× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Βρετανία κλείνει την πόρτα της επιστροφής των Γλυπτών

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας αποκλείει τη συζήτηση περί μόνιμης επιστροφής τους βάζοντας προσωρινά φρένο στις ελληνικές επιδιώξεις

Δημοσίευση 11/1/2023

Η Βρετανία κλείνει την πόρτα της επιστροφής των Γλυπτών

Η υπουργός Πολιτισμού αποκλείει τη συζήτηση περί μόνιμης επιστροφής τους βάζοντας προσωρινά φρένο στις ελληνικές επιδιώξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μισέλ Ντόνελαν, μιλώντας στο BBC (Radio 4), τόνισε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα».

Με τα δημοσιεύματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας να είναι καταιγιστικά η αξιωματούχος δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να επιστραφούν μόνιμα στην Ελλάδα.

«Η αποστολή των γλυπτών στην Ελλάδα θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και επομένως θα ακολουθούσαμε έναν επικίνδυνο δρόμο», ανέφερε, τονίζοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε συζήτηση σχετικά με όλα τα εκθέματα του μουσείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας κάνει αναφορά και στις «πολλές συνομιλίες» με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζόρτζ Όσμπορν και θέλοντας να ξεδιαλύνει το τοπίο αναφέρει: «Δεν πρόκειται εκείνος να τα στείλει πίσω. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανεισμού διάρκειας 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δεν πρέπει να τα στείλουμε πίσω, και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου επιτρέπουμε πρόσβαση σε αυτά».

Νωρίτερα, σήμερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «συστηματική» και «αθόρυβη» προσπάθεια της κυβέρνησης για τον εθνικό στόχο της «επανένωσης» των γλυπτών του Παρθενώνα, στη συνομιλία που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν έχασε την ευκαιρία να εργαλειοποιήσει ένα κρίσιμο ζήτημα και ούτε λίγο, ούτε πολύ μας είπε: ψηφίστε με για να φέρω πίσω τα Γλυπτά.

«Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα. Εφόσον ο λαός μας εμπιστευθεί και πάλι μετά τις εκλογές, πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο», είπε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.