99 FM με Γιάννη Ζαφειρίου και Δημήτρη Ευσταθίου
«ΠΕΚ‑τες» με εργατικά τραγούδια και μηνύματα αγώνα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βιωματικό μάθημα πυρόσβεσης σε μαθητές στη Λουτρόπολη Θερμής

Οι μαθητές συμμετείχαν σε πρακτική εκπαίδευση με εξοπλισμό και σενάρια κατάσβεσης, με καθοδήγηση εθελοντών πυροσβεστών και ιερέων της Λέσβου
Βιωματικό μάθημα πυρόσβεσης σε μαθητές στη Λουτρόπολη Θερμής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πάει για Ιούνιο η εκδήλωση TETRAGATHOS III

Σύμφωνα με τους διοργανωτές οι καιρικές συνθήκες που προβλέπονται για την ημέρα εκείνη δεν επιτρέπουν την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης
Πάει για Ιούνιο η εκδήλωση TETRAGATHOS III
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών για την Πρωτομαγιά

Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών για την Πρωτομαγιά
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Φόρος τιμής στους ασθενείς της νόσου Χάνσεν στο Πλωμάρι

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σμιλεμένες Ψυχές»
Φόρος τιμής στους ασθενείς της νόσου Χάνσεν στο Πλωμάρι