× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

55 χρόνια μετά το σεισμό, ο οικισμός «ξαναχτίζεται»

Η περίπτωση της «επανασύστασης» του χτυπημένου από 7,1 Ρίχτερ οικισμού του Αγίου Ευστρατίου

Δημοσίευση 8/1/2023

55 χρόνια μετά το σεισμό, ο οικισμός «ξαναχτίζεται»
Φωτογραφικό αρχείο των Βασίλη και Βύρωνος Mανικάκη
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Εργασίες που περισσότερο με αρχαιολογική ανασκαφή μοιάζουν και λιγότερο με έργο που αφορά σύγχρονους ανθρώπους ξεκίνησαν στον Άγιο Ευστράτιο, το θρυλικό νησί του νομού Λέσβου, τον Αϊ Στράτη στο κέντρο του βόρειου Αιγαίου.

Πρόκειται για την πρώτη φάση του έργου της αποκάλυψης και της αποκατάστασης του ιστορικού οικισμού που καταστράφηκε πριν 55 χρόνια, στο μεγάλο σεισμό των 7,1 ρίχτερ που έπληξε ολόκληρο το βόρειο Αιγαίο και ιδιαίτερα τον Άγιο Ευστράτιο τη νύχτα της 19 προς 20 Φεβρουαρίου 1968. Από τον σεισμό σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 39. Στον Άγιο Ευστράτιο και στη Λήμνο κατέρρευσαν 175 κτίρια και 2.348 υπέστησαν σοβαρές βλάβες. Επίσης παρατηρήθηκε θαλάσσιο κύμα στις νότιες ακτές της Λήμνου, το οποίο στο λιμάνι της Μύρινας είχε ύψος 1,2 μέτρα. Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν επί μήνες πολλοί μετασεισμοί ο μεγαλύτερος των οποίων 5,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, έγινε στις 24 Απριλίου. Μετά τη σεισμική διεργασία η τότε δικτατορική Κυβέρνηση στα πλαίσια μιας προσπάθειας διαγραφής της ιστορίας του νησιού που επί πολλά χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί ως τόπος εξορίας απαλλοτρίωσε τον παλιό οικισμό στο μεγαλύτερο μέρος του. Συνεργεία του Στρατού κατεδάφισαν το σύνολο του ακόμα και τα κτήρια που είχαν περισωθεί. Και κατασκεύασαν νέο οικισμό στη μοναδική πεδινή έκταση του νησιού στις δύο πλευρές του χειμάρρου που διαπερνά την έκταση αυτή ακόμα και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρόνια μετά γεννήθηκε η ιδέα της «επανασύστασης» του παλιού χωριού που άρχισε να υλοποιείται αυτές τις μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πρώτη φάση του έργου και σε μια έκταση 18.200 τετραγωνικών μέτρων, ξεκίνησε εδώ και μέρες, η απομάκρυνση των οικοδομικών υλικών που καθαιρέθηκαν από τη στρατιωτική ΜΟΜΑ ούτως ώστε να αποκαλυφθούν οι κοινόχρηστοι χώροι, πλατείες, δρόμοι, εκκλησιές και παρεκκλήσια του παλιού οικισμού. «Του οικισμού στολίδι για τον τόπο μας, ενός μοναδικού αρχιτεκτονικά οικισμού όπως καταλαβαίνουμε από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα στα οποία η εικόνα του έχει σωθεί» λέει η Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή.

Όπως υποστηρίζει μέσω αυτής της διαδικασίας θα μπορέσουν ιδιοκτήτες κτισμάτων που κατεδαφίστηκαν να αναγνωρίσουν τις ιδιοκτησίες τους και να συμμετέχουν στην αναγέννηση του παλιού οικισμού. Ταυτόχρονα με το Υπουργείο Εργασίες γίνεται προσπάθεια άρσης της απαλλοτρίωσης μέρους του οικισμού που μετά το 1968 ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο ώστε να απελευθερωθεί  το σύνολο του.

Σε δεύτερη φάση και μετά την αποκάλυψη και τη χαρτογράφηση των δημόσιων χώρων θα ακολουθήσει η μελέτη της επέκτασης του δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού στον παλιό οικισμό. Η τρίτη φάση που χαρακτηρίζεται και σαν η «πιο δύσκολη» από την κ. Κακαλή θα είναι αυτή που θα υλοποιήσει τη μελέτη των παραπάνω δικτύων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέχρι και την υλοποίηση της τρίτης φάσης θα έχει βρεθεί το σύνολο των ιδιοκτητών των οικοπέδων όπου τα παλιά σπίτια ούτως ώστε να αποφασίσουν και πώς θα αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Η προσπάθεια μας αυτή μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά και να δημιουργήσει ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και απασχόλησης σε μικρά κυρίως νησιά που διαθέτουν ανάλογα χαρακτηριστικά, όπως εγκαταλελειμμένους παλαιούς οικισμούς ή συστάδες αγροτικών εγκαταστάσεων σε περιοχές με περιβαλλοντικό και τουριστικό ενδιαφέρον, ενώ η σύνδεσή τους με την τοπική παραγωγική δραστηριότητα και τα τοπικά προϊόντα μπορεί να ενισχύσει τις δυνατότητες πολυλειτουργικής τους αξιοποίησης» καταλήγει η Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου.

Σήμερα ο μοναδικός οικισμός του Αγίου Ευστρατίου, χτισμένος στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, διατηρεί ελάχιστα δείγματα από την αλλοτινή παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο των Βασίλη και Βύρωνος Mανικάκη, πατρός και υιού. Σε αυτό προβάλλονται η παλαιά Xώρα με το λιμάνι της, η καθημερινή ζωή των κατοίκων του Aγίου Eυστρατίου από το 1940 έως το 1970, οι γιορτές και οι τελετές τους, η εξορία και ο μεγάλος σεισμός του 1968. Οι φωτογραφίες του σημερινού δημοσιεύματος ανήκουν το προαναφερθέν αρχείο.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή ενοικίου: Προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου για διορθώσεις

Η πληρωμή αναμένεται έως το τέλος Νοεμβρίου
Επιστροφή ενοικίου: Προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου για διορθώσεις
ΕΛΛΑΔΑ

«Ή εμείς ή κανείς» για την πολιτική αλλαγή

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του σημειώνει ότι μόνο η ΕΛΑΣ μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη-Τι είπε για τα καρτέλ, την πατριωτική εισφορά και την ακρίβεια
«Ή εμείς ή κανείς» για την πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οριακή κάμψη των καταθέσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Σχεδόν τα μισά κεφάλαια συγκεντρώνονται στον Νομό Λέσβου
Οριακή κάμψη των καταθέσεων στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent

Υποχωρούν οι τιμές διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού της Σαουδικής Αραβίας
Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου

Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας, υποδομών και στελέχωσης κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ένωσης συνεχίζονται στα Ιωάννινα με έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και επίσημη εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου
Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ
ΕΛΛΑΔΑ

Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο

Από 1.050 γεννήσεις το 2009 στις 714 το 2024 - Οι θάνατοι σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις, ενώ στη Δυτική Λέσβο η απογραφή δείχνει απώλεια 3.843 κατοίκων μέσα σε μία δεκαετία
Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η ΕΛ.ΑΣ. διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο την πρόληψη και τη συνεργασία σχολείου, οικογένειας και φορέων
Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας

«Είπε ψέματα» αναφέρει για τον Kυριάκο Μητσοτάκη και τους ισχυρισμούς περί ευρωπαϊκών περιορισμών στη μείωση του ΕΦΚ – Αίτημα για άμεσο πλαφόν σε θέρμανση και κίνηση
Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε

25χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της
Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε