× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι «Γέφυρες Τέχνης» σε ευρωπαϊκό φόρουμ με Ορθόδοξους Ιεράρχες

«Κατανοώντας τις σημερινές προκλήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη: Τι μπορούμε να κάνουμε;»

Δημοσίευση 6/11/2019

Οι «Γέφυρες Τέχνης» σε ευρωπαϊκό φόρουμ με Ορθόδοξους Ιεράρχες

Από την Κυριακή 20 μέχρι και την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, διεξήχθη στην Αθήνα το 1ο Ευρωπαϊκό Forum Πολιτικού Διαλόγου για Πρόσφυγες και Μετανάστες υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Διαλόγου KAICIID, με τίτλο «Understanding Current Challenges of Refugees and Migrants in Europe: What Can We Do?» (σ.σ. «Κατανοώντας τις σημερινές προκλήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη: Τι μπορούμε να κάνουμε;»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις εργασίες του Forum, εκτός από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Διάλογο, συμμετείχαν ως ομιλητές Ορθόδοξοι Ιεράρχες, ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ της Γαλλίας (μέλος στο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ενεργά πολιτικά πρόσωπα, από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας και Φινλανδίας, καθώς και πανεπιστημιακοί από Καταλονία, Σουηδία, Τουρκία, Σερβία, Κροατία και Μεγάλη Βρετανία.

Ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Γαλλίας Μητροπολίτης Εμμανουήλ, αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του στην αναγκαιότητα να δοθεί μια απάντηση «αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και Διαλόγου». Φανερά συγκινημένος, ανακάλεσε στη μνήμη του τη συμμετοχή του στην αποστολή στη Λέσβο τον Απρίλιο του 2016, όπου παραβρέθηκαν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Ακόμα θυμάμαι αυτή την επίσκεψη στο περίφημο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας, δεν θα την ξεχάσω ποτέ».

Ο Σεβασμιώτατος Αθηναγόρας,  ανέλυσε στην ομιλία του  σημαντικές όψεις και προκλήσεις του προσφυγικού ζητήματος υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στους ανήλικους πρόσφυγες, μία ευάλωτη κατηγορία που χρήζει της αμέριστης και άμεσης βοήθειας και προστασίας μας. Από την πλευρά της, η Α.Ε. Πρέσβειρα Teresa Indjen, Επικεφαλής Πολιτισμικής Πολιτικής στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, τόνισε στην παρέμβασή της με τίτλο «Η Τέχνη του Διαλόγου: Χτίζοντας ελπίδα, δημιουργικότητα και αίσθηση του ανήκειν (The Art of Dialogue: Building hope, creativity and sense of belonging)» τη σημασία του ρόλου της Τέχνης και του Πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Του 1ου Ευρωπαϊκού Forum Πολιτικού Διαλόγου για Πρόσφυγες και Μετανάστες, προηγήθηκε η 3η συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Διάλογο. Οι Γέφυρες Τέχνης και η Ομάδα Διαπολιτισμικού-Διαθρησκειακού Διαλόγου, συμμετείχαν δια της Ιδρύτριας Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ στην ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης συνάντησης των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Διάλογο, με την υποστήριξη του KAICIID. Στη συνάντηση, που έγινε στο Ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα, τα μέλη είχαν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες γύρω από την ένταξη των νέων προσφύγων, να προτείνουν και να σχεδιάσουν τις επόμενες δράσεις. Ιδιαίτερο δε βάρος δόθηκε στη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων, ώστε οι σχεδιαζόμενες δράσεις να παρουσιαστούν στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Δικτύου, στην οποία προσκλήθηκε από τον Μητροπολίτη Εμμανουήλ της Γαλλίας το 2017.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια